PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort malinowy

Malinowa pokusa

o 12 - 16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort malinowy

Ciasto:

4 szt. jajek
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Masa:

1 opak. Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Do dekoracji:

100 g malin
4 - 5 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania ciasta

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 5 łyżkami cukru pudru na gładką masę, białka ubić na sztywno, dodać 2 łyżki cukru, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Ubite białka delikatnie wymieszać z utartymi żółtkami, dodając stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

Po upieczeniu biszkopt wystudzić, a następnie przekroić na dwie części.

3

Masa

Schłodzoną śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać masę malinową delikatnie mieszając mikserem na najniższych obrotach.

4

Dekorowanie

Biszkopt przełożyć masą, posmarować wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki. Udekorować malinami i listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort malinowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 829kJ
198kcal
1051kJ
251kcal
Tłuszcz 12.46g 15.77g
Węglowodany 18.68g 23.65g
Białko 3.39g 4.29g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej