Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka).

Aby uzyskać więcej informacji, zachęcamy do zapoznania się z naszą polityką prywatności.

Tort Dinozaur

Zielony dinozaur ożywi dziecięce przyjęcia

ok. 10 - 12 porcji

trudne 60 Minut

Składniki

Składniki

do przepisu Tort Dinozaur

Ciasto:

75 g mąki
75 g mąki ziemniaczanej
5 szt. jajek
160 g cukru
½ łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
½ opak. Aromatu pomarańczowego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 szt. wafla (o wym. 10 x 20 cm)
1 opak. Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
600 ml mleka (schłodzonego)
2 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
2 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
200 g dżemu pomarańczowego
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier ciągle ubijając. Następnie dodaj kolejno żółtka i dalej ubijaj. Po dodaniu wszystkich żółtek ustaw obroty miksera na najniższe i powoli w 2-3 turach dodaj przesiane mąki. Na koniec dodaj aromat pomarańczowy i wymieszaj. Przelej ciasto do formy o śr. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód).

2

Pieczenie:

Formę wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180°C

Piekarnik elektryczny: 180°C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 50 - 55 min.

Biszkopt odstaw do wystygnięcia. Biszkopt najlepiej upiecz dzień przed podaniem.

3

Przygotuj ozdoby z wafli. Lukier gotowy zielony rozpuść w gorącej wodzie. Na waflu rozprowadź warstwę lukru, gdy wyschnie posmaruj wafel z drugiej strony. Gdy lukier z obu stron zastygnie wytnij 10 rąbów na grzbiet dinozaura, małe trójkąciki na pazury i dwa kółka na oczy. Wszystkie elementy ozdób zielonym Pisakiem cukrowym, a oczy Perełkami błyszczącymi.

4

Krem:

Do dużej miski wlej zimne mleko, dodaj 2 opakowania Kremu waniliowego, ubijaj kilka minut aż powstanie jednolity krem. Pod koniec dodaj 1 1/2 tubki Barwnika zielonego, ubijaj jeszcze przez minutę, aż krem będzie miał jednolity kolor.

5

Dekorowanie:

Dekorowanie:

Z krążka ciasta odkrój ok. 1/3- tak by powstały dwa półkola, większe na tułów i mniejsze na inne części dinozaura (zdj. 1). Zdjęcia dołączone do przepisu pomogą w ułożeniu biszkoptu.

Większe półkole przekrój na 3 blaty (zdj. 2) Pierwszy blat posmaruj dżemem i kremem, przykryj go drugim blatem, znów posmaruj, zakryj ostatnim blatem. Przygotuj duży talerz lub tacę do serwowania tortu. Przełożony dżemem i kremem kawałek tortu ustaw na podstawce przecięciem do dołu. Ciasto obłóż cienką warstwą kremu i wstaw do lodówki.

Drugie półkole przekrój na dwa blaty. W obu blatach wytnij mniejsze półkola (zdj. 3). W ten sposób powstaną dwa półkola na nogi i dwa półokrągłe ranty na ogon i głowę. Z lodówki wyjmij posmarowany kremem tułów dinozaura. Z jednej strony przyłóż ogon. Małe półkola podziel na dwa, tak powstaną cztery łapki, przyłóż je z obu stron tułowia. Z ostatniego półokrągłego rantu odetnij ok. 1/3.

Kawałek połóż na talerzu, koło tułowia, z przeciwległej strony niż ogon. Na podstawce oprzyj ostatni kawałek ciasta. Wykałaczkami przymocuj kawałek do podstawki i do tułowia (zdj. 4). Całość posmaruj cienką warstwą kremu i wstaw na kilka minut do lodówki, by krem stężał.

Wyjmij dinozaura z lodówki, ozdób go resztą kremu, przyczep dekoracje z wafla i posyp Perełkami błyszczącymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort Dinozaur

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 1150kJ
274kcal
961kJ
229kcal
Tłuszcz 6.6g 5.5g
Węglowodany 48g 40g
Białko 5.2g 4.3g