PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Torte di Cioccolato e mandorle

Ciasto w stylu "brownie", idealne dla miłośników czekolady i pralinek

o 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Torte di Cioccolato e mandorle

Ciasto:

200 g masła
200 g czekolady gorzkiej
200 g cukru
3 szt. jajek
200 g migdałów (zmielonych)
1 płaska łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
40 g migdałów (obranych)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masło i czekoladę rozpuścić w rondelku, ostudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (ok. 3-5 minut). Do jajek dodawać (mieszać już łyżką, a nie mikserem) stopniowo: migdały wymieszane z proszkiem do pieczenia, masło z czekoladą. Wszystko dokładnie wymieszać

Przelać do formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Piekarnik elektryczny:  160 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

3

Dekorowanie

Polewę gotową białą zanurzyć w gorącej, ale nie wrzącej wodzie (temp. ok. 75°C) na ok. 5 minut, do momentu rozpuszczenia polewy. Można także podgrzać ją w kuchence mikrofalowej (torebkę umieścić pionowo w kuchence mikrofalowej, ustawionej na maksymalnie 360 W i podgrzewać przez ok. 1 minutę. Polewa jest gotowa do użycia, gdy jest płynna). Następnie chwytając przez ściereczkę, ugnieść kilkakrotnie, by wyrównać strukturę polewy. Odciąć róg opakowania. Na wystudzone ciasto wyciskać kleksy z polewy. Udekorować obranymi migdałami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Torte di Cioccolato e mandorle

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1972kJ
471kcal
2098kJ
501kcal
Tłuszcz 35.08g 37.32g
Węglowodany 34.96g 37.19g
Białko 7.37g 7.84g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej