Waniliowe ciasto ucierane z rabarbarem

Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Maślane, z dodatkiem wanilii i płatków migdałów.

24 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Waniliowe ciasto ucierane z rabarbarem

Ciasto:

500 g rabarbaru
50 g cukru
200 g masła (miękkiego)
200 g cukru
3 szt. jajek
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
280 g mąki
1 opak. Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
40 g mąki ziemniaczanej

Do dekoracji:

70 g płatków migdałowych

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C.
Rabarbar umyj i pokrój na dwu centymetrowe kawałki, przełóż na patelnie i posyp cukrem. Podgotuj klika minut do momentu, aż rabarbar zacznie puszczać sok. Zlej nadmiar soku.
Odstaw do całkowitego wystudzenia, mieszając od czasu do czasu.
Miękkie masło utrzyj z cukrem.
Mąkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną wymieszaj i przesiej.
Do utartego masła z cukrem stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując.
Następnie partiami dodawaj suche składniki i krótko zmiksuj.
Ciasto przełóż do blachy. Na wierzch przełóż rabarbar i posyp płatkami migdałów lub kruszonką (dłońmi zagnieć wszystkie składniki na kruszonkę*).

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Czas pieczenia: 45 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Waniliowe ciasto ucierane z rabarbarem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 758 kJ
181 kcal
1185 kJ
283 kcal
Tłuszcz 9.34 g 14.59 g
Węglowodany 21.91 g 34.24 g
Białko 3.12 g 4.88 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne