PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort z truskawkami i kremem budyniowym

Smaczny biszkopt z budyniami i kremem budyniowym

o 14 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Tort z truskawkami i kremem budyniowym

Biszkopt:

180 g mąki
2 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
1 opak. Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
225 g masła (miękkiego)
180 g cukru
4 szt. jajek
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Krem budyniowy:

200 g truskawek
800 ml mleka
2 opak. Kremu do Karpatki 3 minuty Dr. Oetkera

Poncz:

100 ml wody
0,5 szt. cytryny (wyciśnięty sok)
1 łyżeczka cukru pudru

Masa śmietanowa:

400 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżka cukru pudru
1 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera

Polewa:

100 ml śmietanki 30% tł.
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej

Do dekoracji:

50 g truskawek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 160°C. Tortownicę o śr. 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i budyniami. Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Kolejno dodawaj jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Następnie dodaj całe opakowanie barwnika i wymieszaj. Do masy przesyp mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniami, dokładnie połącz wszystkie składniki.

2

Pieczenie

1/3 ciasta równomiernie rozprowadź w tortownicy i wstaw do piekarnika. Z pozostałej części ciasta upiecz jeszcze 2 takie same blaty. Jeśli masz dwie tortownice tej samej wielkości, możesz upiec dwa blaty jednocześnie.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Czas pieczenia: o 25 - 30 min.

Po upieczeniu, blaty odstaw do wystudzenia.

3

Krem budyniowy

Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na kawałki. Zimne mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj kremy budyniowe i całość miksuj na najwyższych obrotach miksera przez ok. 3 minuty. Wszystkie składniki na poncz dokładnie wymieszaj ze sobą. Pierwszy blat biszkoptowy ułóż na paterze i nasącz go ponczem, wyłóż na niego połowę kremu budyniowego, a następnie połowę pokrojonych truskawek. Truskawki dociśnij do kremu i przykryj kolejnym blatem biszkoptu, który również nasącz, pokryj kremem i truskawkami. Całość przykryj trzecim blatem biszkoptu, który nasącz ponczem już trochę delikatniej. Tort wstaw do lodówki.

4

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywno. Posmaruj nią dokładnie boki tortu i bardzo cienko wierzch. Część bitej śmietany odłóż do woreczka z ozdobną końcówką, by na końcu udekorować nią tort. Tort oraz woreczek z bitą śmietaną wstaw do lodówki.

5

Polewa i dekorowanie

Śmietankę przelej do garnuszka i podgrzewaj na średniej mocy palnika. Gdy tylko śmietanka się zagotuje, zdejmij ją z palnika i dodaj połamaną czekoladę. Garnuszek odstaw na 2-3 minuty, a następnie wymieszaj dokładnie na jednolitą konsystencję. Gotową polewę odstaw do wystudzenia na ok. 20-30 minut w miejsce o temperaturze pokojowej. Co jakiś czas mieszaj polewę, aby szybciej się wystudziła. Gdy polewa się schłodzi, ale będzie wciąż płynna - oblej nią tort, który następnie odstaw na ok. 10 minut do lodówki. Po tym czasie polewa nieco zastygnie i można udekorować wierzch tortu bitą śmietaną i połówkami truskawek.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort z truskawkami i kremem budyniowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2240kJ
535kcal
1026kJ
245kcal
Tłuszcz 33.12g 15.19g
Węglowodany 54.29g 24.91g
Białko 8.91g 4.09g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!