PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort niespodzianka z masą cukrową

Z myślą o najmłodszych zapraszamy na przepis tort niespodzianka z masą cukrową. Jego zawartość na pewno zachwyci każde dziecko!

18 porcji

trudne 120 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort niespodzianka z masą cukrową

Biszkopt:

2 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
8 szt. jajek
6 łyżek wody

Masa truskawkowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej truskawkowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera

Przełożenie:

270 g drażetek M&M's

Krem maślany:

200 g masła (miękkiego)
1 szkl. cukru pudru

Do dekoracji:

4 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180˚C. Przygotuj dwie tortownice o śr. 22 cm. Dno każdej
z nich wyłóż papierem do pieczenia. Biszkopty przygotouj oddzielnie. Mieszankę ciasta biszkoptowego przesyp do miski, dodaj jajka i wodę. Wszystkie składniki miksuj przez ok. 5 minut do uzyskania jednolitej, gęstej, puszystej masy. Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: 45 min.

3

Formowanie biszkoptu

Pierwszy biszkopt odstaw do wystudzenia i przygotuj kolejny. Gdy oba biszkopty wystygną, zetnij wierzch ciasta wyrównując im powierzchnie. Następnie każdy biszkopt przekrój na dwie części, tak aby wyszły cztery placki biszkoptowe. Trzy części biszkoptu przełóż na paterę i metalowym pierścieniem wytnij na środku dziurę.

4

Masa śmietanowa

Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową. Masę podziel na trzy części i przełóż nim równomiernie trzy warstwy biszkoptu. Boki dokładnie wyrównaj, by nadmiar masy - w szczególności od wewnątrz - nie rozmoczył drażetek. W środek tortu (czyli miejsce, które wcześniej usunęłam metalowym pierścieniem) wsyp M&M’sy, przykryj czwartą częścią biszkoptu i odstaw do lodówki.

5

Krem maślany

Miękkie masło utrzyj w misce z cukrem pudrem na lekki i puszysty krem, którym pokryj wierzch i boki tortu. Ważne jest to, żeby krem dokładnie wygładzić, ponieważ od tego zależy równa powierzchnia lukru na torcie. Tort wstaw do lodówki.

6

Do dekoracji

Trzy białe lukry zagnieć na blacie posypanym cukrem pudrem w jednolitą kulkę, którą rozwałkuj na placek o śr. ok. 50 cm, podsypując go cukrem pudrem, by lukier nie przywierał do wałka. Rozwałkowany lukier owiń na wałku i ostrożnie przenieś na tort, zaczynając od dolnej krawędzi tortu. Delikatnie, zaczynając od środka tortu, kawałek po kawałku dociskaj lukier do kremu maślanego. Nadmiar lukru zetnij nożykiem do pizzy. Powierzchnie tortu wygładź packą przeznaczoną do wyrównywania powierzchni lukru.
Czwarte opakowanie lukru wykorzystaj do barwienia gwiazdek. Lukier podziel na 
 6 części i dodawaj barwniki do uzyskania odpowiedniego koloru, stale podsypując cukrem pudrem.
Żeby uzyskać pomarańczowy kolor, do lukru dodaj niewielką ilość czerwonego barwnika wymieszanego z żółtym. Różowy kolor uzyskasz dzięki dodaniu do lukru kilku kropli czerwonego. Kolor fioletowy otrzymasz z połączenia czerwonego barwnika z niebieskim. Zielone gwiazdki wytniesz z lukru zabarwionego barwnikiem zielonym. Z każdego gotowego koloru lukru rozwałkuj i wycinaj foremką gwiazdki. Gwiazdki przyklej, smarując je z jednej strony niewielką ilością wody i delikatnie dociskając do tortu.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort niespodzianka z masą cukrową

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2776kJ
663kcal
1478kJ
353kcal
Tłuszcz 22.77g 12.11g
Węglowodany 108.11g 57.51g
Białko 5.90g 3.14g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej