PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort dla dzieci UFO

Tort nie z tej ziemi z galaretką agrestową i zieloną dekoracją z lukru gotowego

ok. 10 - 12 porcji

średni 80 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort dla dzieci UFO

Biszkopt:

5 szt. jajek
1 szczypta soli
165 g cukru
130 g mąki
45 g mąki ziemniaczanej

Obłożenie:

2 opak. Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
750 ml wody (wrzącej)

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
10 szt. pianek Marshmallows
1 opak. Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
1 szt. żelków (długi, zielony)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
300 ml mleka (schłodzonego)
100 g masła (miękkiego)
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
10 szt. patyków do lodów

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania ciasta

Tortownicę o śr. 20 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Oddziel białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj cukier i nadal ubijaj. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj jedno żółtko po drugim. Na koniec do masy jajecznej przesiej obie mąki i delikatnie wszystko wymieszaj rózgą. Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 160 °C

Piekarnik gazowy: 160 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

3

Galaretka

Dwie galaretki rozpuść w 750 ml wrzącej wody. Następnie wymieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Odstaw do wystudzenia.

Gdy biszkopt wystygnie przekrój go na 4 blaty. Włóż dolny blat z powrotem do tortownicy lub do obręczy cukierniczej. Na pierwszy blat nałóż 1/3 tężejącej galaretki, na to drugi blat biszkoptu, i znów 1/3 galaretki, czynność powtórz i nałóż ostatni blat ciasta. Całość wstaw do lodówki na 30 minut, aby galaretka całkowicie stężała.

4

Ufoludki

Polewę gotową białą rozpuść w gorącej wodzie. Na desce lub blacie kuchennym rozłóż arkusz papieru do pieczenia. W opakowaniu polewy zrób jak najmniejszy otwór. Na papierze do pieczenia wykonaj niewielkie kropki - „oczy" w różnych rozmiarach. Polewa dosyć szybko zastyga, więc należy od razu dekorować polewę perełkami. „Oczkom" z polewy można zrobić rzęsy, zanim polewa zastygnie należy wykałaczką narysować kreski z polewy, od środka kropki na zewnątrz. Tak przygotowane oczy pozostawić do całkowitego wyschnięcia. Pianki ponadziewaj na patyki do lodów. Lukier gotowy zielony rozpuść w gorącej wodzie. Lukier powinien być ciepły, ale nie za mocno, aby całkowicie nie spłynął z pianek. Każdą piankę udekoruj lukrem. Odstaw do wysuszenia. Zielonego żelka pokrój na 1 - 2 cm kawałki. Lukier, który zostanie wylej na talerzyk, z pomocą np. wykałaczki nałóż trochę lukru na pianki w miejscach, gdzie będą przyklejone oczy z polewy i antenki z żelka. Powtarzaj te czynności aż wszystkie pianki będą udekorowane.

5

Krem

Zimne mleko wlej do wysokiego naczynia, dodać zawartość torebki, miksuj przez 2 minuty. W misce utrzyj miękkie masło. Dodaj je do kremu, wszystko razem miksuj jeszcze 2 minuty, aż powstanie gładki krem. Na koniec dodaj 1 opakowanie Barwnika spożywczego zielonego, krem dokładnie wymieszaj aż będzie jednolity.

6

Dekorowanie

Połową kremu posmaruj równomiernie tort. Resztę kremu przełóż do rękawa cukierniczego. Do dekoracji możesz użyć końcówki, która ma kilka malutkich otworków lub takiej z jednym małym otworem. Nakładaj krem tak, by na torcie powstała czupryna, brzeg i wierzch tortu udekoruj pozostałymi oczami z polewy. Na koniec wbij w tort wcześniej przygotowane ufoludki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort dla dzieci UFO

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1888 kJ
451 kcal
875 kJ
209 kcal
Tłuszcz 17.24 g 7.98 g
Węglowodany 65.21 g 30.19 g
Białko 8.30 g 3.84 g