PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort truskawkowy z orzechami

Smak truskawek i orzechów z nutą polewy mlecznej

o 12 - 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort truskawkowy z orzechami

Ciasto:

150 g masła
10 kropli Aromatu pomarańczowego Dr. Oetkera
170 g cukru pudru
2 szt. jajek
210 g mąki
50 g migdałów (startych)
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
120 ml jogurtu naturalnego 2% tł.

Masa:

250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
300 g serka homogenizowanego waniliowego
3 łyżki dżemu truskawkowego, niskosłodzonego

Polewa:

1 opak. Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera

Do dekoracji:

30 g truskawek
30 g orzechów włoskich lub pistacji

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masło, aromat, cukier puder i jajka ubić na pianę. Mąkę wymieszać z migdałami, proszkiem do pieczenia, wymieszać z masą. Dodać jogurt. Ciasto wyłożyć do tortownicy o śr. 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Łyżką wygładzić powierzchnię.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić na dolną półkę piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 30 min.

Wystudzone ciasto przekroić ostrym nożem poziomo jeden raz. Górną część pokruszyć.

3

Masa

Schłodzoną śmietankę ubić ze śmietan-fixem. Serki homogenizowane wymieszać z dżemem, ubitą śmietaną oraz pokruszonym ciastem. Masę nałożyć na spód ciasta w formie kopuły.

Dekorowanie

Polewę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie odciąć róg opakowania i oblać ciasto. Na wierzchu ułożyć cząstki truskawek i orzechy.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort truskawkowy z orzechami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1591kJ
380kcal
1348kJ
322kcal
Tłuszcz 23.53g 19.94g
Węglowodany 34.81g 29.50g
Białko 8.73g 7.40g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej