do przepisu Tort Delicja
3 szt. | jajek |
120 g | cukru pudru |
60 g | mąki |
60 g | mąki ziemniaczanej |
1 opak. | Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera |
1 łyżeczka | Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera |
200 ml | soku pomarańczowego (z kartonika) |
140 g | dżemu pomarańczowego (1/2 słoika) |
1 opak. | Sernika na zimno Dr. Oetkera |
500 ml | mleka |
300 g | serka homogenizowanego waniliowego |
8 - 10 szt. | ciastek "Delicji" o smaku pomarańczowym |
250 g | śmietanki 30% tł. |
1 opak. | Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera |
1 opak. | Śmietan-fixu Dr. Oetkera |
1 łyżka | cukru pudru |
1 opak. | Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera |
Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Białka ubić na sztywno, wymieszać z masą jajeczną. Zmieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać. Do masy jajecznej dodawać stopniowo mąkę, delikatnie wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ciasto.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Piekarnik gazowy: 170 °C
Piekarnik elektryczny: 170 °C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.
Czas pieczenia: o 30 min.
Wystudzone ciasto przekroić na trzy części. Dwie warstwy ciasta nasączyć sokiem pomarańczowym. Dolną część biszkoptu nasączyć sokiem, posmarować dżemem pomarańczowym, przykryć drugą częścią ciasta, skropić sokiem pomarańczowym. Ciasto ułożyć w tortownicy, założyć obręcz.
Do wysokiego naczynia wlać 500 ml mleka. Wsypać masę sernikową i miksować 3 minuty na najwyższych obrotach. Następnie dodać serek homogenizowany i miksować przez 1 min. Część sernika wyłożyć na biszkopt, ułożyć ciastka, następnie przykryć resztą masy i wyrównać. Nałożyć ostatni krążek ciasta.
Polewę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej, polać wierzch tortu. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Tort ozdobić rozetkami ze śmietany, ułożyć przekrojone na pół ciastko i posypać posypką czekoladową.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
1587kJ 379kcal |
942kJ 225kcal |
Tłuszcz | 14.15g | 8.42g |
Węglowodany | 52.48g | 31.24g |
Białko | 9.96g | 5.93g |