PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort marchewkowy ABC

Aromatyczny tort z marchewką z literkami z czekolady

o 18 - 20 porcji

średnie 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Tort marchewkowy ABC

Ciasto:

300 g mąki
300 g cukru
4 szt. jajek
200 ml oleju
1 łyżka Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
400 g marchwi (startej na małych oczkach)

Masa śmietanowa:

1000 ml śmietanki 30% tł.
2 opak. Masy śmietanowej smak śmietankowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Literek i cyferek z czekolady deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Spód foremek wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i obsyp mąką. Marchew umyj, obierz, zetrzyj na tarce. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę korzenną, całość wymieszaj. w drugiej misce ubij jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, następnie dodaj olej, dalej ubijaj a gdy powstanie jednolita konsystencja po trochu dodawaj przesiane suche składniki. Na koniec dodaj startą marchewkę. Całość wymieszaj mikserem na najniższych obrotach i rozłóż do foremek.

2

Pieczenie

Foremka o śr. 12 cm.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 30 - 40 min.

3

Pieczenie

Foremka o śr. 16 cm.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 30 - 40 min.

4

Pieczenie

Foremka o śr. 18 cm.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 50 - 60 min.

Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Gotowe ciasta odstaw do wystygnięcia. Z zimnych ciast zetnij wybrzuszony wierzch.

5

Masa śmietanowa

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania wsyp masy śmietanowe, zmniejsz obroty miksera, całość wymieszaj. Każde ciasto przekrój na dwa blaty, nałóż warstwę kremu, przykryj drugim blatem, posmaruj górę i boki ciast. Ułóż największe ciasto na talerzu, na nie ułóż średnie, na wierzch najmniejsze. Resztę kremu włóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na czubku tortu wykonaj dekorację z kremu. Udekoruj literkami czekoladowymi A B C. Boki największego ciasta obłóż cyferkami i literkami. Całość posyp perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort marchewkowy ABC

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1897kJ
453kcal
1310kJ
313kcal
Tłuszcz 29.14g 20.09g
Węglowodany 44.55g 30.72g
Białko 4.79g 3.30g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!