Flag

Tort dla dzieci UFO

ok. 10 - 12 porcji
Średni
80 min
Tort nie z tej ziemi z galaretką agrestową i zieloną dekoracją z lukru gotowego
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image
Przybory
Do dekoracji
patyków do lodów

Składniki

Biszkopt
5 szt.jajek
1 szczyptasoli
165 gcukru
130 gmąki
45 gmąki ziemniaczanej
Obłożenie
2 opak.Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
750 mlwody (wrzącej)
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera
10 szt.pianek Marshmallows
1 opak.Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
1 szt.żelków (długi, zielony)
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
300 mlmleka (schłodzonego)
100 gmasła (miękkiego)
1 opak.Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania ciasta

Tortownicę o śr. 20 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Oddziel białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj cukier i nadal ubijaj. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj jedno żółtko po drugim. Na koniec do masy jajecznej przesiej obie mąki i delikatnie wszystko wymieszaj rózgą. Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C

Temperatura piekarnika z termoobiegiem: 160 °C

3

Galaretka

Dwie galaretki rozpuść w 750 ml wrzącej wody. Następnie wymieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Odstaw do wystudzenia.


Gdy biszkopt wystygnie przekrój go na 4 blaty. Włóż dolny blat z powrotem do tortownicy lub do obręczy cukierniczej. Na pierwszy blat nałóż 1/3 tężejącej galaretki, na to drugi blat biszkoptu, i znów 1/3 galaretki, czynność powtórz i nałóż ostatni blat ciasta. Całość wstaw do lodówki na 30 minut, aby galaretka całkowicie stężała.

4

Ufoludki

Polewę gotową białą rozpuść w gorącej wodzie. Na desce lub blacie kuchennym rozłóż arkusz papieru do pieczenia. W opakowaniu polewy zrób jak najmniejszy otwór. Na papierze do pieczenia wykonaj niewielkie kropki - „oczy" w różnych rozmiarach. Polewa dosyć szybko zastyga, więc należy od razu dekorować polewę perełkami. „Oczkom" z polewy można zrobić rzęsy, zanim polewa zastygnie należy wykałaczką narysować kreski z polewy, od środka kropki na zewnątrz. Tak przygotowane oczy pozostawić do całkowitego wyschnięcia. Pianki ponadziewaj na patyki do lodów. Lukier gotowy zielony rozpuść w gorącej wodzie. Lukier powinien być ciepły, ale nie za mocno, aby całkowicie nie spłynął z pianek. Każdą piankę udekoruj lukrem. Odstaw do wysuszenia. Zielonego żelka pokrój na 1 - 2 cm kawałki. Lukier, który zostanie wylej na talerzyk, z pomocą np. wykałaczki nałóż trochę lukru na pianki w miejscach, gdzie będą przyklejone oczy z polewy i antenki z żelka. Powtarzaj te czynności aż wszystkie pianki będą udekorowane.

5

Krem

Zimne mleko wlej do wysokiego naczynia, dodać zawartość torebki, miksuj przez 2 minuty. W misce utrzyj miękkie masło. Dodaj je do kremu, wszystko razem miksuj jeszcze 2 minuty, aż powstanie gładki krem. Na koniec dodaj 1 opakowanie Barwnika spożywczego zielonego, krem dokładnie wymieszaj aż będzie jednolity.

6

Dekorowanie

Połową kremu posmaruj równomiernie tort. Resztę kremu przełóż do rękawa cukierniczego. Do dekoracji możesz użyć końcówki, która ma kilka malutkich otworków lub takiej z jednym małym otworem. Nakładaj krem tak, by na torcie powstała czupryna, brzeg i wierzch tortu udekoruj pozostałymi oczami z polewy. Na koniec wbij w tort wcześniej przygotowane ufoludki.