PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Truskawkowy sernik na zimno z Mikołajami

Sernik na zimno z truskawkowymi Mikołajami

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Truskawkowy sernik na zimno z Mikołajami

Spód:

150 g herbatników
80 g masła

Masa serowa:

300 ml wody
2 opak. Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia
1000 g twarogu
200 ml śmietanki 30% tł.
100 g cukru pudru

Do dekoracji:

500 g truskawek
500 ml wody
1 opak. Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
100 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżeczka cukru pudru
1 opak. Nocnego Nieba Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Herbatniki przełóż do grubego worka foliowego i za pomocą wałka drobno pokrusz. Dodaj rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj. Masę ciasteczkową rozłóż na spodzie tortownicy i delikatnie dociśnij, tak by utworzyć stabilny spód. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

2

Masa sernikowa

Zagotuj wodę i odmierz 300 ml. Wsyp dwie galaretki i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Twaróg zmiksuj ze śmietanką i cukrem pudrem. Stopniowo wlewaj wystudzoną galaretkę, aż do połączenia się składników. Całość przelej do formy i odstaw na 2 h.

3

Dekorowanie

Truskawki umyj i osusz. Odłóż 7-8 truskawek. Pozostałe owoce pokrój w plasterki i zalej je lekko tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na ok. 2 h.

Odłożone wcześniej truskawki przekrój na pół. Szersze części truskawek ułóż na cieście. Śmietankę ubij z łyżeczką cukru pudru. Przełóż ją do rękawa cukierniczego i wyciskaj ubitą śmietankę na ułożone na cieście truskawki. Na śmietance ułóż drugie połówki truskawek i ozdób je śmietanką tworząc czapeczki. Oczy utwórz z posypki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Truskawkowy sernik na zimno z Mikołajami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1658 kJ
396 kcal
620 kJ
148 kcal
Tłuszcz 16.52 g 6.16 g
Węglowodany 44.75 g 16.70 g
Białko 23.45 g 8.75 g