PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Waniliowe ciasto ucierane z rabarbarem

Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Maślane, z dodatkiem wanilii i płatków migdałów.

24 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Waniliowe ciasto ucierane z rabarbarem

Ciasto:

500 g rabarbaru
50 g cukru
200 g masła (miękkiego)
200 g cukru
3 szt. jajek
1 opak. Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
280 g mąki
1 opak. Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
40 g mąki ziemniaczanej

Do dekoracji:

70 g płatków migdałowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C.
Rabarbar umyj i pokrój na dwu centymetrowe kawałki, przełóż na patelnie i posyp cukrem. Podgotuj klika minut do momentu, aż rabarbar zacznie puszczać sok. Zlej nadmiar soku.
Odstaw do całkowitego wystudzenia, mieszając od czasu do czasu.
Miękkie masło utrzyj z cukrem.
Mąkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną wymieszaj i przesiej.
Do utartego masła z cukrem stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując.
Następnie partiami dodawaj suche składniki i krótko zmiksuj.
Ciasto przełóż do blachy. Na wierzch przełóż rabarbar i posyp płatkami migdałów lub kruszonką (dłońmi zagnieć wszystkie składniki na kruszonkę*).

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Czas pieczenia: 45 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Waniliowe ciasto ucierane z rabarbarem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 758 kJ
181 kcal
1185 kJ
283 kcal
Tłuszcz 9.34 g 14.59 g
Węglowodany 21.91 g 34.24 g
Białko 3.12 g 4.88 g