PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort makowo-marcepanowy

Idealny tort na rodzinne przyjęcia

o 12 - 14 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort makowo-marcepanowy

Ciasto:

4 szt. jajek
120 g cukru pudru
100 g mąki
1 opak. Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
1 opak. Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
75 g maku

Poncz:

125 ml wody
50 ml wódki
1 łyżka cukru

Nadzienie:

200 g dżemu malinowego
500 ml śmietanki 30% tł.
100 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
125 g serka mascarpone
1 opak. Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
100 ml wody (wrzącej)
50 ml wody (zimnej)

Krem maślany:

100 g masła (miękkiego)
80 g cukru pudru
2 łyżki mleka

Obłożenie:

200 g masy marcepanowej
100 g cukru pudru
100 g czekolady białej
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2

Ciasto

Białka ubij mikserem na najwyższych obrotach na puszystą pianę. Dodaj cukier puder oraz stopniowo dodawaj po jednym żółtku, ciągle miksując. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia wymieszaj i przesiej do masy jajecznej. Następnie dodaj mak i całość wymieszaj łyżką. Ciasto równomiernie wyłóż do formy.

3

Pieczenie

Formę z ciastem wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 30 min.

Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i ostudź.

4

Biszkopt przekrój wzdłuż, aby powstały dwa blaty ciasta. Następnie nasącz je ponczem.

5

Nadzienie

Dżem malinowy rozsmaruj na dolnym blacie ciasta. Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cukier wanilinowy. Następnie dodaj serek mascarpone i całość dokładnie wymieszaj. 100 ml wrzątku i 50 ml zimnej wody wlej do miski, wsyp żelatynę i krótko miksuj. Następnie żelatynę dodaj do masy śmietanowej i całość dokładnie wymieszaj. Masę rozsmaruj na dżemie, nałóż drugi blat ciasta i lekko dociśnij. Tort wstaw do lodówki do schłodzenia.

6

Krem maślany

Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj mleko i jeszcze chwilę ucieraj. Gotowym kremem posmaruj cienko wierzch i boki tortu.

7

Obłożenie

Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem. Następnie cienko rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Masę marcepanową nałóż na wierzch i boki tortu, lekko dociśnij. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie rozsmaruj na papierze do pieczenia. Odstaw. Na nie całkowicie zastygniętej powierzchni zaznacz foremką do ciastek gwiazdki różnej wielkości. Poczekaj, aż czekolada zastygnie. Przy pomocy noża lekko podważ i wycinaj gwiazdki. Obłóż nimi boki tortu. Pisakiem cukrowym narysuj gwiazdki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort makowo-marcepanowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2587kJ
618kcal
1290kJ
308kcal
Tłuszcz 34.45g 17.14g
Węglowodany 67.57g 33.62g
Białko 8.88g 4.42g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej