PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Truskawkowe trio

Ciasto 3bit w letniej odsłonie. Truskawkowe trio to galaretka owocowa, krem budyniowy i bita śmietana, które skradną Wasze podniebienie.

ok. 25 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Truskawkowe trio

Spód:

ok. 300 g herbatników

Masa truskawkowa:

250 ml wody (wrzącej)
2 opak. Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
500 g truskawek

Krem budyniowy:

500 ml mleka
1 opak. Kremu do Karpatki klasycznego Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)

Masa śmietanowa:

3 łyżki cukru pudru
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
500 ml śmietanki 30% tł.

Do dekoracji:

100 g truskawek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia i na spodzie poukładaj herbatniki.

2

Masa truskawkowa

Galaretki rozpuść w 250 ml wrzącej wody, odstaw do przestygnięcia. W malakserze zmiksuj umyte i odszypułkowane truskawki, dolej przestudzoną galaretkę i ponownie zmiksuj. Galaretka się napowietrzy i powstanie delikatna pianka. Owocowy mus odstaw do lodówki do stężenia.

3

Krem budyniowy

Z 500 ml mleka przelej połowę do wysokiego naczynia i rozmieszaj z kremem budyniowym. Pozostałe mleko zagotuj, odstaw z palnika, wlej rozprowadzony krem i ponownie zagotuj. Gotowy krem przełóż do miski, przykryj folią spożywczą, tak, by stykała się z kremem i odstaw do przestudzenia. Ostudzony krem zmiksuj, dodaj stopniowo miękkie masło.

4

Przełożenie

Kiedy truskawkowy mus zacznie gęstnieć, przełóż go na herbatniki. Ułóż na nim kolejną warstwę ciasteczek i rozprowadź na nich równomiernie krem budyniowy, po czym poukładaj kolejną warstwę herbatników.

5

Masa śmietanowa

Cukier puder wymieszaj ze śmietan-fixem. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem, pod koniec ubijania dodaj mieszankę cukru i śmietan-fixu. Ubitą śmietanę wyłóż na wierzch ciasta i odstaw na noc do lodówki.

6

Dekorowanie

Przed podaniem udekoruj świeżymi truskawkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Truskawkowe trio

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 942 kJ
225 kcal
875 kJ
209 kcal
Tłuszcz 12.01 g 11.12 g
Węglowodany 28.57 g 26.45 g
Białko 4.75 g 4.40 g