PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Warstwowy sernik Matcha & Limonka

Delikatny sernik z masą śmietanową Matcha & Limonka

16 porcji

trudny 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Warstwowy sernik Matcha & Limonka

Spód:

180 g biszkoptów podłużnych
70 g masła (rozpuszczonego)

Masa serowa:

1000 g twarogu trzykrotnie zmielonego
40 g skrobi kukurydzianej
200 g cukru
30 ml soku z limonki
200 ml śmietanki 30% tł.
6 szt. jajek
1 opak. Masy śmietanowej Matcha & Limonka Dr. Oetkera

Polewa:

250 g serka typu Philadelphia
50 ml śmietanki 30% tł.
20 ml soku z limonki
1 szt. limonek (otarta skórka)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 160°C.

2

Spód

Biszkopty pokrusz w malakserze. Dodaj rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj. Masę ciasteczkową wyłóż na spód tortownicy i wyrównaj.

3

Pieczenie

Formę ze spodem wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Piekarnik elektryczny:  160 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 10 min.

Podpieczony spód wyciągnij z piekarnika i odstaw do przestudzenia.

4

Masa serowa

Do misy miksera dodaj twaróg, skrobię, cukier i sok z limonki. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodawaj stopniowo śmietankę i jajka. Masę serową podziel na dwie części. Do jednej części dodaj masę śmietanową z matchą i dokładnie wymieszaj.

5

Pieczenie

Zieloną masę serową delikatnie nałóż na podpieczony spód i piecz w kąpieli wodnej. Masa powinna być delikatnie ścięta.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Piekarnik elektryczny:  160 °C

Czas pieczenia: o 30 min.

6

Pieczenie

Następnie ostrożnie nałóż pozostałą warstwę serową i kontynuuj pieczenie.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Piekarnik elektryczny:  160 °C

Czas pieczenia: 50 min.

Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik do wystudzenia. Przestudzone ciasto wstaw do lodówki.

7

Polewa

Serek śmietankowy dokładnie wymieszaj ze śmietanką i sokiem z limonki. Skórką z limonki udekoruj górę ciasta. Przed podaniem pozostaw sernik na kilka godzin w lodówce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Warstwowy sernik Matcha & Limonka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1290kJ
308kcal
812kJ
194kcal
Tłuszcz 14.58g 9.17g
Węglowodany 27.20g 17.11g
Białko 17.28g 10.87g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej