PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Walentynkowy tort czekoladowy

Jasny biszkopt, krem czekoladowy na śmietanie z malinami oraz dekoracja z lukru plastycznego

o 10 - 12 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Walentynkowy tort czekoladowy

Ciasto:

125 g mąki
1,5 łyżki kakao
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
125 g masła
125 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
4 szt. jajek
1 szczypta soli

Krem:

250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
100 g masła

Poncz:

100 ml wody
100 ml syropu malinowego
1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)

Krem maślany:

100 g masła (miękkiego)
125 g cukru pudru
1 - 2 łyżki mleka
1 - 2 krople Aromatu waniliowego Dr. Oetkera

Przełożenie:

100 - 150 g malin

Do dekoracji:

2 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę w kształcie serca śr. 22 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. W misce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W drugiej misce utrzyj masło na puch. Dodaj cukier i cukier wanilinowy, a następnie kolejno jajka dokładnie miksując po każdej sztuce. Na koniec dodaj suche składniki i wymieszaj na jednolite ciasto. Gotową masę przelej do foremki.

2

Pieczenie

Formę wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 40 - 45 min.

Upieczone ciasto odstawić do wystygnięcia.

3

Krem

Schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj mieszankę do kremu i miksuj przez chwilę na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty. Miękkie masło utrzyj na jasną puszystą masę, dodaj do kremu i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

4

Krem maślany

Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (przez ok. 10 minut), dodaj mleko, aromat i jeszcze chwilę ucieraj.

5

Przełożenie

Ostudzone ciasto przekrój na dwa blaty i nasącz ponczem. Dolny blat posmaruj kremem czekoladowym, poukładaj na nim owoce i przykryj drugim blatem. Maślanym kremem posmaruj wierzch i boki ciasta. Odstaw do lodówki na ok. 15 - 20 minut do schłodzenia.

6

Dekorowanie

100 g lukru zagnieć z barwnikiem czerwonym do uzyskania jednolitego koloru. Biały lukier plastyczny zagnieć i rozwałkuj lekko podsypując cukrem pudrem na grubość ok. 5 mm. Ułóż na torcie i wygładź zaczynając od środka do zewnątrz. Odetnij nadmiar lukru (Zdj. 1).

Czerwony lukier plastyczny rozwałkuj na prostokąt podsypując lekko cukrem pudrem na grubość ok. 2 - 3 mm. Wytnij pas o długości ok. 30 cm i szerokości 2 cm i przyklej (zwilżając lekko wodą) na torcie po ukosie. Z masy wytnij pasek na kokardę o szerokości 2 cm o długości ok. 15 - 20 cm, złącz jego oba końce do środka odwróć i przyczep do tortu. Następnie wytnij jeszcze dwa krótkie paski (to będą końce wstążek) o szerokości 2 cm. Wytnij z nich po jednej stronie trójkątne kawałki. Przyczep paseczki blisko kokardy. Z kawałka lukru plastycznego zrób mały prostokąt i przyczep na środku kokardy. Z pozostałego lukru wytnij małe serduszka i przyczep dookoła tortu. Dodatkowo udekoruj perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Walentynkowy tort czekoladowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 3111kJ
743kcal
1415kJ
338kcal
Tłuszcz 38.37g 17.44g
Węglowodany 94.62g 43.01g
Białko 6.22g 2.83g