PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort dla dzieci UFO

Tort nie z tej ziemi z galaretką agrestową i zieloną dekoracją z lukru gotowego

o 10 - 12 porcji

średni 80 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort dla dzieci UFO

Biszkopt:

5 szt. jajek
1 szczypta soli
165 g cukru
130 g mąki
45 g mąki ziemniaczanej

Obłożenie:

2 opak. Galaretki o smaku agrestowym Dr. Oetkera
750 ml wody (wrzącej)

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
10 szt. pianek Marshmallows
1 opak. Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
1 szt. żelków (długi, zielony)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
300 ml mleka (schłodzonego)
100 g masła (miękkiego)
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
10 szt. patyków do lodów

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania ciasta

Tortownicę o śr. 20 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Oddziel białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj cukier i nadal ubijaj. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj jedno żółtko po drugim. Na koniec do masy jajecznej przesiej obie mąki i delikatnie wszystko wymieszaj rózgą. Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  160 °C

Piekarnik elektryczny:  160 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 40 min.

3

Galaretka

Dwie galaretki rozpuść w 750 ml wrzącej wody. Następnie wymieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Odstaw do wystudzenia.

Gdy biszkopt wystygnie przekrój go na 4 blaty. Włóż dolny blat z powrotem do tortownicy lub do obręczy cukierniczej. Na pierwszy blat nałóż 1/3 tężejącej galaretki, na to drugi blat biszkoptu, i znów 1/3 galaretki, czynność powtórz i nałóż ostatni blat ciasta. Całość wstaw do lodówki na 30 minut, aby galaretka całkowicie stężała.

4

Ufoludki

Polewę gotową białą rozpuść w gorącej wodzie. Na desce lub blacie kuchennym rozłóż arkusz papieru do pieczenia. W opakowaniu polewy zrób jak najmniejszy otwór. Na papierze do pieczenia wykonaj niewielkie kropki - „oczy" w różnych rozmiarach. Polewa dosyć szybko zastyga, więc należy od razu dekorować polewę perełkami. „Oczkom" z polewy można zrobić rzęsy, zanim polewa zastygnie należy wykałaczką narysować kreski z polewy, od środka kropki na zewnątrz. Tak przygotowane oczy pozostawić do całkowitego wyschnięcia. Pianki ponadziewaj na patyki do lodów. Lukier gotowy zielony rozpuść w gorącej wodzie. Lukier powinien być ciepły, ale nie za mocno, aby całkowicie nie spłynął z pianek. Każdą piankę udekoruj lukrem. Odstaw do wysuszenia. Zielonego żelka pokrój na 1 - 2 cm kawałki. Lukier, który zostanie wylej na talerzyk, z pomocą np. wykałaczki nałóż trochę lukru na pianki w miejscach, gdzie będą przyklejone oczy z polewy i antenki z żelka. Powtarzaj te czynności aż wszystkie pianki będą udekorowane.

5

Krem

Zimne mleko wlej do wysokiego naczynia, dodać zawartość torebki, miksuj przez 2 minuty. W misce utrzyj miękkie masło. Dodaj je do kremu, wszystko razem miksuj jeszcze 2 minuty, aż powstanie gładki krem. Na koniec dodaj 1 opakowanie Barwnika spożywczego zielonego, krem dokładnie wymieszaj aż będzie jednolity.

6

Dekorowanie

Połową kremu posmaruj równomiernie tort. Resztę kremu przełóż do rękawa cukierniczego. Do dekoracji możesz użyć końcówki, która ma kilka malutkich otworków lub takiej z jednym małym otworem. Nakładaj krem tak, by na torcie powstała czupryna, brzeg i wierzch tortu udekoruj pozostałymi oczami z polewy. Na koniec wbij w tort wcześniej przygotowane ufoludki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort dla dzieci UFO

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1888kJ
451kcal
875kJ
209kcal
Tłuszcz 17.24g 7.98g
Węglowodany 65.21g 30.19g
Białko 8.30g 3.84g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej