PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort Komunijny o smaku malinowym

Malinowy smak na komunijnym stole

o 12 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort Komunijny o smaku malinowym

Ciasto:

3 szt. jajek
125 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
60 g mąki ziemniaczanej
60 g mąki
10 g Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Poncz:

0,5 szkl. wody
2 łyżki cukru
1 szt. cytryny (sok z połowy cytryny)

Masa:

1000 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak. Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera

Do dekoracji:

200 ml mleka (zimnego)
1 opak. Bitej śmietany Dr. Oetkera
1 opak. Różyczki opłatki białe Dr. Oetkera
1 szt. Kielich z Hostią

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Żółtka oddziel od białek. Połowę cukru pudru i cukier wanilinowy wsyp do żółtek i utrzyj na puszystą masę. Przesiane mąki zmieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij z pozostałą ilością cukru pudru na sztywną pianę i dodaj do utartych żółtek. Delikatnie wymieszaj całość, dodając po trochu mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką spodu tortownicy o śr. 21 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

3

Masa śmietanowa

Po upieczeniu i ostudzeniu przekrój biszkopt poziomo na trzy części i nasącz przygotowanym ponczem (woda, cukier, sok z cytryny wymieszać). Schłodzoną Śmietankę ubijaj mikserem. Pod koniec ubijania masy śmietanowe wsyp do śmietany i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Biszkopt przełóż przygotowaną masą, również boki i wierzch tortu.

4

Bita śmietana

Do wysokiego naczynia wlej 200 ml mleka (min. 2 % tł.), wsyp śmietanę w proszku i wymieszaj mikserem na najwyższych obrotach. Całość ubijaj do uzyskania pożądanej konsystencji.

5

Dekorowanie

Wierzch tortu udekoruj bitą śmietaną, kielichem z hostią i różyczkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort Komunijny o smaku malinowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1884kJ
450kcal
1030kJ
246kcal
Tłuszcz 28.24g 15.43g
Węglowodany 44.37g 24.25g
Białko 5.16g 2.82g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej