do przepisu Walentynkowy tort czekoladowy
125 g | mąki |
1,5 łyżki | Ciemnego Kakao Dr. Oetkera |
2 łyżeczki | Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera |
125 g | masła |
125 g | cukru |
1 opak. | Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera |
4 szt. | jajek |
1 szczypta | soli |
250 ml | śmietanki 30% tł. (schłodzonej) |
1 opak. | Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera |
100 g | masła |
100 ml | wody |
100 ml | syropu malinowego |
1 szt. | cytryny (sok z 1 cytryny) |
100 g | masła (miękkiego) |
125 g | cukru pudru |
1 - 2 łyżki | mleka |
1 - 2 krople | Aromatu waniliowego Dr. Oetkera |
100 - 150 g | malin |
500 g | lukru plastycznego białego |
1 opak. | Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera |
1 opak. | Perełek Musssujących Dr. Oetkera |
Formę w kształcie serca śr. 22 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. W misce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W drugiej misce utrzyj masło na puch. Dodaj cukier i cukier wanilinowy, a następnie kolejno jajka dokładnie miksując po każdej sztuce. Na koniec dodaj suche składniki i wymieszaj na jednolite ciasto. Gotową masę przelej do foremki.
Formę wstaw do piekarnika.
Piekarnik elektryczny: 170 °C
Piekarnik gazowy: 170 °C
Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.
Upieczone ciasto odstawić do wystygnięcia.
Schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj mieszankę do kremu i miksuj przez chwilę na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty. Miękkie masło utrzyj na jasną puszystą masę, dodaj do kremu i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (przez ok. 10 minut), dodaj mleko, aromat i jeszcze chwilę ucieraj.
Ostudzone ciasto przekrój na dwa blaty i nasącz ponczem. Dolny blat posmaruj kremem czekoladowym, poukładaj na nim owoce i przykryj drugim blatem. Maślanym kremem posmaruj wierzch i boki ciasta. Odstaw do lodówki na ok. 15 - 20 minut do schłodzenia.
100 g lukru zagnieć z barwnikiem czerwonym do uzyskania jednolitego koloru. Biały lukier plastyczny zagnieć i rozwałkuj lekko podsypując cukrem pudrem na grubość ok. 5 mm. Ułóż na torcie i wygładź zaczynając od środka do zewnątrz. Odetnij nadmiar lukru (Zdj. 1).
Czerwony lukier plastyczny rozwałkuj na prostokąt podsypując lekko cukrem pudrem na grubość ok. 2 - 3 mm. Wytnij pas o długości ok. 30 cm i szerokości 2 cm i przyklej (zwilżając lekko wodą) na torcie po ukosie. Z masy wytnij pasek na kokardę o szerokości 2 cm o długości ok. 15 - 20 cm, złącz jego oba końce do środka odwróć i przyczep do tortu. Następnie wytnij jeszcze dwa krótkie paski (to będą końce wstążek) o szerokości 2 cm. Wytnij z nich po jednej stronie trójkątne kawałki. Przyczep paseczki blisko kokardy. Z kawałka lukru plastycznego zrób mały prostokąt i przyczep na środku kokardy. Z pozostałego lukru wytnij małe serduszka i przyczep dookoła tortu. Dodatkowo udekoruj perełkami.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
3102
kJ
741 kcal |
1419
kJ
339 kcal |
Tłuszcz | 38.69 g | 17.67 g |
Węglowodany | 91.25 g | 41.67 g |
Białko | 6.52 g | 2.98 g |
Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.
Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Wyrażenie zgody na stosowanie plików cookies obejmuje również możliwość przekazania danych do Stanów Zjednoczonych na podstawie art.49 RODO. Aby uzyskać szczegółowe informacje, zapoznaj się z naszą polityce prywatności, tutaj możesz również znaleźć więcej informacji na temat przesyłania danych do dostawców technologii i partnerów w Stanach Zjednoczonych. W każdej chwili możesz zmienić zdanie.
Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.
Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.
Korzystamy również z dostawców technologii, którzy mogą przetwarzać Twoje dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez uprzedzenia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.
Współpracujemy również z partnerami, którzy mogą przetwarzać Państwa dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez wcześniejszego powiadomienia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.
Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.
Thank you for your message.