Tort czekoladowy z truskawkami w żelu

Czekoladowe ciasto, krem, polewa, a wszystko to przełożone truskawkami w żelu. Dopełnienie stanowi dekoracja z czekoladowej „kory” i świeżych kwiatów.

16 porcji

trudny 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort czekoladowy z truskawkami w żelu

Ciasto:

200 g masła
1 opak. Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
4 szt. jajek
100 ml wody

Żel truskawkowy:

1,5 łyżeczki Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
300 g truskawek
0,5 szt. cytryny (wyciśnięty sok)
3 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Czekoladowa kora:

50 g czekolady deserowej

Krem:

50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
300 ml śmietanki 30% tł.
3 łyżki cukru pudru
250 g serka mascarpone

Poncz:

100 ml wody
1 szt. cytryny (wyciśnięty sok)
1 łyżka cukru

Polewa:

100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady mlecznej
100 g masła

Do dekoracji:

1 gałązka kwiatków

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masło rozpuść i ostudź. Zawartość opakowania ciasta czekoladowego wsyp do miski, dodaj jajka, wodę i rozpuszczone masło. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Dwie formy o śr. 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do jednej przelej ⅔ masy, a do drugiej ⅓.

2

Pieczenie

Tortownicę z większą ilością ciasta piecz wg poniższych wskazówek do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.

3

Pieczenie

Tortownicę z mniejszą ilością ciasta piecz wg poniższych wskazówek do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.

4

Żel truskawkowy

Żelatynę zalej niewielką ilością wody i odstaw do napęcznienia. W międzyczasie umyj truskawki, oderwij szypułki, pokrój na kawałki i umieść je w garnku. Dodaj do nich sok z cytryny i cukier, po czym podgrzej na średniej mocy palnika tak, aby cukier się rozpuścił. Następnie rozprowadź mąkę ziemniaczaną w odrobinie zimnej wody i dodaj do owoców. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj, zdejmij z ognia. Do gorących truskawek dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Jeszcze przez chwilę podgrzewaj by żelatyna dobrze się rozpuściła, pamiętając o tym, żeby nie dopuścić do ponownego zagotowania. Odstaw owoce do ostygnięcia.

5

Czekoladowa kora

Czekoladę rozpuść, wylej na blachę odwróconą do góry dnem i odstaw do zastygnięcia. Do zrobienia czekoladowej kory użyj noża z cienkim ostrzem lub metalowej szpachelki. Trzymając ostrze w poprzek pod lekkim kątem, krótkimi ruchami „od siebie” zeskrobuj czekoladę, która zacznie samoistnie się zwijać.

6

Krem

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do przestudzenia. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Do masy dodaj przestudzoną, płynną czekoladę, wymieszaj na jednolitą masę.

7

Przełożenie

Z obu ciast zetnij wypukły wierzch. Wyższe ciasto przekrój na dwa blaty i nasącz przygotowanym ponczem z wody, soku z cytryny i cukru. Na paterze ułóż dookoła paski papieru do pieczenia, tak by chroniły ją przed zabrudzeniem i dały się łatwo wyjąć spod gotowego tortu. Na paterze układaj kolejno: blat czekoladowy, warstwa truskawek w żelu i warstwa kremu. Następnie drugi blat, warstwa trsuskawek w żelu i warstwa kremu. Drugą warstwę przykryj trzecim blatem ciasta czekoladowego. Boki ciasta wyrównaj z nadmiaru kremu. Tort wstaw do lodówki, do lekkiego schłodzenia.

8

Polewa

Czekolady rozpuść z masłem i wymieszaj na jednolitą polewę. Odstaw do wystudzenia. ⅓ polewy wylej na wierzch tortu i rozprowadź szpatułką po całej powierzchni. Za pomocą szpatułki, nakładaj polewę na boki tortu. 

9

Dekorowanie

Na niezastygniętej jeszcze polewie umieść czekoladową korę i udekoruj tort prawdziwymi kwiatkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort czekoladowy z truskawkami w żelu

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2437 kJ
582 kcal
1331 kJ
318 kcal
Tłuszcz 37.07 g 20.26 g
Węglowodany 58.79 g 32.12 g
Białko 7.43 g 4.06 g
Nasze produkty
20 urodziny Kopca Kreta
Poznaj Kopcowe przepisy i inspiracje
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Wyrażenie zgody na stosowanie plików cookies obejmuje również możliwość przekazania danych do Stanów Zjednoczonych na podstawie art.49 RODO. Aby uzyskać szczegółowe informacje, zapoznaj się z naszą polityce prywatności, tutaj możesz również znaleźć więcej informacji na temat przesyłania danych do dostawców technologii i partnerów w Stanach Zjednoczonych. W każdej chwili możesz zmienić zdanie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

Korzystamy również z dostawców technologii, którzy mogą przetwarzać Twoje dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez uprzedzenia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.

 

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

Współpracujemy również z partnerami, którzy mogą przetwarzać Państwa dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez wcześniejszego powiadomienia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.