PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Waniliowy krem bawarski z musem z czarnej porzeczki

Delikatny, puszysty i lekki krem z dodatkiem Pasty waniliowej Intense z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii. Idealny na podwieczorek.

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Waniliowy krem bawarski z musem z czarnej porzeczki

Spód:

150 ml wody (ciepłej)
0,5 szt. cytryny (wyciśnięty sok)
1 łyżeczka cukru
150 g biszkoptów (podłużnych)

Krem bawarski:

5 szt. żółtek
110 g cukru
150 ml mleka
2 łyżeczki Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera
3 łyżeczki Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Mus z czarnej porzeczki:

500 g porzeczek czarnych (świeżych lub mrożonych)
0,25 szkl. wody
0,5 szt. cytryny (wyciśnięty sok)
2 - 3 łyżki cukru
2 łyżeczki Żelatyny 50 g Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Przygotuj tortownicę o śr. 24 cm. Wodę wymieszaj w miseczce z sokiem z cytryny i cukrem, zanurzaj na krótko biszkopty i układaj je w tortownicy, aby zapełniły całą powierzchnię.

2

Krem bawarski

Żółtka utrzyj z cukrem na jasną masę. Mleko zagotuj razem z pastą waniliową. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Gdy mleko się zagotuje wlej jego część do utartych z cukrem żółtek, wymieszaj, a następnie przelej wszystko do pozostałego mleka. Masę na krem bawarski przełóż do miski. Całość podgrzewaj nad parą wodną na średniej mocy palnika stale mieszając. W tym samym czasie żelatynę zalej niewielka ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Gdy krem zrobi się gęsty zdejmij go z nad pary, dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj do jej rozpuszczenia. Następnie przykryj masę folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia, ale nie stężenia.

Gdy krem będzie już dobrze wystudzony ubij schłodzoną śmietankę na sztywno, a następnie dodaj ją do kremu i wymieszaj delikatnie do połączenia się składników. Gotową masę przelej na wcześniej przygotowany spód. Całość wstaw do lodówki do całkowitego stężenia na ok. 4 h.

3

Mus z czarnej porzeczki

Porzeczki przebierz i umyj, odszypułkuj. Umieść je w rondlu razem z wodą, cukrem i sokiem z cytryny i podgrzewaj, aż porzeczki zmiękną, a cukier się rozpuści. Następnie przetrzyj je dokładnie przez sito, aby pozbyć się skórek i otrzymać mus. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę dodaj do jeszcze gorącego musu z porzeczek i dokładnie wymieszaj, odstaw do wystudzenia. Wystudzony mus wylej równomiernie na stężały krem bawarski, wstaw do lodówki do całkowitego stężenia na ok. 4 h.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Waniliowy krem bawarski z musem z czarnej porzeczki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1164kJ
278kcal
716kJ
171kcal
Tłuszcz 15.98g 9.86g
Węglowodany 31.09g 19.19g
Białko 6.09g 3.76g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt