PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort czekoladowo – ajerkoniakowy

Biszkopt z kremem ajerkoniakowym i czekoladowym z płatkami migdałów

16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort czekoladowo – ajerkoniakowy

Biszkopt:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody

Poncz:

200 ml wody
2 łyżki cukru
1 szt. cytryny (wyciśnięty sok)

Krem ajerkoniakowy:

300 ml mleka (zimnego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak ajerkoniakowy Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)

Krem czekoladowy:

300 ml mleka (zimnego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)

Do dekoracji:

100 g płatków migdałowych
2 opak. Różyczek opłatków kolorowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania biszkoptu wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 min do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Pieczenie

Ciasto nałóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formy o śr. 24 cm. Wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 45 - 50 min.

10 minut po upieczeniu wyjmij biszkopt z formy. Po ostygnięciu przekrój na 3 warstwy. Nasącz przygotowanym ponczem.

3

Krem ajerkoniakowy

Do wysokiego naczynia wlej 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzyj miękkie masło, a następnie dodaj je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksuj przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.

4

Krem czekoladowy

Do wysokiego naczynia wlej 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzyj miękkie masło, a następnie dodaj je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksuj przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.

5

Przełożenie i dekorowanie

Blaty biszkoptu nasącz ponczem. Na dolny blat wyłóż krem czekoladowy (4 łyżki odłóż do dekoracji), przykryj drugim blatem, a następnie wyłóż krem ajerkoniakowy. Przykryj ostatnim blatem. Wierzch i boki tortu udekoruj kremem ajerkoniakowym. Rozetki na torcie wykonaj z odłożonego kremu czekoladowego. Boki tortu obsyp wcześniej uprażonymi płatkami migdałowymi. Wierzch tortu udekoruj różyczkami z opłatka.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort czekoladowo – ajerkoniakowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1516kJ
362kcal
1093kJ
261kcal
Tłuszcz 19.81g 14.25g
Węglowodany 38.89g 27.98g
Białko 7.15g 5.14g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii
Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej