do przepisu Tort Dinozaur
75 g | mąki |
75 g | mąki ziemniaczanej |
5 szt. | jajek |
160 g | cukru |
0,5 łyżeczki | Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera |
0,5 opak. | Aromatu pomarańczowego Dr. Oetkera |
1 szt. | wafli (o wym. 10 x 20 cm) |
1 opak. | Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera |
1 opak. | Pisaków cukrowych Dr. Oetkera |
600 ml | mleka (schłodzonego) |
2 opak. | Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera |
2 opak. | Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera |
200 g | dżemu pomarańczowego |
1 opak. | Perełek błyszczących Dr. Oetkera |
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier ciągle ubijając. Następnie dodaj kolejno żółtka i dalej ubijaj. Po dodaniu wszystkich żółtek ustaw obroty miksera na najniższe i powoli w 2-3 turach dodaj przesiane mąki. Na koniec dodaj aromat pomarańczowy i wymieszaj. Przelej ciasto do formy o śr. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód).
Formę wstaw do piekarnika.
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Piekarnik gazowy: 180 °C
Czas pieczenia: ok. 50 - 55 min.
Biszkopt odstaw do wystygnięcia. Biszkopt najlepiej upiecz dzień przed podaniem.
Przygotuj ozdoby z wafli. Lukier gotowy zielony rozpuść w gorącej wodzie. Na waflu rozprowadź warstwę lukru, gdy wyschnie posmaruj wafel z drugiej strony. Gdy lukier z obu stron zastygnie wytnij 10 rąbów na grzbiet dinozaura, małe trójkąciki na pazury i dwa kółka na oczy. Wszystkie elementy ozdób zielonym Pisakiem cukrowym, a oczy Perełkami błyszczącymi.
Do dużej miski wlej zimne mleko, dodaj 2 opakowania Kremu waniliowego, ubijaj kilka minut aż powstanie jednolity krem. Pod koniec dodaj 1 1/2 tubki Barwnika zielonego, ubijaj jeszcze przez minutę, aż krem będzie miał jednolity kolor.
Z krążka ciasta odkrój ok. 1/3- tak by powstały dwa półkola, większe na tułów i mniejsze na inne części dinozaura (zdj. 1). Zdjęcia dołączone do przepisu pomogą w ułożeniu biszkoptu.
Większe półkole przekrój na 3 blaty (zdj. 2) Pierwszy blat posmaruj dżemem i kremem, przykryj go drugim blatem, znów posmaruj, zakryj ostatnim blatem. Przygotuj duży talerz lub tacę do serwowania tortu. Przełożony dżemem i kremem kawałek tortu ustaw na podstawce przecięciem do dołu. Ciasto obłóż cienką warstwą kremu i wstaw do lodówki.
Drugie półkole przekrój na dwa blaty. W obu blatach wytnij mniejsze półkola (zdj. 3). W ten sposób powstaną dwa półkola na nogi i dwa półokrągłe ranty na ogon i głowę. Z lodówki wyjmij posmarowany kremem tułów dinozaura. Z jednej strony przyłóż ogon. Małe półkola podziel na dwa, tak powstaną cztery łapki, przyłóż je z obu stron tułowia. Z ostatniego półokrągłego rantu odetnij ok. 1/3.
Kawałek połóż na talerzu, koło tułowia, z przeciwległej strony niż ogon. Na podstawce oprzyj ostatni kawałek ciasta. Wykałaczkami przymocuj kawałek do podstawki i do tułowia (zdj. 4). Całość posmaruj cienką warstwą kremu i wstaw na kilka minut do lodówki, by krem stężał.
Wyjmij dinozaura z lodówki, ozdób go resztą kremu, przyczep dekoracje z wafla i posyp Perełkami błyszczącymi.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
1662
kJ
397 kcal |
955
kJ
228 kcal |
Tłuszcz | 9.58 g | 5.51 g |
Węglowodany | 69.81 g | 40.12 g |
Białko | 7.53 g | 4.32 g |
Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.
Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Wyrażenie zgody na stosowanie plików cookies obejmuje również możliwość przekazania danych do Stanów Zjednoczonych na podstawie art.49 RODO. Aby uzyskać szczegółowe informacje, zapoznaj się z naszą polityce prywatności, tutaj możesz również znaleźć więcej informacji na temat przesyłania danych do dostawców technologii i partnerów w Stanach Zjednoczonych. W każdej chwili możesz zmienić zdanie.
Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.
Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.
Korzystamy również z dostawców technologii, którzy mogą przetwarzać Twoje dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez uprzedzenia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.
Współpracujemy również z partnerami, którzy mogą przetwarzać Państwa dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez wcześniejszego powiadomienia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.
Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.
Thank you for your message.