do przepisu Tort Dinozaur
75 g | mąki |
75 g | mąki ziemniaczanej |
5 szt. | jajek |
160 g | cukru |
0,5 łyżeczki | Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera |
0,5 opak. | Aromatu pomarańczowego Dr. Oetkera |
1 szt. | wafli (o wym. 10 x 20 cm) |
1 opak. | Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera |
1 opak. | Pisaków cukrowych Dr. Oetkera |
600 ml | mleka (schłodzonego) |
2 opak. | Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera |
2 opak. | Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera |
200 g | dżemu pomarańczowego |
1 opak. | Perełek błyszczących Dr. Oetkera |
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier ciągle ubijając. Następnie dodaj kolejno żółtka i dalej ubijaj. Po dodaniu wszystkich żółtek ustaw obroty miksera na najniższe i powoli w 2-3 turach dodaj przesiane mąki. Na koniec dodaj aromat pomarańczowy i wymieszaj. Przelej ciasto do formy o śr. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód).
Formę wstaw do piekarnika.
Piekarnik gazowy: 180 °C
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.
Czas pieczenia: o 50 - 55 min.
Biszkopt odstaw do wystygnięcia. Biszkopt najlepiej upiecz dzień przed podaniem.
Przygotuj ozdoby z wafli. Lukier gotowy zielony rozpuść w gorącej wodzie. Na waflu rozprowadź warstwę lukru, gdy wyschnie posmaruj wafel z drugiej strony. Gdy lukier z obu stron zastygnie wytnij 10 rąbów na grzbiet dinozaura, małe trójkąciki na pazury i dwa kółka na oczy. Wszystkie elementy ozdób zielonym Pisakiem cukrowym, a oczy Perełkami błyszczącymi.
Do dużej miski wlej zimne mleko, dodaj 2 opakowania Kremu waniliowego, ubijaj kilka minut aż powstanie jednolity krem. Pod koniec dodaj 1 1/2 tubki Barwnika zielonego, ubijaj jeszcze przez minutę, aż krem będzie miał jednolity kolor.
Większe półkole przekrój na 3 blaty (zdj. 2) Pierwszy blat posmaruj dżemem i kremem, przykryj go drugim blatem, znów posmaruj, zakryj ostatnim blatem. Przygotuj duży talerz lub tacę do serwowania tortu. Przełożony dżemem i kremem kawałek tortu ustaw na podstawce przecięciem do dołu. Ciasto obłóż cienką warstwą kremu i wstaw do lodówki.
Drugie półkole przekrój na dwa blaty. W obu blatach wytnij mniejsze półkola (zdj. 3). W ten sposób powstaną dwa półkola na nogi i dwa półokrągłe ranty na ogon i głowę. Z lodówki wyjmij posmarowany kremem tułów dinozaura. Z jednej strony przyłóż ogon. Małe półkola podziel na dwa, tak powstaną cztery łapki, przyłóż je z obu stron tułowia. Z ostatniego półokrągłego rantu odetnij ok. 1/3.
Wyjmij dinozaura z lodówki, ozdób go resztą kremu, przyczep dekoracje z wafla i posyp Perełkami błyszczącymi.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
1671kJ 399kcal |
959kJ 229kcal |
Tłuszcz | 9.58g | 5.51g |
Węglowodany | 69.95g | 40.20g |
Białko | 7.53g | 4.32g |