PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Wykwintny dżem z czarnych porzeczek

Smak czarnych porzeczek i czerwonego wina

o 5 słoików (po 200 ml)

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Wykwintny dżem z czarnych porzeczek

Składniki:

1000 g porzeczek czarnych
1 opak. Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
350 g cukru
100 ml słodkiego, czerwonego wina

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Czarne porzeczki umyj, odsącz, odszypułkuj, przełóż do garnka, wsyp Żelfix, mieszając doprowadź do wrzenia, wsyp cukier i gotuj stale mieszając jeszcze przez 3 minuty. Zestaw z ognia, wlej wino i wymieszaj. Dżem nałóż do wyparzonych słoików, szczelnie zamknij i odstaw na ok. 1/2 h do góry dnem.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Wykwintny dżem z czarnych porzeczek

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 209kJ
50kcal
561kJ
134kcal
Tłuszcz 0.05g 0.13g
Węglowodany 13.31g 35.97g
Białko 0.33g 0.89g