Flag

Babeczki Kredki

12 porcji
Średni
20 min
Jogurtowe babeczki z kredkami z lukru plastycznego
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1 opak.Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 mloleju
75 gjogurtu naturalnego 2% tł.
Do dekoracji
180 glukru plastycznego białego
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość wymieszaj rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone babeczki ostudź.

3

Dekorowanie

Lukier podziel na 3 części (dwie mniejsze i jedną większą). Każdą z mniejszych częsci zabarw barwnikami - jedną na czerwono, a drugą na niebiesko i zrób z nich wałeczki (po 12 z każdego koloru o dł. 5 cm). Pozostały kawałek lukru plastycznego rozwałkuj i wytnij 12 prostokątów o wym. 5 x 2,5 cm. Na każdym połóż kolorowy wałeczek, zwiń razem dokładnie tak, aby kolorowy koniec nieco wystawał i uformuj końcówkę każdej kredki.