PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort z biżuterią

Tort dla małych elegantek:)

o 8 - 10 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort z biżuterią

Ciasto:

4 szt. jajek
1 szczypta soli
150 g cukru pudru
80 g mąki
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Ciasto kruche:

40 g masła
80 g mąki
1 szczypta soli
1 - 2 łyżki wody (zimnej)

Poncz:

100 ml wody
1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)
2 łyżki cukru

Do dekoracji:

500 ml śmietanki 36% tł.
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
2 łyżki cukru pudru
200 g dżemu malinowego
5 - 7 szt. pianek Marshmallows
2 szt. żelków (długich)
1 opak. Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera
1 opak. Małej Księżniczki Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania biszkoptu

Tortownicę o śr. 21 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy piana będzie gotowa dodawaj stopniowo cukier puder cały czas ubijając. Następnie dodaj po jednym żółtku i delikatnie wymieszaj. Na koniec do piany przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Masę delikatnie wymieszaj i przełóż do przygotowanej tortownicy.

2

Pieczenie

Formę wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 40 min.

Gotowe ciasto odstaw do wystygnięcia.

3

Ciasto kruche

Z podanych składników (masło, mąka, sól, woda) zagnieć jednolite ciasto, wstaw na ok. 30 - 40 minut do lodówki. Po tym czasie wyłóż na stolnicę. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Wytnij lusterko o dł. ok. 10 - 11 cm, kilka serduszek z dziurkami w środku i cztery prostokąty o wym. ok. 4 x 2 cm na pudełko. Wszystkie elementy połóż delikatnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwaj widelcem.

4

Pieczenie

Blachę wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 - 20 min.

Gotowe elementy odstaw do wystygnięcia.

5

Udekoruj pianki i elementy z ciasta kruchego. Z części pianek wykonaj pierścionki, małą wykrawaczką wytnij w piance kółko - otwór na palec, piankę udekoruj lukrem i perełkami. Udekoruj elementy z ciasta kruchego. Przez otworki w serduszkach poprzewlekaj długie żelki - tak by powstały wisiorki.

6

Krem

Śmietan-fix wymieszaj z cukrem pudrem. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix z cukrem pudrem i delikatnie wymieszaj.

7

Dekorowanie

Biszkopt przekrój na trzy blaty. Każdy blat nasącz przygotowanym ponczem. Pierwszy blat posmaruj dżemem i kremem, przykryj go drugim blatem, posmaruj dżemem i kremem, przykryj ostatnim blatem. Kremem posmaruj wierzch ciasta. Resztę kremu przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekoruj brzegi tortu. Wierzch tortu obsyp cukrem błyszczącym. Na wierzchu poukładaj elementy z ciasta kruchego i pianek.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort z biżuterią

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2847kJ
680kcal
1181kJ
282kcal
Tłuszcz 26.74g 11.10g
Węglowodany 102.40g 42.49g
Białko 6.57g 2.73g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej