PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort Delicja

Efektowny tort z masą serową i popularnymi ciasteczkami

ok. 12 - 16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort Delicja

Ciasto:

3 szt. jajek
120 g cukru pudru
60 g mąki
60 g mąki ziemniaczanej
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
200 ml soku pomarańczowego (z kartonika)
140 g dżemu pomarańczowego (1/2 słoika)

Masa:

1 opak. Sernika na zimno Dr. Oetkera
500 ml mleka
300 g serka homogenizowanego waniliowego
8 - 10 szt. ciastek "Delicji" o smaku pomarańczowym

Do dekoracji:

250 g śmietanki 30% tł.
1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1 łyżka cukru pudru
1 opak. Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Białka ubić na sztywno, wymieszać z masą jajeczną. Zmieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać. Do masy jajecznej dodawać stopniowo mąkę, delikatnie wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ciasto.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Wystudzone ciasto przekroić na trzy części. Dwie warstwy ciasta nasączyć sokiem pomarańczowym. Dolną część biszkoptu nasączyć sokiem, posmarować dżemem pomarańczowym, przykryć drugą częścią ciasta, skropić sokiem pomarańczowym. Ciasto ułożyć w tortownicy, założyć obręcz.

3

Masa serowa

Do wysokiego naczynia wlać 500 ml mleka. Wsypać masę sernikową i miksować 3 minuty na najwyższych obrotach. Następnie dodać serek homogenizowany i miksować przez 1 min. Część sernika wyłożyć na biszkopt, ułożyć ciastka, następnie przykryć resztą masy i wyrównać. Nałożyć ostatni krążek ciasta.

4

Dekorowanie

Polewę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej, polać wierzch tortu. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Tort ozdobić rozetkami ze śmietany, ułożyć przekrojone na pół ciastko i posypać posypką czekoladową.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort Delicja

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1587 kJ
379 kcal
942 kJ
225 kcal
Tłuszcz 14.15 g 8.42 g
Węglowodany 52.48 g 31.24 g
Białko 9.96 g 5.93 g