do przepisu Tort czekoladowo – ajerkoniakowy
1 opak. | Biszkoptu Dr. Oetkera |
4 szt. | jajek |
3 łyżki | wody |
200 ml | wody |
2 łyżki | cukru |
1 szt. | cytryny (wyciśnięty sok) |
300 ml | mleka (zimnego) |
1 opak. | Kremu do tortów i ciast smak ajerkoniakowy Dr. Oetkera |
100 g | masła (miękkiego) |
300 ml | mleka (zimnego) |
1 opak. | Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera |
100 g | masła (miękkiego) |
100 g | płatków migdałowych |
2 opak. | Różyczek opłatków kolorowych Dr. Oetkera |
Zawartość opakowania biszkoptu wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 min do uzyskania gładkiej konsystencji.
Ciasto nałóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formy o śr. 24 cm. Wstawić do piekarnika.
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Piekarnik gazowy: 180 °C
Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.
10 minut po upieczeniu wyjmij biszkopt z formy. Po ostygnięciu przekrój na 3 warstwy. Nasącz przygotowanym ponczem.
Do wysokiego naczynia wlej 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzyj miękkie masło, a następnie dodaj je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksuj przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do wysokiego naczynia wlej 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzyj miękkie masło, a następnie dodaj je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksuj przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.
Blaty biszkoptu nasącz ponczem. Na dolny blat wyłóż krem czekoladowy (4 łyżki odłóż do dekoracji), przykryj drugim blatem, a następnie wyłóż krem ajerkoniakowy. Przykryj ostatnim blatem. Wierzch i boki tortu udekoruj kremem ajerkoniakowym. Rozetki na torcie wykonaj z odłożonego kremu czekoladowego. Boki tortu obsyp wcześniej uprażonymi płatkami migdałowymi. Wierzch tortu udekoruj różyczkami z opłatka.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
1516
kJ
362 kcal |
1093
kJ
261 kcal |
Tłuszcz | 19.81 g | 14.25 g |
Węglowodany | 38.89 g | 27.98 g |
Białko | 7.15 g | 5.14 g |
Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.
Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.
Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.
Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.
aktywne
nieaktywne
Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.
aktywne
nieaktywne