PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort z truskawkami i kremem budyniowym

Smaczny biszkopt z budyniami i kremem budyniowym

o 14 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort z truskawkami i kremem budyniowym

Biszkopt:

180 g mąki
2 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
1 opak. Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
225 g masła (miękkiego)
180 g cukru
4 szt. jajek
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Krem budyniowy:

200 g truskawek
800 ml mleka
2 opak. Kremu do Karpatki 3 minuty Dr. Oetkera

Poncz:

100 ml wody
0,5 szt. cytryny (wyciśnięty sok)
1 łyżeczka cukru pudru

Masa śmietanowa:

400 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 łyżka cukru pudru
1 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera

Polewa:

100 ml śmietanki 30% tł.
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej

Do dekoracji:

50 g truskawek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 160°C. Tortownicę o śr. 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i budyniami. Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Kolejno dodawaj jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Następnie dodaj całe opakowanie barwnika i wymieszaj. Do masy przesyp mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniami, dokładnie połącz wszystkie składniki.

2

Pieczenie

1/3 ciasta równomiernie rozprowadź w tortownicy i wstaw do piekarnika. Z pozostałej części ciasta upiecz jeszcze 2 takie same blaty. Jeśli masz dwie tortownice tej samej wielkości, możesz upiec dwa blaty jednocześnie.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Czas pieczenia: o 25 - 30 min.

Po upieczeniu, blaty odstaw do wystudzenia.

3

Krem budyniowy

Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na kawałki. Zimne mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj kremy budyniowe i całość miksuj na najwyższych obrotach miksera przez ok. 3 minuty. Wszystkie składniki na poncz dokładnie wymieszaj ze sobą. Pierwszy blat biszkoptowy ułóż na paterze i nasącz go ponczem, wyłóż na niego połowę kremu budyniowego, a następnie połowę pokrojonych truskawek. Truskawki dociśnij do kremu i przykryj kolejnym blatem biszkoptu, który również nasącz, pokryj kremem i truskawkami. Całość przykryj trzecim blatem biszkoptu, który nasącz ponczem już trochę delikatniej. Tort wstaw do lodówki.

4

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywno. Posmaruj nią dokładnie boki tortu i bardzo cienko wierzch. Część bitej śmietany odłóż do woreczka z ozdobną końcówką, by na końcu udekorować nią tort. Tort oraz woreczek z bitą śmietaną wstaw do lodówki.

5

Polewa i dekorowanie

Śmietankę przelej do garnuszka i podgrzewaj na średniej mocy palnika. Gdy tylko śmietanka się zagotuje, zdejmij ją z palnika i dodaj połamaną czekoladę. Garnuszek odstaw na 2-3 minuty, a następnie wymieszaj dokładnie na jednolitą konsystencję. Gotową polewę odstaw do wystudzenia na ok. 20-30 minut w miejsce o temperaturze pokojowej. Co jakiś czas mieszaj polewę, aby szybciej się wystudziła. Gdy polewa się schłodzi, ale będzie wciąż płynna - oblej nią tort, który następnie odstaw na ok. 10 minut do lodówki. Po tym czasie polewa nieco zastygnie i można udekorować wierzch tortu bitą śmietaną i połówkami truskawek.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort z truskawkami i kremem budyniowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2240kJ
535kcal
1026kJ
245kcal
Tłuszcz 33.12g 15.19g
Węglowodany 54.29g 24.91g
Białko 8.91g 4.09g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt