Flag

Torte di Cioccolato e mandorle

ok. 12 porcji
Średni
40 min
Ciasto w stylu "brownie", idealne dla miłośników czekolady i pralinek
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Ciasta nie należy piec dłużej, żeby się nie wysuszyło.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
200 gmasła
200 gczekolady gorzkiej
200 gcukru
3 szt.jajek
200 gmigdałów (zmielonych)
1 płaska łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
40 gmigdałów (obranych)

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Masło i czekoladę rozpuścić w rondelku, ostudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (ok. 3-5 minut). Do jajek dodawać (mieszać już łyżką, a nie mikserem) stopniowo: migdały wymieszane z proszkiem do pieczenia, masło z czekoladą. Wszystko dokładnie wymieszać


Przelać do formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C

3

Dekorowanie

Polewę gotową białą zanurzyć w gorącej, ale nie wrzącej wodzie (temp. ok. 75°C) na ok. 5 minut, do momentu rozpuszczenia polewy. Można także podgrzać ją w kuchence mikrofalowej (torebkę umieścić pionowo w kuchence mikrofalowej, ustawionej na maksymalnie 360 W i podgrzewać przez ok. 1 minutę. Polewa jest gotowa do użycia, gdy jest płynna). Następnie chwytając przez ściereczkę, ugnieść kilkakrotnie, by wyrównać strukturę polewy. Odciąć róg opakowania. Na wystudzone ciasto wyciskać kleksy z polewy. Udekorować obranymi migdałami.

Porady i wskazówki

  • Ciasta nie należy piec dłużej, żeby się nie wysuszyło.