Flag

Truskawkowy sernik na zimno z Mikołajami

12 porcji
Średni
40 min
Sernik na zimno z truskawkowymi Mikołajami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
150 gherbatników
80 gmasła
Masa serowa
300 mlwody
2 opak.Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera
1000 gtwarogu
200 mlśmietanki 30% tł.
100 gcukru pudru
Do dekoracji
500 gtruskawek
500 mlwody
1 opak.Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
100 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżeczkacukru pudru
1 opak.Nocnego Nieba Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
Picture - Nocnego Nieba Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Herbatniki przełóż do grubego worka foliowego i za pomocą wałka drobno pokrusz. Dodaj rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj. Masę ciasteczkową rozłóż na spodzie tortownicy i delikatnie dociśnij, tak by utworzyć stabilny spód. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

2

Masa sernikowa

Zagotuj wodę i odmierz 300 ml. Wsyp dwie galaretki i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Twaróg zmiksuj ze śmietanką i cukrem pudrem. Stopniowo wlewaj wystudzoną galaretkę, aż do połączenia się składników. Całość przelej do formy i odstaw na 2 h.

3

Dekorowanie

Truskawki umyj i osusz. Odłóż 7-8 truskawek. Pozostałe owoce pokrój w plasterki i zalej je lekko tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na ok. 2 h.


Odłożone wcześniej truskawki przekrój na pół. Szersze części truskawek ułóż na cieście. Śmietankę ubij z łyżeczką cukru pudru. Przełóż ją do rękawa cukierniczego i wyciskaj ubitą śmietankę na ułożone na cieście truskawki. Na śmietance ułóż drugie połówki truskawek i ozdób je śmietanką tworząc czapeczki. Oczy utwórz z posypki.