PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort z różami

Różowy tort pełen własnoręcznie zrobionych róż.

o 12 - 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort z różami

Ciasto:

10 szt. jajek
230 g mąki
100 g mąki ziemniaczanej
1 szczypta soli
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
4 łyżki soku z cytryny
300 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Poncz:

150 ml wody
100 ml wiśniówki
1 łyżka cukru

Krem:

600 ml mleka (schłodzonego)
2 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
200 g masła
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 21 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Żółtka oddzielić od białek. Mąki, sól i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać przez sitko. Z białek i soku z cytryny ubić sztywną pianę, dodać cukier, cukier wanilinowy i powoli miksować, aż składniki się połączą. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, a gdy masy się połączą dodać mąki i całość wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać pół łyżeczki czerwonego barwnika i dokładnie wymieszać, do drugiej ok. ¼ łyżeczki barwnika czerwonego i dokładnie wymieszać. Jaśniejsze ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej foremki.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

Następnie ciasto wyjąć i wystudzić. Ponownie przygotować foremkę, wlać ciasto ciemniejsze i piec według tych samych zaleceń.

Posiadając 2 formy w tym samym rozmiarze, można piec dwa blaty jednocześnie.

Po wystudzeniu ściąć z biszkoptów brązową skórkę. Każdy z blatów przeciąć na pół by utworzyć 4 blaty tortu.

3

Poncz

Przygotować poncz starannie mieszając składniki i nasączyć blaty ciasta.

4

Krem

Do wysokiego naczynia wlać 600 ml zimnego mleka. Zawartość 2 opakowań Kremu wsypać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać tubkę czerwonego barwnika i dokładnie wymieszać. Blaty ciasta układać naprzemiennie: ciemny, jasny, ciemny, jasny, przekładając je kremem. Przed nałożeniem kremu należy nasączyć każdy z blatów.

5

Dekorowanie

Boki tortu udekorować kremem nakładając go łopatką od dołu ku górze, fantazyjnie wygładzając. Pozostały krem włożyć do szprycy z końcówką o średnicy ok. 1,5 cm zakończoną gwiazdką (końcówka do robienia róż z kremu). Na górze tortu wyciskać dekoracyjne róże, robiąc dwa obroty końcówką zgodnie ze wskazówkami zegara. Czynność powtarzać. Przed podaniem tort należy schłodzić w lodówce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort z różami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1955kJ
467kcal
1051kJ
251kcal
Tłuszcz 20.91g 11.24g
Węglowodany 56.39g 30.32g
Białko 9.68g 5.20g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej