Flag

Bałwanki

ok. 3 sztuki
Łatwy
20 min
Jak przygotować bałwanki z lukru plastycznego?
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
250 glukru plastycznego białego
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Picture - rezept-handling-fondant-schneemnner-step-1.jpg

Lukier plastyczny podziel na trzy części (1 x 150 g, 2 x 50 g). Jeden 50 g kawałek lukru zagnieć z kilkoma kroplami barwnika czerwonego, a drugi z kilkoma kroplami barwnika zielonego. Z 150 g białego lukru plastycznego zagnieć i uformuj wałek o długości 12 cm. Podziel go na 6 kawałków (3 x 3 cm i 3 x 1cm) (Zdj. 1).

2

Z każdego kawałka zrób kulkę. Małą kulkę przyczep do dużej delikatnie zwilżając wodą.

3

Z niewielkiego kawałka czerwonego lukru plastycznego zrób czapki i noski bałwanków.

4

Kawałek zielonego lukru plastycznego rozwałkuj pomiędzy kawałkami grubej foli lub lekko podsupując cukrem pudrem. Wytnij niewielkie prostokąty (na szaliczki) natnij je na końcach tworząc frędzelki i udekoruj bałwanki.

5

Polewę deserową rozpuść w kąpieli wodnej. Płynną przelej do miseczki. Wykałaczkę maczaj w polewie, wykonując bałwankom oczka, usta i guziczki.