Flag

Tort dla Małej Księżniczki

ok. 14 - 16 porcji
Średni
60 min
Tort biszkoptowy z kremem waniliowym z piękną, różową dekoracją
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
1 opak.Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt.jajek
3 łyżkiwody
Krem
600 mlmleka (schłodzonego)
2 opak.Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
5 łyżekdżemu malinowego
Do dekoracji
1 opak.Małej Księżniczki Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Biszkoptu Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
Picture - Małej Księżniczki Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Foremki o śr. 22 i 18 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką. Piekarnik nagrzej do 180°C. Zawartość opakowania wsyp do miski dodaj jaja i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach ok. 5 min do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Pieczenie

2/3 masy wyłóż do foremki o śr. 22 cm, a 1/3 masy do foremki o śr. 18 cm. Biszkopty piecz na środkowym poziomie piekarnika do tzw. suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 35 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Gotowe ciasta odstaw do ostudzenia.

3

Krem

Schłodzone mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość torebek i miksuj najpierw na najniższych, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 min.

4

Przekładanie tortu

Duże ciasto przekrój na dwa blaty. 3 łyżki malinowego dżemu rozsmaruj na pierwszym blacie, a następnie posmaruj warstwą kremu ok. 1 cm, przykryj drugim blatem. Kremem udekoruj boki i wierzch dużego ciasta przy pomocy szpatułki.


Mniejsze ciasto przekrój na dwa blaty. 2 łyżki malinowego dżemu rozsmaruj na pierwszy blat, a następnie posmaruj warstwą kremu ok. 1 cm, przykryj drugim blatem. Udekoruj kremem boki i wierzch mniejszego ciasta przy pomocy szpatułki.


Przy pomocy noża przełóż mniejsze ciasto na środek większego ciasta, uzupełnij kremem ewentualne uszkodzenia. Przy pomocy dużego noża przenieś ciasto na paterę.

5

Dekorowanie

Pozostały krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (płaską gwiazdką). Wokół brzegów ciast wykonaj falistym ruchem dekorację z kremu tzw. falbankę. Najwyższą część ciasta wysyp różowym cukrem, a falbankę z kremu ozdób cukrowymi serduszkami. W miejscu zetknięcia ciasta dużego z małym ułóż dekorację z perełek. Dół tortu udekoruj niebiesko fioletową posypką.