Tort z różami

Różowy tort pełen własnoręcznie zrobionych róż.

ok. 12 - 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort z różami

Ciasto:

10 szt. jajek
230 g mąki
100 g mąki ziemniaczanej
1 szczypta soli
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
4 łyżki soku z cytryny
300 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Poncz:

150 ml wody
100 ml wiśniówki
1 łyżka cukru

Krem:

600 ml mleka (schłodzonego)
2 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
200 g masła
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 21 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Żółtka oddzielić od białek. Mąki, sól i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać przez sitko. Z białek i soku z cytryny ubić sztywną pianę, dodać cukier, cukier wanilinowy i powoli miksować, aż składniki się połączą. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, a gdy masy się połączą dodać mąki i całość wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać pół łyżeczki czerwonego barwnika i dokładnie wymieszać, do drugiej ok. ¼ łyżeczki barwnika czerwonego i dokładnie wymieszać. Jaśniejsze ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej foremki.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Następnie ciasto wyjąć i wystudzić. Ponownie przygotować foremkę, wlać ciasto ciemniejsze i piec według tych samych zaleceń.

Posiadając 2 formy w tym samym rozmiarze, można piec dwa blaty jednocześnie.

Po wystudzeniu ściąć z biszkoptów brązową skórkę. Każdy z blatów przeciąć na pół by utworzyć 4 blaty tortu.

3

Poncz

Przygotować poncz starannie mieszając składniki i nasączyć blaty ciasta.

4

Krem

Do wysokiego naczynia wlać 600 ml zimnego mleka. Zawartość 2 opakowań Kremu wsypać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać tubkę czerwonego barwnika i dokładnie wymieszać. Blaty ciasta układać naprzemiennie: ciemny, jasny, ciemny, jasny, przekładając je kremem. Przed nałożeniem kremu należy nasączyć każdy z blatów.

5

Dekorowanie

Boki tortu udekorować kremem nakładając go łopatką od dołu ku górze, fantazyjnie wygładzając. Pozostały krem włożyć do szprycy z końcówką o średnicy ok. 1,5 cm zakończoną gwiazdką (końcówka do robienia róż z kremu). Na górze tortu wyciskać dekoracyjne róże, robiąc dwa obroty końcówką zgodnie ze wskazówkami zegara. Czynność powtarzać. Przed podaniem tort należy schłodzić w lodówce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort z różami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1955 kJ
467 kcal
1051 kJ
251 kcal
Tłuszcz 20.91 g 11.24 g
Węglowodany 56.39 g 30.32 g
Białko 9.68 g 5.20 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Wyrażenie zgody na stosowanie plików cookies obejmuje również możliwość przekazania danych do Stanów Zjednoczonych na podstawie art.49 RODO. Aby uzyskać szczegółowe informacje, zapoznaj się z naszą polityce prywatności, tutaj możesz również znaleźć więcej informacji na temat przesyłania danych do dostawców technologii i partnerów w Stanach Zjednoczonych. W każdej chwili możesz zmienić zdanie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

Korzystamy również z dostawców technologii, którzy mogą przetwarzać Twoje dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez uprzedzenia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.

 

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

Współpracujemy również z partnerami, którzy mogą przetwarzać Państwa dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez wcześniejszego powiadomienia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.