PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tradycyjne pierniczki

Aromatyczne, korzenne pierniczki

o 80 sztuk

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tradycyjne pierniczki

Składniki:

300 g miodu
200 g masła
500 g mąki
1 opak. Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
3 łyżki miodu

Do dekoracji:

1 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
3 łyżeczki wody (gorącej)
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Miód z masłem podgrzej na wolnym ogniu stale mieszając, przestudź. Dodaj mąkę, przyprawę korzenną oraz sodę rozpuszczoną w 3 łyżkach miodu. Zagnieć ciasto, odstaw do schłodzenia (optymalnie na 2 dni).

Ciasto rozwałkuj (na grubość ok. 3 mm), foremkami wycinaj ciasteczka. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Pierniczki wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 12 min.

Upieczone pierniczki odstaw do wystudzenia.

3

Dekorowanie

Lukier domowy tradycyjny rozmieszaj energicznie i starannie w miseczce dodając ok. 3 łyżeczki gorącej wody. Uwaga - Lukier stopniowo zmienia swoją konsystencję, dlatego nie zaleca się dolewania większej ilości wody, zanim dokładnie nie wymiesza się go oceniając po około minucie jego gęstość. Lukier przełóż do pergaminowego rożka wykonanego z papieru do pieczenia i przez mały otworek wyciskaj na pierniczki fantazyjne wzorki. Perełki przyklej do pierniczków za pomocą lukru – należy to robić ostrożnie, aby nie naruszyć nałożonych wcześniej aplikacji. Udekorowane pierniczki odłóż do całkowitego zastygnięcia lukru.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tradycyjne pierniczki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 272kJ
65kcal
1691kJ
404kcal
Tłuszcz 2.20g 13.76g
Węglowodany 10.56g 66.00g
Białko 0.73g 4.54g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej