PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Waniliowy krem bawarski z musem z czarnej porzeczki

Delikatny, puszysty i lekki krem z dodatkiem Pasty waniliowej Intense z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii. Idealny na podwieczorek.

12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Waniliowy krem bawarski z musem z czarnej porzeczki

Spód:

150 ml wody (ciepłej)
0,5 szt. cytryny (wyciśnięty sok)
1 łyżeczka cukru
150 g biszkoptów (podłużnych)

Krem bawarski:

5 szt. żółtek
110 g cukru
150 ml mleka
2 łyżeczki Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera
3 łyżeczki Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Mus z czarnej porzeczki:

500 g porzeczek czarnych (świeżych lub mrożonych)
0,25 szkl. wody
0,5 szt. cytryny (wyciśnięty sok)
2 - 3 łyżki cukru
2 łyżeczki Żelatyny 50 g Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Przygotuj tortownicę o śr. 24 cm. Wodę wymieszaj w miseczce z sokiem z cytryny i cukrem, zanurzaj na krótko biszkopty i układaj je w tortownicy, aby zapełniły całą powierzchnię.

2

Krem bawarski

Żółtka utrzyj z cukrem na jasną masę. Mleko zagotuj razem z pastą waniliową. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Gdy mleko się zagotuje wlej jego część do utartych z cukrem żółtek, wymieszaj, a następnie przelej wszystko do pozostałego mleka. Masę na krem bawarski przełóż do miski. Całość podgrzewaj nad parą wodną na średniej mocy palnika stale mieszając. W tym samym czasie żelatynę zalej niewielka ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Gdy krem zrobi się gęsty zdejmij go z nad pary, dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj do jej rozpuszczenia. Następnie przykryj masę folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia, ale nie stężenia.

Gdy krem będzie już dobrze wystudzony ubij schłodzoną śmietankę na sztywno, a następnie dodaj ją do kremu i wymieszaj delikatnie do połączenia się składników. Gotową masę przelej na wcześniej przygotowany spód. Całość wstaw do lodówki do całkowitego stężenia na ok. 4 h.

3

Mus z czarnej porzeczki

Porzeczki przebierz i umyj, odszypułkuj. Umieść je w rondlu razem z wodą, cukrem i sokiem z cytryny i podgrzewaj, aż porzeczki zmiękną, a cukier się rozpuści. Następnie przetrzyj je dokładnie przez sito, aby pozbyć się skórek i otrzymać mus. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę dodaj do jeszcze gorącego musu z porzeczek i dokładnie wymieszaj, odstaw do wystudzenia. Wystudzony mus wylej równomiernie na stężały krem bawarski, wstaw do lodówki do całkowitego stężenia na ok. 4 h.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Waniliowy krem bawarski z musem z czarnej porzeczki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1164kJ
278kcal
716kJ
171kcal
Tłuszcz 15.98g 9.86g
Węglowodany 31.09g 19.19g
Białko 6.09g 3.76g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!