PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tort Cappuccino

Interesujący smak kawy w nowej formie

ok. 16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort Cappuccino

Ciasto:

3 szt. jajek
3 łyżki wody (gorącej)
125 g cukru pudru
2 łyżeczki Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
60 g mąki
60 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Masa:

1 opak. Sernika na zimno Dr. Oetkera
500 ml mleka
150 g jogurtu z kawałkami brzoskwiń
2 łyżki cukru pudru
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
500 ml śmietanki 30% tł.
2 łyżeczki kawy cappuccino

Do dekoracji:

100 g czekolady mlecznej (startej)
1 opak. Serduszek z czekolady deserowej i białej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i gorącą wodą. Białka ubić na sztywno, obie masy połączyć, wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Wystudzone ciasto przekroić na dwie części.

3

Masa

Do wysokiego naczynia wlać 500 ml mleka. Zawartość opakowania sernika wsypać do mleka i miksować przez 3 minuty na najwyższych obrotach. Następnie dodać jogurt i miksować jeszcze przez 2 minuty. Na dolną część biszkoptu nałożyć przygotowaną masę, rozsmarować, przykryć drugą częścią ciasta. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem i kawą cappuccino. Wierzch i boki tortu posmarować masą.

4

Dekorowanie

Wierzch tortu posypać startą czekoladą a boki udekorować serduszkami czekoladowymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort Cappuccino

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1281 kJ
306 kcal
1034 kJ
247 kcal
Tłuszcz 15.92 g 12.84 g
Węglowodany 34.61 g 27.91 g
Białko 6.25 g 5.04 g