PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Zakręcone cynamonowe ciasteczka

Kruche ciasteczka z cynamonem

ok. 60 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Zakręcone cynamonowe ciasteczka

Składniki:

300 g mąki
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
170 g masła (miękkiego)
120 g cukru pudru
1 szt. jajek

Dodatkowo:

15 g masła (rozpuszczonego)
2 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszaj. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Następnie dodaj jajko i mieszaj przez minutę. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj. Ciasto podziel na dwie części i wstaw je do lodówki na godzinę do schłodzenia. Każdą część ciasta rozwałkuj na prostokąt, posmaruj masłem, oprósz cynamonem i zwiń tworząc roladę.

2

Pieczenie

Tak przygotowane dwie rolady pokrój na plastry o grubości ok. 4 mm i rozłóż na blasze.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 10 - 12 min.

Upieczone ciastka odstaw do wystudzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Zakręcone cynamonowe ciasteczka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 205 kJ
49 kcal
1846 kJ
441 kcal
Tłuszcz 2.65 g 24.10 g
Węglowodany 5.60 g 50.89 g
Białko 0.66 g 6.01 g