PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort Dinozaur

Zielony dinozaur ożywi dziecięce przyjęcia

o 10 - 12 porcji

trudny 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort Dinozaur

Ciasto:

75 g mąki
75 g mąki ziemniaczanej
5 szt. jajek
160 g cukru
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
0,5 opak. Aromatu pomarańczowego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 szt. wafli (o wym. 10 x 20 cm)
1 opak. Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
600 ml mleka (schłodzonego)
2 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
2 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
200 g dżemu pomarańczowego
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier ciągle ubijając. Następnie dodaj kolejno żółtka i dalej ubijaj. Po dodaniu wszystkich żółtek ustaw obroty miksera na najniższe i powoli w 2-3 turach dodaj przesiane mąki. Na koniec dodaj aromat pomarańczowy i wymieszaj. Przelej ciasto do formy o śr. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód).

2

Pieczenie

Formę wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 50 - 55 min.

Biszkopt odstaw do wystygnięcia. Biszkopt najlepiej upiecz dzień przed podaniem.

3

Przygotuj ozdoby z wafli. Lukier gotowy zielony rozpuść w gorącej wodzie. Na waflu rozprowadź warstwę lukru, gdy wyschnie posmaruj wafel z drugiej strony. Gdy lukier z obu stron zastygnie wytnij 10 rąbów na grzbiet dinozaura, małe trójkąciki na pazury i dwa kółka na oczy. Wszystkie elementy ozdób zielonym Pisakiem cukrowym, a oczy Perełkami błyszczącymi.

4

Krem

Do dużej miski wlej zimne mleko, dodaj 2 opakowania Kremu waniliowego, ubijaj kilka minut aż powstanie jednolity krem. Pod koniec dodaj 1 1/2 tubki Barwnika zielonego, ubijaj jeszcze przez minutę, aż krem będzie miał jednolity kolor.

5

Dekorowanie

Z krążka ciasta odkrój ok. 1/3- tak by powstały dwa półkola, większe na tułów i mniejsze na inne części dinozaura (zdj. 1). Zdjęcia dołączone do przepisu pomogą w ułożeniu biszkoptu.

Większe półkole przekrój na 3 blaty (zdj. 2) Pierwszy blat posmaruj dżemem i kremem, przykryj go drugim blatem, znów posmaruj, zakryj ostatnim blatem. Przygotuj duży talerz lub tacę do serwowania tortu. Przełożony dżemem i kremem kawałek tortu ustaw na podstawce przecięciem do dołu. Ciasto obłóż cienką warstwą kremu i wstaw do lodówki.

Drugie półkole przekrój na dwa blaty. W obu blatach wytnij mniejsze półkola (zdj. 3). W ten sposób powstaną dwa półkola na nogi i dwa półokrągłe ranty na ogon i głowę. Z lodówki wyjmij posmarowany kremem tułów dinozaura. Z jednej strony przyłóż ogon. Małe półkola podziel na dwa, tak powstaną cztery łapki, przyłóż je z obu stron tułowia. Z ostatniego półokrągłego rantu odetnij ok. 1/3.

Kawałek połóż na talerzu, koło tułowia, z przeciwległej strony niż ogon. Na podstawce oprzyj ostatni kawałek ciasta. Wykałaczkami przymocuj kawałek do podstawki i do tułowia (zdj. 4). Całość posmaruj cienką warstwą kremu i wstaw na kilka minut do lodówki, by krem stężał.

Wyjmij dinozaura z lodówki, ozdób go resztą kremu, przyczep dekoracje z wafla i posyp Perełkami błyszczącymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort Dinozaur

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1671kJ
399kcal
959kJ
229kcal
Tłuszcz 9.58g 5.51g
Węglowodany 69.95g 40.20g
Białko 7.53g 4.32g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej