Tortownicę (o śr. 24 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do miski wsypać zawartość opakowania Biszkoptu, dodać jajka i wodę. Wszystko razem miksować przez ok. 5 minut. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy.
Formę wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Gotowe ciasto odstawić do wystygnięcia.
Zimne mleko wlać do miski, dodać Krem do tortów i ciast o smaku waniliowym i miksować kilka minut do czasu uzyskania gładkiego kremu.
Gdy ciasto ostygnie ściąć równo górną warstwę tortu - z tego kawałka będzie tułów motyla. Wyrównane ciasto przekroić na 2 blaty. Z podanych składników przygotować poncz i nasączyć nim oba blaty. Ścięty wierzch przekroić na pół, na dwa półkola. Z każdego półkola odkroić dwa paski o szerokości ok. 3 cm, zaczynając od szerszej strony. Paski połączyć tak, by powstały dwa wrzecionowate kawałki, między kawałki ciasta nałożyć cienką warstwę dżemu truskawkowego. Dwa wrzecionowate kawałki położyć jeden na drugim- tak powstanie tułów motyla.
Naponczowany blat posmarować dżemem truskawkowym i przykryć drugim blatem, naponczowaną warstwą do dżemu. Tort przekroić na pół, na dwa półkola. Z każdego półkola odkroić ok. 1/3 części, tak powstanie większa i mniejsza część skrzydła. Elementy na skrzydła ułożyć upieczonym spodem do góry. Wszystkie boki czterech kawałków ciasta i tułów po bokach i na wierzchu posmarować kremem. Tułów można na razie wstawić do lodówki.
W kąpieli wodnej rozgrzać lukry. Żółtym Pisakiem cukrowym na wierzchu kawałków ciasta wyrysować kształt skrzydeł motyla. Brzegi kawałków ozdobić klasycznym lukrem a środek skrzydeł różowym. Całość udekoruj perełkami. Gdy lukry zastygną można z wierzchu poprawić jeszcze raz rysunek Pisakiem cukrowym.
Z lodówki wyjąć tułów. Wierzch posypać Cukrem błyszczącym. Tułów ułożyć na talerzu lub tacy do serwowania tortu, po bokach ułożyć elementy na skrzydła.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Wypieki
Czas pracy :40 minŚredniok. 10 porcji