Flag

Tort dla dzieci Czerwony Kapturek

ok. 16 porcji
Trudny
80 min
Pyszny tort dla naszych milusińskich
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
150 gmasła (miękkiego)
150 gcukru pudru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
3 szt.jajek
180 gmąki
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
3 łyżeczkiczekolady deserowej
100 mlkompotu wiśniowego
Krem
250 mlśmietanki 30% tł.
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
Polewa
250 mlśmietanki 30% tł.
1 łyżkacukru pudru
1 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
5 - 10 szt.truskawek

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Masło, cukier puder i cukier wanilinowy utrzeć na gładką masę, dodawać po 1 jajku oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszać z czekoladą i kompotem wiśniowym. Nałożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Krem

Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. 250 ml śmietanki ubić na sztywno, dodawać po trochu krem czekoladowy miksując. Na dolną część ciasta nałożyć krem. Nałożyć drugą część ciasta. Do posmarowania tortu ubić śmietankę, w trakcie ubijania dodać Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem (łyżeczkę ubitej śmietany odłożyć na nosek). Posmarować wierzch i boki tortu.

4

Dekorowanie

Z odłożonej śmietany ukształtować nos. Polewę rozpuścić w ciepłej wodzie, odciąć mały rożek opakowania. Wycisnąć czekoladową grzywkę, warkocze, oczy i usta. Wykałaczką nałożyć piegi. Truskawki pokroić w plasterki. Ułożyć z nich czapeczkę i kokardki.