PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort truskawkowy z orzechami

Smak truskawek i orzechów z nutą polewy mlecznej

ok. 12 - 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort truskawkowy z orzechami

Ciasto:

150 g masła
10 kropli Aromatu pomarańczowego Dr. Oetkera
170 g cukru pudru
2 szt. jajek
210 g mąki
50 g migdałów (startych)
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
120 ml jogurtu naturalnego 2% tł.

Masa:

250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
300 g serka homogenizowanego waniliowego
3 łyżki dżemu truskawkowego, niskosłodzonego

Polewa:

1 opak. Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera

Do dekoracji:

30 g truskawek
30 g orzechów włoskich lub pistacji

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masło, aromat, cukier puder i jajka ubić na pianę. Mąkę wymieszać z migdałami, proszkiem do pieczenia, wymieszać z masą. Dodać jogurt. Ciasto wyłożyć do tortownicy o śr. 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Łyżką wygładzić powierzchnię.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić na dolną półkę piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Wystudzone ciasto przekroić ostrym nożem poziomo jeden raz. Górną część pokruszyć.

3

Masa

Schłodzoną śmietankę ubić ze śmietan-fixem. Serki homogenizowane wymieszać z dżemem, ubitą śmietaną oraz pokruszonym ciastem. Masę nałożyć na spód ciasta w formie kopuły.

Dekorowanie

Polewę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie odciąć róg opakowania i oblać ciasto. Na wierzchu ułożyć cząstki truskawek i orzechy.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort truskawkowy z orzechami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1591 kJ
380 kcal
1348 kJ
322 kcal
Tłuszcz 23.53 g 19.94 g
Węglowodany 34.81 g 29.50 g
Białko 8.73 g 7.40 g