Tort dla Małej Księżniczki

Tort biszkoptowy z kremem waniliowym z piękną, różową dekoracją

ok. 14 - 16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort dla Małej Księżniczki

Biszkopt:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody

Krem:

600 ml mleka (schłodzonego)
2 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
5 łyżek dżemu malinowego

Do dekoracji:

1 opak. Małej Księżniczki Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Foremki o śr. 22 i 18 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką. Piekarnik nagrzej do 180°C. Zawartość opakowania wsyp do miski dodaj jaja i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach ok. 5 min do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Pieczenie

2/3 masy wyłóż do foremki o śr. 22 cm, a 1/3 masy do foremki o śr. 18 cm. Biszkopty piecz na środkowym poziomie piekarnika do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 35 min.

Gotowe ciasta odstaw do ostudzenia.

3

Krem

Schłodzone mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość torebek i miksuj najpierw na najniższych, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 min.

4

Przekładanie tortu

Duże ciasto przekrój na dwa blaty. 3 łyżki malinowego dżemu rozsmaruj na pierwszym blacie, a następnie posmaruj warstwą kremu ok. 1 cm, przykryj drugim blatem. Kremem udekoruj boki i wierzch dużego ciasta przy pomocy szpatułki.

Mniejsze ciasto przekrój na dwa blaty. 2 łyżki malinowego dżemu rozsmaruj na pierwszy blat, a następnie posmaruj warstwą kremu ok. 1 cm, przykryj drugim blatem. Udekoruj kremem boki i wierzch mniejszego ciasta przy pomocy szpatułki.

Przy pomocy noża przełóż mniejsze ciasto na środek większego ciasta, uzupełnij kremem ewentualne uszkodzenia. Przy pomocy dużego noża przenieś ciasto na paterę.

5

Dekorowanie

Pozostały krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (płaską gwiazdką). Wokół brzegów ciast wykonaj falistym ruchem dekorację z kremu tzw. falbankę. Najwyższą część ciasta wysyp różowym cukrem, a falbankę z kremu ozdób cukrowymi serduszkami. W miejscu zetknięcia ciasta dużego z małym ułóż dekorację z perełek. Dół tortu udekoruj niebiesko fioletową posypką.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort dla Małej Księżniczki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1055 kJ
252 kcal
942 kJ
225 kcal
Tłuszcz 6.30 g 5.63 g
Węglowodany 43.25 g 38.62 g
Białko 5.41 g 4.83 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.