PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort wuzetka z kremem jogurtowym

Wykwintny smak wuzetki otulony wiśniami

ok. 10 - 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort wuzetka z kremem jogurtowym

Ciasto:

250 g margaryny
3 łyżki kakao
2 szkl. cukru
125 ml wody
2 szkl. mąki
5 szt. jajek
1 opak. Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Krem:

300 ml jogurtu naturalnego 2% tł.
500 ml wody
2 opak. Kremu jogurtowego 3 minuty Dr. Oetkera
200 g wiśni z kompotu

Do dekoracji:

1 opak. Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
1 opak. Małej Księżniczki Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Margarynę, kakao, cukier, wodę zagotować i odstawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać przesianą mąkę, jajka i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto wylać na okrągłą formę o śr. 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wyrównać.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 50 min.

Wystudzone ciasto przekroić poziomo na połowę.

3

Krem

Do wysokiego naczynia wlać jogurt i wodę, następnie mieszać mikserem na najniższych obrotach, stopniowo wsypując zawartość torebek. Po wstępnym połączeniu składników, całość miksować na najwyższych obrotach 3 minuty. Gotowym kremem przełożyć spód ciasta odkładając 1/3 do dekoracji. Równomiernie rozłożyć wiśnie i przykryć drugim blatem ciasta lekko dociskając.

4

Dekorowanie

Wierzch ciasta przełożyć cienką warstwą kremu i udekorować za pomocą szprycki rozetkami, a następnie ozdobić posypką czekoladową i cukrem błyszczącym.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort wuzetka z kremem jogurtowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2772 kJ
662 kcal
1047 kJ
250 kcal
Tłuszcz 26.44 g 9.98 g
Węglowodany 96.14 g 36.28 g
Białko 10.45 g 3.94 g