PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort Komunijny o smaku malinowym

Malinowy smak na komunijnym stole

ok. 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort Komunijny o smaku malinowym

Ciasto:

3 szt. jajek
125 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
60 g mąki ziemniaczanej
60 g mąki
10 g Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Poncz:

0,5 szkl. wody
2 łyżki cukru
1 szt. cytryny (sok z połowy cytryny)

Masa:

1000 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak. Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera

Do dekoracji:

200 ml mleka (zimnego)
1 opak. Bitej śmietany Dr. Oetkera
1 opak. Różyczki opłatki białe Dr. Oetkera
1 szt. Kielich z Hostią

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Żółtka oddziel od białek. Połowę cukru pudru i cukier wanilinowy wsyp do żółtek i utrzyj na puszystą masę. Przesiane mąki zmieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij z pozostałą ilością cukru pudru na sztywną pianę i dodaj do utartych żółtek. Delikatnie wymieszaj całość, dodając po trochu mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką spodu tortownicy o śr. 21 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

3

Masa śmietanowa

Po upieczeniu i ostudzeniu przekrój biszkopt poziomo na trzy części i nasącz przygotowanym ponczem (woda, cukier, sok z cytryny wymieszać). Schłodzoną Śmietankę ubijaj mikserem. Pod koniec ubijania masy śmietanowe wsyp do śmietany i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Biszkopt przełóż przygotowaną masą, również boki i wierzch tortu.

4

Bita śmietana

Do wysokiego naczynia wlej 200 ml mleka (min. 2 % tł.), wsyp śmietanę w proszku i wymieszaj mikserem na najwyższych obrotach. Całość ubijaj do uzyskania pożądanej konsystencji.

5

Dekorowanie

Wierzch tortu udekoruj bitą śmietaną, kielichem z hostią i różyczkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort Komunijny o smaku malinowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1884 kJ
450 kcal
1030 kJ
246 kcal
Tłuszcz 28.24 g 15.43 g
Węglowodany 44.37 g 24.25 g
Białko 5.16 g 2.82 g