Tort niespodzianka z masą cukrową

Z myślą o najmłodszych zapraszamy na przepis tort niespodzianka z masą cukrową. Jego zawartość na pewno zachwyci każde dziecko!

18 porcji

trudny 120 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort niespodzianka z masą cukrową

Biszkopt:

2 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
8 szt. jajek
6 łyżek wody

Masa truskawkowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej truskawkowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera

Przełożenie:

270 g drażetek M&M's

Krem maślany:

200 g masła (miękkiego)
1 szkl. cukru pudru

Do dekoracji:

4 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180˚C. Przygotuj dwie tortownice o śr. 22 cm. Dno każdej
z nich wyłóż papierem do pieczenia. Biszkopty przygotouj oddzielnie. Mieszankę ciasta biszkoptowego przesyp do miski, dodaj jajka i wodę. Wszystkie składniki miksuj przez ok. 5 minut do uzyskania jednolitej, gęstej, puszystej masy. Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: 45 min.

3

Formowanie biszkoptu

Pierwszy biszkopt odstaw do wystudzenia i przygotuj kolejny. Gdy oba biszkopty wystygną, zetnij wierzch ciasta wyrównując im powierzchnie. Następnie każdy biszkopt przekrój na dwie części, tak aby wyszły cztery placki biszkoptowe. Trzy części biszkoptu przełóż na paterę i metalowym pierścieniem wytnij na środku dziurę.

4

Masa śmietanowa

Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową. Masę podziel na trzy części i przełóż nim równomiernie trzy warstwy biszkoptu. Boki dokładnie wyrównaj, by nadmiar masy - w szczególności od wewnątrz - nie rozmoczył drażetek. W środek tortu (czyli miejsce, które wcześniej usunęłam metalowym pierścieniem) wsyp M&M’sy, przykryj czwartą częścią biszkoptu i odstaw do lodówki.

5

Krem maślany

Miękkie masło utrzyj w misce z cukrem pudrem na lekki i puszysty krem, którym pokryj wierzch i boki tortu. Ważne jest to, żeby krem dokładnie wygładzić, ponieważ od tego zależy równa powierzchnia lukru na torcie. Tort wstaw do lodówki.

6

Do dekoracji

Trzy białe lukry zagnieć na blacie posypanym cukrem pudrem w jednolitą kulkę, którą rozwałkuj na placek o śr. ok. 50 cm, podsypując go cukrem pudrem, by lukier nie przywierał do wałka. Rozwałkowany lukier owiń na wałku i ostrożnie przenieś na tort, zaczynając od dolnej krawędzi tortu. Delikatnie, zaczynając od środka tortu, kawałek po kawałku dociskaj lukier do kremu maślanego. Nadmiar lukru zetnij nożykiem do pizzy. Powierzchnie tortu wygładź packą przeznaczoną do wyrównywania powierzchni lukru.
Czwarte opakowanie lukru wykorzystaj do barwienia gwiazdek. Lukier podziel na 
 6 części i dodawaj barwniki do uzyskania odpowiedniego koloru, stale podsypując cukrem pudrem.
Żeby uzyskać pomarańczowy kolor, do lukru dodaj niewielką ilość czerwonego barwnika wymieszanego z żółtym. Różowy kolor uzyskasz dzięki dodaniu do lukru kilku kropli czerwonego. Kolor fioletowy otrzymasz z połączenia czerwonego barwnika z niebieskim. Zielone gwiazdki wytniesz z lukru zabarwionego barwnikiem zielonym. Z każdego gotowego koloru lukru rozwałkuj i wycinaj foremką gwiazdki. Gwiazdki przyklej, smarując je z jednej strony niewielką ilością wody i delikatnie dociskając do tortu.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort niespodzianka z masą cukrową

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2776 kJ
663 kcal
1478 kJ
353 kcal
Tłuszcz 22.77 g 12.11 g
Węglowodany 108.11 g 57.51 g
Białko 5.90 g 3.14 g

Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne

Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne