PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort z różami

Różowy tort pełen własnoręcznie zrobionych róż.

ok. 12 - 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort z różami

Ciasto:

10 szt. jajek
230 g mąki
100 g mąki ziemniaczanej
1 szczypta soli
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
4 łyżki soku z cytryny
300 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Poncz:

150 ml wody
100 ml wiśniówki
1 łyżka cukru

Krem:

600 ml mleka (schłodzonego)
2 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
200 g masła
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 21 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Żółtka oddzielić od białek. Mąki, sól i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać przez sitko. Z białek i soku z cytryny ubić sztywną pianę, dodać cukier, cukier wanilinowy i powoli miksować, aż składniki się połączą. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, a gdy masy się połączą dodać mąki i całość wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać pół łyżeczki czerwonego barwnika i dokładnie wymieszać, do drugiej ok. ¼ łyżeczki barwnika czerwonego i dokładnie wymieszać. Jaśniejsze ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej foremki.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Następnie ciasto wyjąć i wystudzić. Ponownie przygotować foremkę, wlać ciasto ciemniejsze i piec według tych samych zaleceń.

Posiadając 2 formy w tym samym rozmiarze, można piec dwa blaty jednocześnie.

Po wystudzeniu ściąć z biszkoptów brązową skórkę. Każdy z blatów przeciąć na pół by utworzyć 4 blaty tortu.

3

Poncz

Przygotować poncz starannie mieszając składniki i nasączyć blaty ciasta.

4

Krem

Do wysokiego naczynia wlać 600 ml zimnego mleka. Zawartość 2 opakowań Kremu wsypać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać tubkę czerwonego barwnika i dokładnie wymieszać. Blaty ciasta układać naprzemiennie: ciemny, jasny, ciemny, jasny, przekładając je kremem. Przed nałożeniem kremu należy nasączyć każdy z blatów.

5

Dekorowanie

Boki tortu udekorować kremem nakładając go łopatką od dołu ku górze, fantazyjnie wygładzając. Pozostały krem włożyć do szprycy z końcówką o średnicy ok. 1,5 cm zakończoną gwiazdką (końcówka do robienia róż z kremu). Na górze tortu wyciskać dekoracyjne róże, robiąc dwa obroty końcówką zgodnie ze wskazówkami zegara. Czynność powtarzać. Przed podaniem tort należy schłodzić w lodówce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort z różami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1955 kJ
467 kcal
1051 kJ
251 kcal
Tłuszcz 20.91 g 11.24 g
Węglowodany 56.39 g 30.32 g
Białko 9.68 g 5.20 g