Walentynkowy tort czekoladowy

Jasny biszkopt, krem czekoladowy na śmietanie z malinami oraz dekoracja z lukru plastycznego

ok. 10 - 12 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Walentynkowy tort czekoladowy

Ciasto:

125 g mąki
1,5 łyżki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
125 g masła
125 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
4 szt. jajek
1 szczypta soli

Krem:

250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
100 g masła

Poncz:

100 ml wody
100 ml syropu malinowego
1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)

Krem maślany:

100 g masła (miękkiego)
125 g cukru pudru
1 - 2 łyżki mleka
1 - 2 krople Aromatu waniliowego Dr. Oetkera

Przełożenie:

100 - 150 g malin

Do dekoracji:

2 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę w kształcie serca śr. 22 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. W misce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W drugiej misce utrzyj masło na puch. Dodaj cukier i cukier wanilinowy, a następnie kolejno jajka dokładnie miksując po każdej sztuce. Na koniec dodaj suche składniki i wymieszaj na jednolite ciasto. Gotową masę przelej do foremki.

2

Pieczenie

Formę wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.

Upieczone ciasto odstawić do wystygnięcia.

3

Krem

Schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj mieszankę do kremu i miksuj przez chwilę na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty. Miękkie masło utrzyj na jasną puszystą masę, dodaj do kremu i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

4

Krem maślany

Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (przez ok. 10 minut), dodaj mleko, aromat i jeszcze chwilę ucieraj.

5

Przełożenie

Ostudzone ciasto przekrój na dwa blaty i nasącz ponczem. Dolny blat posmaruj kremem czekoladowym, poukładaj na nim owoce i przykryj drugim blatem. Maślanym kremem posmaruj wierzch i boki ciasta. Odstaw do lodówki na ok. 15 - 20 minut do schłodzenia.

6

Dekorowanie

100 g lukru zagnieć z barwnikiem czerwonym do uzyskania jednolitego koloru. Biały lukier plastyczny zagnieć i rozwałkuj lekko podsypując cukrem pudrem na grubość ok. 5 mm. Ułóż na torcie i wygładź zaczynając od środka do zewnątrz. Odetnij nadmiar lukru (Zdj. 1).

Czerwony lukier plastyczny rozwałkuj na prostokąt podsypując lekko cukrem pudrem na grubość ok. 2 - 3 mm. Wytnij pas o długości ok. 30 cm i szerokości 2 cm i przyklej (zwilżając lekko wodą) na torcie po ukosie. Z masy wytnij pasek na kokardę o szerokości 2 cm o długości ok. 15 - 20 cm, złącz jego oba końce do środka odwróć i przyczep do tortu. Następnie wytnij jeszcze dwa krótkie paski (to będą końce wstążek) o szerokości 2 cm. Wytnij z nich po jednej stronie trójkątne kawałki. Przyczep paseczki blisko kokardy. Z kawałka lukru plastycznego zrób mały prostokąt i przyczep na środku kokardy. Z pozostałego lukru wytnij małe serduszka i przyczep dookoła tortu. Dodatkowo udekoruj perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Walentynkowy tort czekoladowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 3102 kJ
741 kcal
1411 kJ
337 kcal
Tłuszcz 38.18 g 17.36 g
Węglowodany 93.84 g 42.65 g
Białko 6.42 g 2.92 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.