PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort dla dzieci Czerwony Kapturek

Pyszny tort dla naszych milusińskich

ok. 16 porcji

trudny 80 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort dla dzieci Czerwony Kapturek

Ciasto:

150 g masła (miękkiego)
150 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
3 szt. jajek
180 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
3 łyżeczki czekolady deserowej
100 ml kompotu wiśniowego

Krem:

250 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera

Polewa:

250 ml śmietanki 30% tł.
1 łyżka cukru pudru
1 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
5 - 10 szt. truskawek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masło, cukier puder i cukier wanilinowy utrzeć na gładką masę, dodawać po 1 jajku oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszać z czekoladą i kompotem wiśniowym. Nałożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 50 min.

3

Krem

Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. 250 ml śmietanki ubić na sztywno, dodawać po trochu krem czekoladowy miksując. Na dolną część ciasta nałożyć krem. Nałożyć drugą część ciasta. Do posmarowania tortu ubić śmietankę, w trakcie ubijania dodać Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem (łyżeczkę ubitej śmietany odłożyć na nosek). Posmarować wierzch i boki tortu.

4

Dekorowanie

Z odłożonej śmietany ukształtować nos. Polewę rozpuścić w ciepłej wodzie, odciąć mały rożek opakowania. Wycisnąć czekoladową grzywkę, warkocze, oczy i usta. Wykałaczką nałożyć piegi. Truskawki pokroić w plasterki. Ułożyć z nich czapeczkę i kokardki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort dla dzieci Czerwony Kapturek

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1453 kJ
347 kcal
1465 kJ
350 kcal
Tłuszcz 23.13 g 23.37 g
Węglowodany 30.93 g 31.24 g
Białko 4.35 g 4.40 g