Flag

Tort niespodzianka z masą cukrową

18 porcji
Trudny
120 min
Z myślą o najmłodszych zapraszamy na przepis tort niespodzianka z masą cukrową. Jego zawartość na pewno zachwyci każde dziecko!
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
2 opak.Biszkoptu Dr. Oetkera
8 szt.jajek
6 łyżekwody
Masa truskawkowa
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Masy śmietanowej truskawkowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
Przełożenie
270 gdrażetek M&M's
Krem maślany
200 gmasła (miękkiego)
1 szkl.cukru pudru
Do dekoracji
1000 glukru plastycznego białego
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Biszkoptu Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej truskawkowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180˚C. Przygotuj dwie tortownice o śr. 22 cm. Dno każdej
z nich wyłóż papierem do pieczenia. Biszkopty przygotouj oddzielnie. Mieszankę ciasta biszkoptowego przesyp do miski, dodaj jajka i wodę. Wszystkie składniki miksuj przez ok. 5 minut do uzyskania jednolitej, gęstej, puszystej masy. Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Formowanie biszkoptu

Pierwszy biszkopt odstaw do wystudzenia i przygotuj kolejny. Gdy oba biszkopty wystygną, zetnij wierzch ciasta wyrównując im powierzchnie. Następnie każdy biszkopt przekrój na dwie części, tak aby wyszły cztery placki biszkoptowe. Trzy części biszkoptu przełóż na paterę i metalowym pierścieniem wytnij na środku dziurę.

4

Masa śmietanowa

Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową. Masę podziel na trzy części i przełóż nim równomiernie trzy warstwy biszkoptu. Boki dokładnie wyrównaj, by nadmiar masy - w szczególności od wewnątrz - nie rozmoczył drażetek. W środek tortu (czyli miejsce, które wcześniej usunęłam metalowym pierścieniem) wsyp M&M’sy, przykryj czwartą częścią biszkoptu i odstaw do lodówki.

5

Krem maślany

Miękkie masło utrzyj w misce z cukrem pudrem na lekki i puszysty krem, którym pokryj wierzch i boki tortu. Ważne jest to, żeby krem dokładnie wygładzić, ponieważ od tego zależy równa powierzchnia lukru na torcie. Tort wstaw do lodówki.

6

Do dekoracji

Trzy białe lukry zagnieć na blacie posypanym cukrem pudrem w jednolitą kulkę, którą rozwałkuj na placek o śr. ok. 50 cm, podsypując go cukrem pudrem, by lukier nie przywierał do wałka. Rozwałkowany lukier owiń na wałku i ostrożnie przenieś na tort, zaczynając od dolnej krawędzi tortu. Delikatnie, zaczynając od środka tortu, kawałek po kawałku dociskaj lukier do kremu maślanego. Nadmiar lukru zetnij nożykiem do pizzy. Powierzchnie tortu wygładź packą przeznaczoną do wyrównywania powierzchni lukru.
Czwarte opakowanie lukru wykorzystaj do barwienia gwiazdek. Lukier podziel na 
 6 części i dodawaj barwniki do uzyskania odpowiedniego koloru, stale podsypując cukrem pudrem.
Żeby uzyskać pomarańczowy kolor, do lukru dodaj niewielką ilość czerwonego barwnika wymieszanego z żółtym. Różowy kolor uzyskasz dzięki dodaniu do lukru kilku kropli czerwonego. Kolor fioletowy otrzymasz z połączenia czerwonego barwnika z niebieskim. Zielone gwiazdki wytniesz z lukru zabarwionego barwnikiem zielonym. Z każdego gotowego koloru lukru rozwałkuj i wycinaj foremką gwiazdki. Gwiazdki przyklej, smarując je z jednej strony niewielką ilością wody i delikatnie dociskając do tortu.