PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Truskawkowy sernik na zimno z Mikołajami

Sernik na zimno z truskawkowymi Mikołajami

12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Truskawkowy sernik na zimno z Mikołajami

Spód:

150 g herbatników
80 g masła

Masa serowa:

300 ml wody
2 opak. Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia
1000 g twarogu
200 ml śmietanki 30% tł.
100 g cukru pudru

Do dekoracji:

500 g truskawek
500 ml wody
1 opak. Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
100 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżeczka cukru pudru
1 opak. Złota i Czerni Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Herbatniki przełóż do grubego worka foliowego i za pomocą wałka drobno pokrusz. Dodaj rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj. Masę ciasteczkową rozłóż na spodzie tortownicy i delikatnie dociśnij, tak by utworzyć stabilny spód. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

2

Masa sernikowa

Zagotuj wodę i odmierz 300 ml. Wsyp dwie galaretki i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Twaróg zmiksuj ze śmietanką i cukrem pudrem. Stopniowo wlewaj wystudzoną galaretkę, aż do połączenia się składników. Całość przelej do formy i odstaw na 2 h.

3

Dekorowanie

Truskawki umyj i osusz. Odłóż 7-8 truskawek. Pozostałe owoce pokrój w plasterki i zalej je lekko tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na ok. 2 h.

Odłożone wcześniej truskawki przekrój na pół. Szersze części truskawek ułóż na cieście. Śmietankę ubij z łyżeczką cukru pudru. Przełóż ją do rękawa cukierniczego i wyciskaj ubitą śmietankę na ułożone na cieście truskawki. Na śmietance ułóż drugie połówki truskawek i ozdób je śmietanką tworząc czapeczki. Oczy utwórz z posypki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Truskawkowy sernik na zimno z Mikołajami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1708kJ
408kcal
632kJ
151kcal
Tłuszcz 16.74g 6.18g
Węglowodany 47.13g 17.39g
Białko 23.50g 8.67g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej