PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort Delicja

Efektowny tort z masą serową i popularnymi ciasteczkami

o 12 - 16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort Delicja

Ciasto:

3 szt. jajek
120 g cukru pudru
60 g mąki
60 g mąki ziemniaczanej
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
200 ml soku pomarańczowego (z kartonika)
140 g dżemu pomarańczowego (1/2 słoika)

Masa:

1 opak. Sernika na zimno Dr. Oetkera
500 ml mleka
300 g serka homogenizowanego waniliowego
8 - 10 szt. ciastek "Delicji" o smaku pomarańczowym

Do dekoracji:

250 g śmietanki 30% tł.
1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1 łyżka cukru pudru
1 opak. Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Białka ubić na sztywno, wymieszać z masą jajeczną. Zmieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać. Do masy jajecznej dodawać stopniowo mąkę, delikatnie wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ciasto.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 30 min.

Wystudzone ciasto przekroić na trzy części. Dwie warstwy ciasta nasączyć sokiem pomarańczowym. Dolną część biszkoptu nasączyć sokiem, posmarować dżemem pomarańczowym, przykryć drugą częścią ciasta, skropić sokiem pomarańczowym. Ciasto ułożyć w tortownicy, założyć obręcz.

3

Masa serowa

Do wysokiego naczynia wlać 500 ml mleka. Wsypać masę sernikową i miksować 3 minuty na najwyższych obrotach. Następnie dodać serek homogenizowany i miksować przez 1 min. Część sernika wyłożyć na biszkopt, ułożyć ciastka, następnie przykryć resztą masy i wyrównać. Nałożyć ostatni krążek ciasta.

4

Dekorowanie

Polewę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej, polać wierzch tortu. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Tort ozdobić rozetkami ze śmietany, ułożyć przekrojone na pół ciastko i posypać posypką czekoladową.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort Delicja

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1587kJ
379kcal
942kJ
225kcal
Tłuszcz 14.15g 8.42g
Węglowodany 52.48g 31.24g
Białko 9.96g 5.93g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej