PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Zakręcone cynamonowe ciasteczka

Kruche ciasteczka z cynamonem

o 60 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Zakręcone cynamonowe ciasteczka

Składniki:

300 g mąki
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
170 g masła (miękkiego)
120 g cukru pudru
1 szt. jajek

Dodatkowo:

15 g masła (rozpuszczonego)
2 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszaj. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Następnie dodaj jajko i mieszaj przez minutę. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj. Ciasto podziel na dwie części i wstaw je do lodówki na godzinę do schłodzenia. Każdą część ciasta rozwałkuj na prostokąt, posmaruj masłem, oprósz cynamonem i zwiń tworząc roladę.

2

Pieczenie

Tak przygotowane dwie rolady pokrój na plastry o grubości ok. 4 mm i rozłóż na blasze.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 10 - 12 min.

Upieczone ciastka odstaw do wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Zakręcone cynamonowe ciasteczka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 205kJ
49kcal
1846kJ
441kcal
Tłuszcz 2.65g 24.10g
Węglowodany 5.60g 50.89g
Białko 0.66g 6.01g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej