do przepisu Truskawkowy sernik na zimno z Mikołajami
150 g | herbatników |
80 g | masła |
300 ml | wody |
2 opak. | Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia |
1000 g | twarogu |
200 ml | śmietanki 30% tł. |
100 g | cukru pudru |
500 g | truskawek |
500 ml | wody |
1 opak. | Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera |
100 ml | śmietanki 30% tł. (schłodzonej) |
1 łyżeczka | cukru pudru |
1 opak. | Złota i Czerni Dr. Oetkera |
Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Herbatniki przełóż do grubego worka foliowego i za pomocą wałka drobno pokrusz. Dodaj rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj. Masę ciasteczkową rozłóż na spodzie tortownicy i delikatnie dociśnij, tak by utworzyć stabilny spód. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Zagotuj wodę i odmierz 300 ml. Wsyp dwie galaretki i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Twaróg zmiksuj ze śmietanką i cukrem pudrem. Stopniowo wlewaj wystudzoną galaretkę, aż do połączenia się składników. Całość przelej do formy i odstaw na 2 h.
Truskawki umyj i osusz. Odłóż 7-8 truskawek. Pozostałe owoce pokrój w plasterki i zalej je lekko tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na ok. 2 h.
Odłożone wcześniej truskawki przekrój na pół. Szersze części truskawek ułóż na cieście. Śmietankę ubij z łyżeczką cukru pudru. Przełóż ją do rękawa cukierniczego i wyciskaj ubitą śmietankę na ułożone na cieście truskawki. Na śmietance ułóż drugie połówki truskawek i ozdób je śmietanką tworząc czapeczki. Oczy utwórz z posypki.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
1708kJ 408kcal |
632kJ 151kcal |
Tłuszcz | 16.74g | 6.18g |
Węglowodany | 47.13g | 17.39g |
Białko | 23.50g | 8.67g |