Waniliowy tort z białą czekoladą i malinami

Puszysty biszkopt z warstwą malin okryty kremem waniliowym z białą czekoladą i laską wanilii

ok. 16 porcji

trudny 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Waniliowy tort z białą czekoladą i malinami

Biszkopt:

130 g mąki
20 g mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
0,5 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
5 szt. jajek
150 g cukru

Przełożenie:

200 g malin
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 listek Żelatyny w listkach Dr. Oetkera

Masa śmietanowa:

1 łyżka cukru pudru
1 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Poncz:

0,5 szt. cytryny (sok z wyciśniętej cytryny)
150 ml wody
1 łyżeczka cukru

Krem:

100 g czekolady białej
200 g masła (miękkiego)
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
0,5 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera

Do dekoracji:

100 g malin
1 gałązka rozmarynu

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Połówkę wanilii rozetnij wzdłuż i wyskrob ziarenka. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. Następnie dalej ubijając dodaj ziarenka wanilii. Ciągle ubijając dodaj żółtka. Na koniec wsyp powoli mąki z proszkiem i delikatnie wymieszaj szpatułką, aby masa nie opadła.

2

Pieczenie

Formę z biszkoptem wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.

Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

3

Przełożenie

Maliny umieść w rondelku, dodaj sok z cytryny, cukier i lekko podgrzej. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w niewielkiej ilości zimnej wody (1-2 łyżki) i dodaj do malin. Delikatnie mieszając od czasu do czasu doprowadź do zagotowania malin, a następnie od razu zdejmij z ognia. Listek żelatyny namocz w zimnej wodzie przez ok. 5 minut, a potem dodaj do gorących malin i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.

4

Masa śmietanowa

Cukier puder wymieszaj ze Śmietan –fixem. Zacznij ubijać śmietankę, dodaj śmietan-fix z cukrem pudrem i ubijaj dalej do uzyskania puszystej masy.

5

Przekładanie

Wystudzony biszkopt przekrój na 3 blaty. Dolny blat nasącz ponczem, rozłóż równomiernie całą porcję malin , następnie połowę porcji masy śmietankowej i przykryj drugim blatem. Nasącz środkowy blat biszkoptu, rozłóż drugą część bitej śmietany. Trzeci blat nasącz lekko od wewnętrznej strony, ułóż na warstwie śmietankowej i lekko dociśnij. Odstaw do lodówki do lekkiego schłodzenia.

Krem

Czekoladę rozpuść na parze w kąpieli wodnej i lekko przestudź. Połowę laski wanilii rozetnij wzdłuż i nożem wyskrob miąższ. Masło ubij z cukrem na puszystą masę, pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny. Ostudzoną czekoladę przelej powoli do masy, ciągle miksując na wolnych obrotach. Dodaj ziarenka wanilii i jeszcze chwilę miksuj do połączenia. Gotowym kremem posmaruj boki i wierzch tortu.

6

Dekorowanie

Tort udekoruj malinami i rozmarynem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Waniliowy tort z białą czekoladą i malinami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1411 kJ
337 kcal
1122 kJ
268 kcal
Tłuszcz 24.20 g 19.21 g
Węglowodany 26.98 g 21.42 g
Białko 4.88 g 3.87 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.