PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort dla Małej Księżniczki

Tort biszkoptowy z kremem waniliowym z piękną, różową dekoracją

o 14 - 16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort dla Małej Księżniczki

Biszkopt:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody

Krem:

600 ml mleka (schłodzonego)
2 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
5 łyżek dżemu malinowego

Do dekoracji:

1 opak. Małej Księżniczki Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Foremki o śr. 22 i 18 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką. Piekarnik nagrzej do 180°C. Zawartość opakowania wsyp do miski dodaj jaja i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach ok. 5 min do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Pieczenie

2/3 masy wyłóż do foremki o śr. 22 cm, a 1/3 masy do foremki o śr. 18 cm. Biszkopty piecz na środkowym poziomie piekarnika do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 35 min.

Gotowe ciasta odstaw do ostudzenia.

3

Krem

Schłodzone mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość torebek i miksuj najpierw na najniższych, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 min.

4

Przekładanie tortu

Duże ciasto przekrój na dwa blaty. 3 łyżki malinowego dżemu rozsmaruj na pierwszym blacie, a następnie posmaruj warstwą kremu ok. 1 cm, przykryj drugim blatem. Kremem udekoruj boki i wierzch dużego ciasta przy pomocy szpatułki.

Mniejsze ciasto przekrój na dwa blaty. 2 łyżki malinowego dżemu rozsmaruj na pierwszy blat, a następnie posmaruj warstwą kremu ok. 1 cm, przykryj drugim blatem. Udekoruj kremem boki i wierzch mniejszego ciasta przy pomocy szpatułki.

Przy pomocy noża przełóż mniejsze ciasto na środek większego ciasta, uzupełnij kremem ewentualne uszkodzenia. Przy pomocy dużego noża przenieś ciasto na paterę.

5

Dekorowanie

Pozostały krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (płaską gwiazdką). Wokół brzegów ciast wykonaj falistym ruchem dekorację z kremu tzw. falbankę. Najwyższą część ciasta wysyp różowym cukrem, a falbankę z kremu ozdób cukrowymi serduszkami. W miejscu zetknięcia ciasta dużego z małym ułóż dekorację z perełek. Dół tortu udekoruj niebiesko fioletową posypką.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort dla Małej Księżniczki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1055kJ
252kcal
942kJ
225kcal
Tłuszcz 6.30g 5.63g
Węglowodany 43.25g 38.62g
Białko 5.41g 4.83g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej