PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort czekoladowo – ajerkoniakowy

Biszkopt z kremem ajerkoniakowym i czekoladowym z płatkami migdałów

16 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort czekoladowo – ajerkoniakowy

Biszkopt:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody

Poncz:

200 ml wody
2 łyżki cukru
1 szt. cytryny (wyciśnięty sok)

Krem ajerkoniakowy:

300 ml mleka (zimnego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak ajerkoniakowy Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)

Krem czekoladowy:

300 ml mleka (zimnego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)

Do dekoracji:

100 g płatków migdałowych
2 opak. Różyczek opłatków kolorowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania biszkoptu wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 min do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Pieczenie

Ciasto nałóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formy o śr. 24 cm. Wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 45 - 50 min.

10 minut po upieczeniu wyjmij biszkopt z formy. Po ostygnięciu przekrój na 3 warstwy. Nasącz przygotowanym ponczem.

3

Krem ajerkoniakowy

Do wysokiego naczynia wlej 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzyj miękkie masło, a następnie dodaj je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksuj przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.

4

Krem czekoladowy

Do wysokiego naczynia wlej 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzyj miękkie masło, a następnie dodaj je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksuj przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.

5

Przełożenie i dekorowanie

Blaty biszkoptu nasącz ponczem. Na dolny blat wyłóż krem czekoladowy (4 łyżki odłóż do dekoracji), przykryj drugim blatem, a następnie wyłóż krem ajerkoniakowy. Przykryj ostatnim blatem. Wierzch i boki tortu udekoruj kremem ajerkoniakowym. Rozetki na torcie wykonaj z odłożonego kremu czekoladowego. Boki tortu obsyp wcześniej uprażonymi płatkami migdałowymi. Wierzch tortu udekoruj różyczkami z opłatka.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort czekoladowo – ajerkoniakowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1516kJ
362kcal
1093kJ
261kcal
Tłuszcz 19.81g 14.25g
Węglowodany 38.89g 27.98g
Białko 7.15g 5.14g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt