Tort ananasowo – kokosowy

Lekki kokosowy smak w połączeniu z kawałeczkami ananasa gwarantuje ucztę dla podniebienia. Piękna i oryginalna dekoracja w postaci kwiatów z ananasa.

16 porcji

trudny 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tort ananasowo – kokosowy

Kwiaty z ananasa:

1 szt. ananasa

Biszkopt:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody

Masa śmietanowa:

200 ml mleka kokosowego
500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
3 łyżki likieru kokosowego

Poncz:

250 ml wody
ok. 3 - 4 łyżki cukru
1 szt. cytryny (wyciśnięty sok)

preparation

Przygotowanie

1

Kwiaty z ananasa

Ananasa obierz w całości. Następnie pokrój kilka plastrów na kwiaty, a pozostałą część pokrój w kostkę (przyda się później do ciasta). Plastry powinny być możliwie jak najcieńsze, ponieważ ich grubość znacznie wpływa na czas suszenia. Każdy plaster dokładnie osusz papierowymi ręcznikami. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Podczas suszenia plasterki ananasa obracaj co 15-20 min. Plastry będą gotowe, kiedy są suche, ale jeszcze nieco elastyczne i mają miękkie środki. Od razu po wyciągnięciu przełóż je do formy na babeczki by nadać im kształt. Jeśli plasterki zostały odpowiednio wysuszone powinny po krótkim czasie zrobić się zupełnie suche i sztywne.

Piekarnik elektryczny: 100 °C

Piekarnik gazowy: 100 °C

Czas suszenia: ok. 60 min.

2

Biszkopt

Piekarnik nastaw na temp. 180°C. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 min. do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto nałóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy o śr. 21 cm i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do tzw. suhego patyczka. Po upieczeniu biszkopt odłóż, by mógł się dobrze wystudzić.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 50 - 55 min.

3

Masa śmietanowa

Puszkę ze schłodzonym mleczkiem kokosowym odwróć do góry dnem, otwórz i odlej wytrąconą wodę. Pozostałą zawartość przełóż do miski i krótko zmiksuj. Następnie dodaj schłodzoną śmietankę i ubij ją na sztywno na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową. Na samym końcu dodaj likier kokosowy, wymieszaj.

4

Poncz i przełożenie

Wodę, cukier i sok z cytryny, wynieszaj. Wystudzony biszkopt przekrój na trzy części, które nasącz ponczem. Kolejno układaj warstwy tortu. Na spód nałóż ok. 1/3 masy i kostki ananasa, które dociśnij tak, by zanurzyły się w masie. Następnie przykryj kolejnym blatem biszkoptu i powtórz nakładanie masy i ananasa. Połóż ostatni, trzeci blat i całość posmaruj pozostałą częścią masy. Przygotowany tort wstaw do lodówki, do schłodzenia. Po schłodzeniu tort udekoruj przygotowanymi wcześniej kwiatami z ananasa.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort ananasowo – kokosowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1206 kJ
288 kcal
733 kJ
175 kcal
Tłuszcz 13.75 g 8.38 g
Węglowodany 36.86 g 22.48 g
Białko 4.16 g 2.53 g

Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne

Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne