Flag

Tort ananasowo – kokosowy

16 porcji
Trudny
40 min
Lekki kokosowy smak w połączeniu z kawałeczkami ananasa gwarantuje ucztę dla podniebienia. Piękna i oryginalna dekoracja w postaci kwiatów z ananasa.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Kwiaty z ananasa
1 szt.ananasa
Biszkopt
1 opak.Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt.jajek
3 łyżkiwody
Masa śmietanowa
200 mlmleka kokosowego
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
3 łyżkilikieru kokosowego
Poncz
250 mlwody
ok. 3 - 4 łyżkicukru
1 szt.cytryny (wyciśnięty sok)

Zobacz produkty

Picture - Biszkoptu Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1

Kwiaty z ananasa

Ananasa obierz w całości. Następnie pokrój kilka plastrów na kwiaty, a pozostałą część pokrój w kostkę (przyda się później do ciasta). Plastry powinny być możliwie jak najcieńsze, ponieważ ich grubość znacznie wpływa na czas suszenia. Każdy plaster dokładnie osusz papierowymi ręcznikami. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Podczas suszenia plasterki ananasa obracaj co 15-20 min. Plastry będą gotowe, kiedy są suche, ale jeszcze nieco elastyczne i mają miękkie środki. Od razu po wyciągnięciu przełóż je do formy na babeczki by nadać im kształt. Jeśli plasterki zostały odpowiednio wysuszone powinny po krótkim czasie zrobić się zupełnie suche i sztywne.

Czas suszenia: ok. 60 min.

Temperatura piekarnika z termoobiegiem: 100 °C

2

Biszkopt

Piekarnik nastaw na temp. 180°C. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 min. do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto nałóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy o śr. 21 cm i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do tzw. suhego patyczka. Po upieczeniu biszkopt odłóż, by mógł się dobrze wystudzić.

Czas pieczenia: ok. 50 - 55 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Masa śmietanowa

Puszkę ze schłodzonym mleczkiem kokosowym odwróć do góry dnem, otwórz i odlej wytrąconą wodę. Pozostałą zawartość przełóż do miski i krótko zmiksuj. Następnie dodaj schłodzoną śmietankę i ubij ją na sztywno na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową. Na samym końcu dodaj likier kokosowy, wymieszaj.

4

Poncz i przełożenie

Wodę, cukier i sok z cytryny, wynieszaj. Wystudzony biszkopt przekrój na trzy części, które nasącz ponczem. Kolejno układaj warstwy tortu. Na spód nałóż ok. 1/3 masy i kostki ananasa, które dociśnij tak, by zanurzyły się w masie. Następnie przykryj kolejnym blatem biszkoptu i powtórz nakładanie masy i ananasa. Połóż ostatni, trzeci blat i całość posmaruj pozostałą częścią masy. Przygotowany tort wstaw do lodówki, do schłodzenia. Po schłodzeniu tort udekoruj przygotowanymi wcześniej kwiatami z ananasa.