Flag

Tort mandarynkowy

ok. 14 - 16 porcji
Średni
40 min
Tort z masą śmietanową i mandarynkami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
4 szt.jajek
170 gcukru pudru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
85 gmąki ziemniaczanej
85 gmąki
2 czubate łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Masa
2 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1000 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
Do dekoracji
630 gmandarynek w puszce (2 puszki)
1 szt.pomarańczy (skórka z pomarańczy)

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielić od białek. Połowę cukru pudru i cukier wanilinowy wsypać do żółtek i utrzeć na puszystą masę. Przesiane mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać pozostały cukier puder i dodać do utartych żółtek. Całość wymieszać dodając po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić biszkopt na dwie części i nasączyć sokiem pozostałym po odsączeniu mandarynek.

3

Masa

Schłodzoną śmietankę ubijać mikserem. Pod koniec ubijania do ubitej śmietany wsypać masę śmietanową i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Masę rozsmarować cienko na spodzie ciasta. Następnie ułożyć połowę mandarynek, a potem przykryć je masą. Położyć drugi blat.

4

Dekorowanie

Na wierzchu tortu ułożyć resztę mandarynek. Część masy umieścić w szprycy i wycisnąć na środku tortu. Skórkę pomarańczową sparzyć i zetrzeć na tarce, udekorować.