PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort makowo-marcepanowy

Idealny tort na rodzinne przyjęcia

ok. 12 - 14 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort makowo-marcepanowy

Ciasto:

4 szt. jajek
120 g cukru pudru
100 g mąki
1 opak. Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
1 opak. Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
75 g maku

Poncz:

125 ml wody
50 ml wódki
1 łyżka cukru

Nadzienie:

200 g dżemu malinowego
500 ml śmietanki 30% tł.
100 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
125 g serka mascarpone
1 opak. Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
100 ml wody (wrzącej)
50 ml wody (zimnej)

Krem maślany:

100 g masła (miękkiego)
80 g cukru pudru
2 łyżki mleka

Obłożenie:

200 g masy marcepanowej
100 g cukru pudru
100 g czekolady białej
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2

Ciasto

Białka ubij mikserem na najwyższych obrotach na puszystą pianę. Dodaj cukier puder oraz stopniowo dodawaj po jednym żółtku, ciągle miksując. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia wymieszaj i przesiej do masy jajecznej. Następnie dodaj mak i całość wymieszaj łyżką. Ciasto równomiernie wyłóż do formy.

3

Pieczenie

Formę z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i ostudź.

4

Biszkopt przekrój wzdłuż, aby powstały dwa blaty ciasta. Następnie nasącz je ponczem.

5

Nadzienie

Dżem malinowy rozsmaruj na dolnym blacie ciasta. Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cukier wanilinowy. Następnie dodaj serek mascarpone i całość dokładnie wymieszaj. 100 ml wrzątku i 50 ml zimnej wody wlej do miski, wsyp żelatynę i krótko miksuj. Następnie żelatynę dodaj do masy śmietanowej i całość dokładnie wymieszaj. Masę rozsmaruj na dżemie, nałóż drugi blat ciasta i lekko dociśnij. Tort wstaw do lodówki do schłodzenia.

6

Krem maślany

Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj mleko i jeszcze chwilę ucieraj. Gotowym kremem posmaruj cienko wierzch i boki tortu.

7

Obłożenie

Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem. Następnie cienko rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Masę marcepanową nałóż na wierzch i boki tortu, lekko dociśnij. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie rozsmaruj na papierze do pieczenia. Odstaw. Na nie całkowicie zastygniętej powierzchni zaznacz foremką do ciastek gwiazdki różnej wielkości. Poczekaj, aż czekolada zastygnie. Przy pomocy noża lekko podważ i wycinaj gwiazdki. Obłóż nimi boki tortu. Pisakiem cukrowym narysuj gwiazdki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort makowo-marcepanowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2587 kJ
618 kcal
1290 kJ
308 kcal
Tłuszcz 34.45 g 17.14 g
Węglowodany 67.57 g 33.62 g
Białko 8.88 g 4.42 g