PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Warstwowy sernik Matcha & Limonka

Delikatny sernik z masą śmietanową Matcha & Limonka

16 porcji

trudne 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Warstwowy sernik Matcha & Limonka

Spód:

180 g biszkoptów podłużnych
70 g masła (rozpuszczonego)

Masa serowa:

1000 g twarogu trzykrotnie zmielonego
40 g skrobi kukurydzianej
200 g cukru
30 ml soku z limonki
200 ml śmietanki 30% tł.
6 szt. jajek
1 opak. Masy śmietanowej Matcha & Limonka Dr. Oetkera

Polewa:

250 g serka typu Philadelphia
50 ml śmietanki 30% tł.
20 ml soku z limonki
1 szt. limonek (otarta skórka)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 160°C.

2

Spód

Biszkopty pokrusz w malakserze. Dodaj rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj. Masę ciasteczkową wyłóż na spód tortownicy i wyrównaj.

3

Pieczenie

Formę ze spodem wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Piekarnik elektryczny:  160 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 10 min.

Podpieczony spód wyciągnij z piekarnika i odstaw do przestudzenia.

4

Masa serowa

Do misy miksera dodaj twaróg, skrobię, cukier i sok z limonki. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodawaj stopniowo śmietankę i jajka. Masę serową podziel na dwie części. Do jednej części dodaj masę śmietanową z matchą i dokładnie wymieszaj.

5

Pieczenie

Zieloną masę serową delikatnie nałóż na podpieczony spód i piecz w kąpieli wodnej. Masa powinna być delikatnie ścięta.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Piekarnik elektryczny:  160 °C

Czas pieczenia: o 30 min.

6

Pieczenie

Następnie ostrożnie nałóż pozostałą warstwę serową i kontynuuj pieczenie.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Piekarnik elektryczny:  160 °C

Czas pieczenia: 50 min.

Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik do wystudzenia. Przestudzone ciasto wstaw do lodówki.

7

Polewa

Serek śmietankowy dokładnie wymieszaj ze śmietanką i sokiem z limonki. Skórką z limonki udekoruj górę ciasta. Przed podaniem pozostaw sernik na kilka godzin w lodówce.

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt