Tort z biżuterią

Tort dla małych elegantek:)

ok. 8 - 10 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort z biżuterią

Ciasto:

4 szt. jajek
1 szczypta soli
150 g cukru pudru
80 g mąki
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Ciasto kruche:

40 g masła
80 g mąki
1 szczypta soli
1 - 2 łyżki wody (zimnej)

Poncz:

100 ml wody
1 szt. cytryny (sok z 1 cytryny)
2 łyżki cukru

Do dekoracji:

500 ml śmietanki 36% tł.
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
2 łyżki cukru pudru
200 g dżemu malinowego
5 - 7 szt. pianek Marshmallows
2 szt. żelków (długich)
1 opak. Lukru gotowego różowego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera
1 opak. Małej Księżniczki Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania biszkoptu

Tortownicę o śr. 21 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy piana będzie gotowa dodawaj stopniowo cukier puder cały czas ubijając. Następnie dodaj po jednym żółtku i delikatnie wymieszaj. Na koniec do piany przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Masę delikatnie wymieszaj i przełóż do przygotowanej tortownicy.

2

Pieczenie

Formę wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Gotowe ciasto odstaw do wystygnięcia.

3

Ciasto kruche

Z podanych składników (masło, mąka, sól, woda) zagnieć jednolite ciasto, wstaw na ok. 30 - 40 minut do lodówki. Po tym czasie wyłóż na stolnicę. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Wytnij lusterko o dł. ok. 10 - 11 cm, kilka serduszek z dziurkami w środku i cztery prostokąty o wym. ok. 4 x 2 cm na pudełko. Wszystkie elementy połóż delikatnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwaj widelcem.

4

Pieczenie

Blachę wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

Gotowe elementy odstaw do wystygnięcia.

5

Udekoruj pianki i elementy z ciasta kruchego. Z części pianek wykonaj pierścionki, małą wykrawaczką wytnij w piance kółko - otwór na palec, piankę udekoruj lukrem i perełkami. Udekoruj elementy z ciasta kruchego. Przez otworki w serduszkach poprzewlekaj długie żelki - tak by powstały wisiorki.

6

Krem

Śmietan-fix wymieszaj z cukrem pudrem. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix z cukrem pudrem i delikatnie wymieszaj.

7

Dekorowanie

Biszkopt przekrój na trzy blaty. Każdy blat nasącz przygotowanym ponczem. Pierwszy blat posmaruj dżemem i kremem, przykryj go drugim blatem, posmaruj dżemem i kremem, przykryj ostatnim blatem. Kremem posmaruj wierzch ciasta. Resztę kremu przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekoruj brzegi tortu. Wierzch tortu obsyp cukrem błyszczącym. Na wierzchu poukładaj elementy z ciasta kruchego i pianek.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort z biżuterią

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2847 kJ
680 kcal
1181 kJ
282 kcal
Tłuszcz 26.74 g 11.10 g
Węglowodany 102.40 g 42.49 g
Białko 6.57 g 2.73 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne