PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Zupa tajska

Tajska zupa z kurczakiem, laską wanilii, chilli, mlekiem kokosowym oraz świeżym imbirem, trawą cytrynową i groszkiem zielonym.

4 porcje (po 250 ml)

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Zupa tajska

Składniki:

2 szt. marchwi
1 szt. korzeń pietruszki
50 g selera
1 szt. pora
1200 ml wody
0,5 szt. cebuli
1 łyżeczka soli
3 szt. ziela angielskiego
1 szt. liści laurowych
500 g filetu z piersi kurczaka
1 pęczek natka pietruszki
35 g imbiru (świeżego)
2 łodygi trawy cytrynowej
1 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
400 ml mleczka kokosowego
1 - 2 szt. papryki chilli
200 g zielonego groszku
1 szczypta pieprzu czerwonego
1 - 2 garści kolendry (świeżej)
1 szt. limonek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Warzywa umyj i obierz. Wodę wlej do garnka i zagotuj. Dodaj sól, liść laurowy i ziele angielskie. Zmniejsz ogień. Cebulę włóż do garnka z warzywami. Filet z piersi kurczaka umyj dokładnie i włóż do garnka. Na końcu dodaj gałązki natki pietruszki. Garnek przykryj pokrywką, ale nie szczelnie.

2

Gotowanie

Gotuj na małym ogniu, aż mięso bedzie miękkie.

Czas gotowania: ok. 90 min.

Po ugotowaniu wyjmij mięso, a wywar odcedź przez gazę.

3

Imbir obierz i pokrój w plasterki, łodygi trawy cytrynowej zmiażdż trzonkiem noża, laskę wanilii rozetnij i nożem wyskrob miąższ. Do średniego rondla wlej wywar z kurczaka, mleko kokosowe, dodaj imbir, trawę cytrynową, miąższ i skórkę z laski wanilii, całość zagotuj. Zmniejsz ogień, gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. W tym czasie pokrój w nieduże paski piersi z kurczaka. Chilli pokrój w plasterki lub drobno posiekaj, groszek opłucz i usuń ogonki.

4

Do rondla dodaj kurczaka, chilli i groszek, gotuj jeszcze 8 minut. Na koniec dopraw solą i świeżo zmielonym czerwonym pieprzem, posyp listkami kolendry. Podawaj z ćwiartką limonki do wyciśnięcia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Zupa tajska

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1641 kJ
392 kcal
222 kJ
53 kcal
Tłuszcz 19.93 g 2.68 g
Węglowodany 28.13 g 3.78 g
Białko 32.91 g 4.42 g