PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Zupa tajska

Tajska zupa z kurczakiem, laską wanilii, chilli, mlekiem kokosowym oraz świeżym imbirem, trawą cytrynową i groszkiem zielonym.

4 porcje (po 250 ml)

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Zupa tajska

Składniki:

2 szt. marchwi
1 szt. korzeń pietruszki
50 g selera
1 szt. pora
1200 ml wody
0,5 szt. cebuli
1 łyżeczka soli
3 szt. ziela angielskiego
1 szt. liści laurowych
500 g filetu z piersi kurczaka
1 pęczek natka pietruszki
35 g imbiru (świeżego)
2 łodygi trawy cytrynowej
1 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
400 ml mleczka kokosowego
1 - 2 szt. papryki chilli
200 g zielonego groszku
1 szczypta pieprzu czerwonego
1 - 2 garści kolendry (świeżej)
1 szt. limonek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Warzywa umyj i obierz. Wodę wlej do garnka i zagotuj. Dodaj sól, liść laurowy i ziele angielskie. Zmniejsz ogień. Cebulę włóż do garnka z warzywami. Filet z piersi kurczaka umyj dokładnie i włóż do garnka. Na końcu dodaj gałązki natki pietruszki. Garnek przykryj pokrywką, ale nie szczelnie.

2

Gotowanie

Gotuj na małym ogniu, aż mięso bedzie miękkie.

Czas gotowania: o 90 min.

Po ugotowaniu wyjmij mięso, a wywar odcedź przez gazę.

3

Imbir obierz i pokrój w plasterki, łodygi trawy cytrynowej zmiażdż trzonkiem noża, laskę wanilii rozetnij i nożem wyskrob miąższ. Do średniego rondla wlej wywar z kurczaka, mleko kokosowe, dodaj imbir, trawę cytrynową, miąższ i skórkę z laski wanilii, całość zagotuj. Zmniejsz ogień, gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. W tym czasie pokrój w nieduże paski piersi z kurczaka. Chilli pokrój w plasterki lub drobno posiekaj, groszek opłucz i usuń ogonki.

4

Do rondla dodaj kurczaka, chilli i groszek, gotuj jeszcze 8 minut. Na koniec dopraw solą i świeżo zmielonym czerwonym pieprzem, posyp listkami kolendry. Podawaj z ćwiartką limonki do wyciśnięcia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Zupa tajska

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1641kJ
392kcal
222kJ
53kcal
Tłuszcz 19.93g 2.68g
Węglowodany 28.13g 3.78g
Białko 32.91g 4.42g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej