PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort wuzetka z kremem jogurtowym

Wykwintny smak wuzetki otulony wiśniami

o 10 - 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort wuzetka z kremem jogurtowym

Ciasto:

250 g margaryny
3 łyżki kakao
2 szkl. cukru
125 ml wody
2 szkl. mąki
5 szt. jajek
1 opak. Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Krem:

300 ml jogurtu naturalnego 2% tł.
500 ml wody
2 opak. Kremu jogurtowego 3 minuty Dr. Oetkera
200 g wiśni z kompotu

Do dekoracji:

1 opak. Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
1 opak. Małej Księżniczki Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Margarynę, kakao, cukier, wodę zagotować i odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać przesianą mąkę, jajka i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto wylać na okrągłą formę o śr. 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wyrównać.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 50 min.

Wystudzone ciasto przekroić poziomo na połowę.

3

Krem

Do wysokiego naczynia wlać jogurt i wodę, następnie mieszać mikserem na najniższych obrotach, stopniowo wsypując zawartość torebek. Po wstępnym połączeniu składników, całość miksować na najwyższych obrotach 3 minuty. Gotowym kremem przełożyć spód ciasta odkładając 1/3 do dekoracji. Równomiernie rozłożyć wiśnie i przykryć drugim blatem ciasta lekko dociskając.

4

Dekorowanie

Wierzch ciasta przełożyć cienką warstwą kremu i udekorować za pomocą szprycki rozetkami, a następnie ozdobić posypką czekoladową i cukrem błyszczącym.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort wuzetka z kremem jogurtowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2772kJ
662kcal
1047kJ
250kcal
Tłuszcz 26.44g 9.98g
Węglowodany 96.14g 36.28g
Białko 10.45g 3.94g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej