PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort malinowy

Malinowa pokusa

ok. 12 - 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort malinowy

Ciasto:

4 szt. jajek
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Masa:

1 opak. Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Do dekoracji:

100 g malin
4 - 5 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania ciasta

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 5 łyżkami cukru pudru na gładką masę, białka ubić na sztywno, dodać 2 łyżki cukru, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Ubite białka delikatnie wymieszać z utartymi żółtkami, dodając stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Po upieczeniu biszkopt wystudzić, a następnie przekroić na dwie części.

3

Masa

Schłodzoną śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać masę malinową delikatnie mieszając mikserem na najniższych obrotach.

4

Dekorowanie

Biszkopt przełożyć masą, posmarować wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki. Udekorować malinami i listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort malinowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 829 kJ
198 kcal
1051 kJ
251 kcal
Tłuszcz 12.46 g 15.77 g
Węglowodany 18.68 g 23.65 g
Białko 3.39 g 4.29 g