PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort mandarynkowy

Mandarynki w roli głównej

ok. 14 - 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort mandarynkowy

Ciasto:

4 szt. jajek
170 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
85 g mąki ziemniaczanej
85 g mąki
2 czubate łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Masa:

2 opak. Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1000 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Do dekoracji:

630 g mandarynek w puszce (2 puszki)
1 szt. pomarańczy (skórka z pomarańczy)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielić od białek. Połowę cukru pudru i cukier wanilinowy wsypać do żółtek i utrzeć na puszystą masę. Przesiane mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać pozostały cukier puder i dodać do utartych żółtek. Całość wymieszać dodając po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić biszkopt na dwie części i nasączyć sokiem pozostałym po odsączeniu mandarynek.

3

Masa

Schłodzoną śmietankę ubijać mikserem. Pod koniec ubijania do ubitej śmietany wsypać masę śmietanową i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Masę rozsmarować cienko na spodzie ciasta. Następnie ułożyć połowę mandarynek, a potem przykryć je masą. Położyć drugi blat.

4

Dekorowanie

Na wierzchu tortu ułożyć resztę mandarynek. Część masy umieścić w szprycy i wycisnąć na środku tortu. Skórkę pomarańczową sparzyć i zetrzeć na tarce, udekorować.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort mandarynkowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1608 kJ
384 kcal
900 kJ
215 kcal
Tłuszcz 21.84 g 12.20 g
Węglowodany 43.36 g 24.23 g
Białko 4.51 g 2.52 g