Flag

Tort Dinozaur

ok. 10 - 12 porcji
Trudny
60 min
Zielony dinozaur ożywi dziecięce przyjęcia
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
75 gmąki
75 gmąki ziemniaczanej
5 szt.jajek
160 gcukru
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
0,5 opak.Aromatu pomarańczowego Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 szt.wafli (o wym. 10 x 20 cm)
1 opak.Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
600 mlmleka (schłodzonego)
2 opak.Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
2 opak.Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
200 gdżemu pomarańczowego
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu pomarańczowego Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier ciągle ubijając. Następnie dodaj kolejno żółtka i dalej ubijaj. Po dodaniu wszystkich żółtek ustaw obroty miksera na najniższe i powoli w 2-3 turach dodaj przesiane mąki. Na koniec dodaj aromat pomarańczowy i wymieszaj. Przelej ciasto do formy o śr. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód).

2

Pieczenie

Formę wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 50 - 55 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Biszkopt odstaw do wystygnięcia. Biszkopt najlepiej upiecz dzień przed podaniem.

3

Przygotuj ozdoby z wafli. Lukier gotowy zielony rozpuść w gorącej wodzie. Na waflu rozprowadź warstwę lukru, gdy wyschnie posmaruj wafel z drugiej strony. Gdy lukier z obu stron zastygnie wytnij 10 rąbów na grzbiet dinozaura, małe trójkąciki na pazury i dwa kółka na oczy. Wszystkie elementy ozdób zielonym Pisakiem cukrowym, a oczy Perełkami błyszczącymi.

4

Krem

Do dużej miski wlej zimne mleko, dodaj 2 opakowania Kremu waniliowego, ubijaj kilka minut aż powstanie jednolity krem. Pod koniec dodaj 1 1/2 tubki Barwnika zielonego, ubijaj jeszcze przez minutę, aż krem będzie miał jednolity kolor.

5

Dekorowanie

Picture - biszkopt dinozaur-1a.jpg

Z krążka ciasta odkrój ok. 1/3- tak by powstały dwa półkola, większe na tułów i mniejsze na inne części dinozaura (zdj. 1). Zdjęcia dołączone do przepisu pomogą w ułożeniu biszkoptu.


Picture - biszkopt dinozaur-2a.jpg

Większe półkole przekrój na 3 blaty (zdj. 2) Pierwszy blat posmaruj dżemem i kremem, przykryj go drugim blatem, znów posmaruj, zakryj ostatnim blatem. Przygotuj duży talerz lub tacę do serwowania tortu. Przełożony dżemem i kremem kawałek tortu ustaw na podstawce przecięciem do dołu. Ciasto obłóż cienką warstwą kremu i wstaw do lodówki.


Picture - biszkopt dinozaur-3.jpg

Drugie półkole przekrój na dwa blaty. W obu blatach wytnij mniejsze półkola (zdj. 3). W ten sposób powstaną dwa półkola na nogi i dwa półokrągłe ranty na ogon i głowę. Z lodówki wyjmij posmarowany kremem tułów dinozaura. Z jednej strony przyłóż ogon. Małe półkola podziel na dwa, tak powstaną cztery łapki, przyłóż je z obu stron tułowia. Z ostatniego półokrągłego rantu odetnij ok. 1/3.


Picture - biszkopt dinozaur-4.jpg

Kawałek połóż na talerzu, koło tułowia, z przeciwległej strony niż ogon. Na podstawce oprzyj ostatni kawałek ciasta. Wykałaczkami przymocuj kawałek do podstawki i do tułowia (zdj. 4). Całość posmaruj cienką warstwą kremu i wstaw na kilka minut do lodówki, by krem stężał.


Wyjmij dinozaura z lodówki, ozdób go resztą kremu, przyczep dekoracje z wafla i posyp perełkami.