PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Torte di Cioccolato e mandorle

Ciasto w stylu "brownie", idealne dla miłośników czekolady i pralinek

ok. 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Torte di Cioccolato e mandorle

Ciasto:

200 g masła
200 g czekolady gorzkiej
200 g cukru
3 szt. jajek
200 g migdałów (zmielonych)
1 płaska łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
40 g migdałów (obranych)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masło i czekoladę rozpuścić w rondelku, ostudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (ok. 3-5 minut). Do jajek dodawać (mieszać już łyżką, a nie mikserem) stopniowo: migdały wymieszane z proszkiem do pieczenia, masło z czekoladą. Wszystko dokładnie wymieszać

Przelać do formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 160 °C

Piekarnik gazowy: 160 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

3

Dekorowanie

Polewę gotową białą zanurzyć w gorącej, ale nie wrzącej wodzie (temp. ok. 75°C) na ok. 5 minut, do momentu rozpuszczenia polewy. Można także podgrzać ją w kuchence mikrofalowej (torebkę umieścić pionowo w kuchence mikrofalowej, ustawionej na maksymalnie 360 W i podgrzewać przez ok. 1 minutę. Polewa jest gotowa do użycia, gdy jest płynna). Następnie chwytając przez ściereczkę, ugnieść kilkakrotnie, by wyrównać strukturę polewy. Odciąć róg opakowania. Na wystudzone ciasto wyciskać kleksy z polewy. Udekorować obranymi migdałami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Torte di Cioccolato e mandorle

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1972 kJ
471 kcal
2098 kJ
501 kcal
Tłuszcz 35.08 g 37.32 g
Węglowodany 34.96 g 37.19 g
Białko 7.37 g 7.84 g