PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tradycyjny sernik domowy

Puszysty sernik tradycyjny z dodatkiem cytryny z Sycylii

o 16 porcji

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tradycyjny sernik domowy

Ciasto:

5 szt. jajek
200 g cukru pudru
1000 g twarogu trzykrotnie mielonego
2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Cytryna z Sycylii Dr. Oetkera
1 opak. Sernixa Dr. Oetkera
150 g masła (rozpuszczonego)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę z 1 łyżką cukru pudru. Do drugiej miski włóż żółtka, twaróg, pozostałą ilość cukru pudru, ekstrakt oraz Sernix. Całość wymieszaj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut. Następnie dodaj masło i ponownie wymieszaj. Do masy serowej dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie połącz wszystkie składniki.

2

Pieczenie

Masę serową przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy o śr. 24 cm i wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 70 min.

Sernik ostudź przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzony schłodź w lodówce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tradycyjny sernik domowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 950kJ
227kcal
879kJ
210kcal
Tłuszcz 10.54g 9.76g
Węglowodany 18.17g 16.83g
Białko 14.85g 13.75g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej