PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort dla dzieci Czerwony Kapturek

Pyszny tort dla naszych milusińskich

o 16 porcji

trudny 80 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort dla dzieci Czerwony Kapturek

Ciasto:

150 g masła (miękkiego)
150 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
3 szt. jajek
180 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
3 łyżeczki czekolady deserowej
100 ml kompotu wiśniowego

Krem:

250 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera

Polewa:

250 ml śmietanki 30% tł.
1 łyżka cukru pudru
1 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
5 - 10 szt. truskawek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masło, cukier puder i cukier wanilinowy utrzeć na gładką masę, dodawać po 1 jajku oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszać z czekoladą i kompotem wiśniowym. Nałożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 50 min.

3

Krem

Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. 250 ml śmietanki ubić na sztywno, dodawać po trochu krem czekoladowy miksując. Na dolną część ciasta nałożyć krem. Nałożyć drugą część ciasta. Do posmarowania tortu ubić śmietankę, w trakcie ubijania dodać Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem (łyżeczkę ubitej śmietany odłożyć na nosek). Posmarować wierzch i boki tortu.

4

Dekorowanie

Z odłożonej śmietany ukształtować nos. Polewę rozpuścić w ciepłej wodzie, odciąć mały rożek opakowania. Wycisnąć czekoladową grzywkę, warkocze, oczy i usta. Wykałaczką nałożyć piegi. Truskawki pokroić w plasterki. Ułożyć z nich czapeczkę i kokardki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort dla dzieci Czerwony Kapturek

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1453kJ
347kcal
1465kJ
350kcal
Tłuszcz 23.13g 23.37g
Węglowodany 30.93g 31.24g
Białko 4.35g 4.40g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej