PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Truskawkowe trio

Ciasto 3bit w letniej odsłonie. Truskawkowe trio to galaretka owocowa, krem budyniowy i bita śmietana, które skradną Wasze podniebienie.

o 25 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Truskawkowe trio

Spód:

o 300 g herbatników

Masa truskawkowa:

250 ml wody (wrzącej)
2 opak. Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
500 g truskawek

Krem budyniowy:

500 ml mleka
1 opak. Kremu do Karpatki klasycznego Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)

Masa śmietanowa:

3 łyżki cukru pudru
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
500 ml śmietanki 30% tł.

Do dekoracji:

100 g truskawek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia i na spodzie poukładaj herbatniki.

2

Masa truskawkowa

Galaretki rozpuść w 250 ml wrzącej wody, odstaw do przestygnięcia. W malakserze zmiksuj umyte i odszypułkowane truskawki, dolej przestudzoną galaretkę i ponownie zmiksuj. Galaretka się napowietrzy i powstanie delikatna pianka. Owocowy mus odstaw do lodówki do stężenia.

3

Krem budyniowy

Z 500 ml mleka przelej połowę do wysokiego naczynia i rozmieszaj z kremem budyniowym. Pozostałe mleko zagotuj, odstaw z palnika, wlej rozprowadzony krem i ponownie zagotuj. Gotowy krem przełóż do miski, przykryj folią spożywczą, tak, by stykała się z kremem i odstaw do przestudzenia. Ostudzony krem zmiksuj, dodaj stopniowo miękkie masło.

4

Przełożenie

Kiedy truskawkowy mus zacznie gęstnieć, przełóż go na herbatniki. Ułóż na nim kolejną warstwę ciasteczek i rozprowadź na nich równomiernie krem budyniowy, po czym poukładaj kolejną warstwę herbatników.

5

Masa śmietanowa

Cukier puder wymieszaj ze śmietan-fixem. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem, pod koniec ubijania dodaj mieszankę cukru i śmietan-fixu. Ubitą śmietanę wyłóż na wierzch ciasta i odstaw na noc do lodówki.

6

Dekorowanie

Przed podaniem udekoruj świeżymi truskawkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Truskawkowe trio

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 942kJ
225kcal
875kJ
209kcal
Tłuszcz 12.01g 11.12g
Węglowodany 28.57g 26.45g
Białko 4.75g 4.40g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej