do przepisu Tort dla dzieci UFO
5 szt. | jajek |
1 szczypta | soli |
165 g | cukru |
130 g | mąki |
45 g | mąki ziemniaczanej |
2 opak. | Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera |
750 ml | wody (wrzącej) |
10 patyków do lodów |
1 opak. | Polewy gotowej białej Dr. Oetkera |
1 opak. | Perełek błyszczących Dr. Oetkera |
10 szt. | pianek Marshmallows |
1 opak. | Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera |
1 szt. | żelków (długi, zielony) |
1 opak. | Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera |
300 ml | mleka (schłodzonego) |
100 g | masła (miękkiego) |
1 opak. | Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera |
Tortownicę o śr. 20 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Oddziel białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj cukier i nadal ubijaj. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj jedno żółtko po drugim. Na koniec do masy jajecznej przesiej obie mąki i delikatnie wszystko wymieszaj rózgą. Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Piekarnik elektryczny: 160 °C
Piekarnik elektryczny: 160 °C
Piekarnik gazowy: 160 °C
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Dwie galaretki rozpuść w 750 ml wrzącej wody. Następnie wymieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Odstaw do wystudzenia.
Gdy biszkopt wystygnie przekrój go na 4 blaty. Włóż dolny blat z powrotem do tortownicy lub do obręczy cukierniczej. Na pierwszy blat nałóż 1/3 tężejącej galaretki, na to drugi blat biszkoptu, i znów 1/3 galaretki, czynność powtórz i nałóż ostatni blat ciasta. Całość wstaw do lodówki na 30 minut, aby galaretka całkowicie stężała.
Polewę gotową białą rozpuść w gorącej wodzie. Na desce lub blacie kuchennym rozłóż arkusz papieru do pieczenia. W opakowaniu polewy zrób jak najmniejszy otwór. Na papierze do pieczenia wykonaj niewielkie kropki - „oczy" w różnych rozmiarach. Polewa dosyć szybko zastyga, więc należy od razu dekorować polewę perełkami. „Oczkom" z polewy można zrobić rzęsy, zanim polewa zastygnie należy wykałaczką narysować kreski z polewy, od środka kropki na zewnątrz. Tak przygotowane oczy pozostawić do całkowitego wyschnięcia. Pianki ponadziewaj na patyki do lodów. Lukier gotowy zielony rozpuść w gorącej wodzie. Lukier powinien być ciepły, ale nie za mocno, aby całkowicie nie spłynął z pianek. Każdą piankę udekoruj lukrem. Odstaw do wysuszenia. Zielonego żelka pokrój na 1 - 2 cm kawałki. Lukier, który zostanie wylej na talerzyk, z pomocą np. wykałaczki nałóż trochę lukru na pianki w miejscach, gdzie będą przyklejone oczy z polewy i antenki z żelka. Powtarzaj te czynności aż wszystkie pianki będą udekorowane.
Zimne mleko wlej do wysokiego naczynia, dodać zawartość torebki, miksuj przez 2 minuty. W misce utrzyj miękkie masło. Dodaj je do kremu, wszystko razem miksuj jeszcze 2 minuty, aż powstanie gładki krem. Na koniec dodaj 1 opakowanie Barwnika spożywczego zielonego, krem dokładnie wymieszaj aż będzie jednolity.
Połową kremu posmaruj równomiernie tort. Resztę kremu przełóż do rękawa cukierniczego. Do dekoracji możesz użyć końcówki, która ma kilka malutkich otworków lub takiej z jednym małym otworem. Nakładaj krem tak, by na torcie powstała czupryna, brzeg i wierzch tortu udekoruj pozostałymi oczami z polewy. Na koniec wbij w tort wcześniej przygotowane ufoludki.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
1884
kJ
450 kcal |
888
kJ
212 kcal |
Tłuszcz | 17.28 g | 8.15 g |
Węglowodany | 65.24 g | 30.77 g |
Białko | 8.32 g | 3.93 g |
Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.
Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Wyrażenie zgody na stosowanie plików cookies obejmuje również możliwość przekazania danych do Stanów Zjednoczonych na podstawie art.49 RODO. Aby uzyskać szczegółowe informacje, zapoznaj się z naszą polityce prywatności, tutaj możesz również znaleźć więcej informacji na temat przesyłania danych do dostawców technologii i partnerów w Stanach Zjednoczonych. W każdej chwili możesz zmienić zdanie.
Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.
Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.
Korzystamy również z dostawców technologii, którzy mogą przetwarzać Twoje dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez uprzedzenia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.
Współpracujemy również z partnerami, którzy mogą przetwarzać Państwa dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez wcześniejszego powiadomienia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.
Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.
Thank you for your message.