Flag

Waniliowe ciasto ucierane z rabarbarem

24 porcji
Średni
40 min
Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Maślane, z dodatkiem wanilii i płatków migdałów.
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
*składniki na kruszonkę:
150 g mąki 
100 g cukru
100 g zimnego masła pokrojonego w kawałki


Zamiast Cukru z wanilią Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej IntenseEkstraktu naturalnego z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
500 grabarbaru
50 gcukru
200 gmasła (miękkiego)
200 gcukru
3 szt.jajek
1 opak.Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
280 gmąki
1 opak.Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
40 gmąki ziemniaczanej
Do dekoracji
70 gpłatków migdałowych

Zobacz produkty

Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C.
Rabarbar umyj i pokrój na dwu centymetrowe kawałki, przełóż na patelnie i posyp cukrem. Podgotuj klika minut do momentu, aż rabarbar zacznie puszczać sok. Zlej nadmiar soku.
Odstaw do całkowitego wystudzenia, mieszając od czasu do czasu.
Miękkie masło utrzyj z cukrem.
Mąkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną wymieszaj i przesiej.
Do utartego masła z cukrem stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując.
Następnie partiami dodawaj suche składniki i krótko zmiksuj.
Ciasto przełóż do blachy. Na wierzch przełóż rabarbar i posyp płatkami migdałów lub kruszonką (dłońmi zagnieć wszystkie składniki na kruszonkę*).

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do suchego patyczka.

Czas pieczenia: 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C

Porady i wskazówki