PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort dla Małej Księżniczki

Tort biszkoptowy z kremem waniliowym z piękną, różową dekoracją

ok. 14 - 16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort dla Małej Księżniczki

Biszkopt:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody

Krem:

600 ml mleka (schłodzonego)
2 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
5 łyżek dżemu malinowego

Do dekoracji:

1 opak. Małej Księżniczki Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Foremki o śr. 22 i 18 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką. Piekarnik nagrzej do 180°C. Zawartość opakowania wsyp do miski dodaj jaja i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach ok. 5 min do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Pieczenie

2/3 masy wyłóż do foremki o śr. 22 cm, a 1/3 masy do foremki o śr. 18 cm. Biszkopty piecz na środkowym poziomie piekarnika do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 35 min.

Gotowe ciasta odstaw do ostudzenia.

3

Krem

Schłodzone mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość torebek i miksuj najpierw na najniższych, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 min.

4

Przekładanie tortu

Duże ciasto przekrój na dwa blaty. 3 łyżki malinowego dżemu rozsmaruj na pierwszym blacie, a następnie posmaruj warstwą kremu ok. 1 cm, przykryj drugim blatem. Kremem udekoruj boki i wierzch dużego ciasta przy pomocy szpatułki.

Mniejsze ciasto przekrój na dwa blaty. 2 łyżki malinowego dżemu rozsmaruj na pierwszy blat, a następnie posmaruj warstwą kremu ok. 1 cm, przykryj drugim blatem. Udekoruj kremem boki i wierzch mniejszego ciasta przy pomocy szpatułki.

Przy pomocy noża przełóż mniejsze ciasto na środek większego ciasta, uzupełnij kremem ewentualne uszkodzenia. Przy pomocy dużego noża przenieś ciasto na paterę.

5

Dekorowanie

Pozostały krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (płaską gwiazdką). Wokół brzegów ciast wykonaj falistym ruchem dekorację z kremu tzw. falbankę. Najwyższą część ciasta wysyp różowym cukrem, a falbankę z kremu ozdób cukrowymi serduszkami. W miejscu zetknięcia ciasta dużego z małym ułóż dekorację z perełek. Dół tortu udekoruj niebiesko fioletową posypką.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort dla Małej Księżniczki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1055 kJ
252 kcal
942 kJ
225 kcal
Tłuszcz 6.30 g 5.63 g
Węglowodany 43.25 g 38.62 g
Białko 5.41 g 4.83 g