Flag

Tort z różami

ok. 12 - 16 porcji
Średni
40 min
Różowy tort pełen własnoręcznie zrobionych róż.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
10 szt.jajek
230 gmąki
100 gmąki ziemniaczanej
1 szczyptasoli
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
4 łyżkisoku z cytryny
300 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Poncz
150 mlwody
100 mlwiśniówki
1 łyżkacukru
Krem
600 mlmleka (schłodzonego)
2 opak.Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
200 gmasła
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 21 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Żółtka oddzielić od białek. Mąki, sól i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać przez sitko. Z białek i soku z cytryny ubić sztywną pianę, dodać cukier, cukier wanilinowy i powoli miksować, aż składniki się połączą. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, a gdy masy się połączą dodać mąki i całość wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać pół łyżeczki czerwonego barwnika i dokładnie wymieszać, do drugiej ok. ¼ łyżeczki barwnika czerwonego i dokładnie wymieszać. Jaśniejsze ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej foremki.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Następnie ciasto wyjąć i wystudzić. Ponownie przygotować foremkę, wlać ciasto ciemniejsze i piec według tych samych zaleceń.


Posiadając 2 formy w tym samym rozmiarze, można piec dwa blaty jednocześnie.


Po wystudzeniu ściąć z biszkoptów brązową skórkę. Każdy z blatów przeciąć na pół by utworzyć 4 blaty tortu.

3

Poncz

Przygotować poncz starannie mieszając składniki i nasączyć blaty ciasta.

4

Krem

Do wysokiego naczynia wlać 600 ml zimnego mleka. Zawartość 2 opakowań Kremu wsypać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać tubkę czerwonego barwnika i dokładnie wymieszać. Blaty ciasta układać naprzemiennie: ciemny, jasny, ciemny, jasny, przekładając je kremem. Przed nałożeniem kremu należy nasączyć każdy z blatów.

5

Dekorowanie

Boki tortu udekorować kremem nakładając go łopatką od dołu ku górze, fantazyjnie wygładzając. Pozostały krem włożyć do szprycy z końcówką o średnicy ok. 1,5 cm zakończoną gwiazdką (końcówka do robienia róż z kremu). Na górze tortu wyciskać dekoracyjne róże, robiąc dwa obroty końcówką zgodnie ze wskazówkami zegara. Czynność powtarzać. Przed podaniem tort należy schłodzić w lodówce.