PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tradycyjny sernik domowy

Puszysty sernik tradycyjny z dodatkiem cytryny z Sycylii

ok. 16 porcji

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tradycyjny sernik domowy

Ciasto:

5 szt. jajek
200 g cukru pudru
1000 g twarogu trzykrotnie mielonego
2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Cytryna z Sycylii Dr. Oetkera
1 opak. Sernixa Dr. Oetkera
150 g masła (rozpuszczonego)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę z 1 łyżką cukru pudru. Do drugiej miski włóż żółtka, twaróg, pozostałą ilość cukru pudru, ekstrakt oraz Sernix. Całość wymieszaj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut. Następnie dodaj masło i ponownie wymieszaj. Do masy serowej dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie połącz wszystkie składniki.

2

Pieczenie

Masę serową przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy o śr. 24 cm i wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 70 min.

Sernik ostudź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzony schłodź w lodówce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tradycyjny sernik domowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 950 kJ
227 kcal
879 kJ
210 kcal
Tłuszcz 10.54 g 9.76 g
Węglowodany 18.17 g 16.83 g
Białko 14.85 g 13.75 g