PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Torciki urodzinowe

Najlepsze na urodzinowe przyjęcie

o 20 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Torciki urodzinowe

Ciasto:

5 szt. jajek
120 g cukru
150 g mąki
1 łyżka kakao
50 g orzechów włoskich (drobno posiekanych)
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Poncz:

1 szkl. wody (przegotowanej)
1 szt. cytryny
2 łyżki cukru

Krem:

1 opak. Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
300 ml mleka
150 g masła

Do dekoracji:

250 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1 łyżka cukru pudru
1 opak. posypki cukrowej
1 opak. Perełek cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier, kolejno żółtka cały czas ubijając. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito. Do mieszanki dodaj orzechy. Do masy jajecznej dodawaj po trochu mąkę z dodatkami delikatnie mieszając łyżką. Ciasto podziel na dwie części. Rozsmaruj cienko na dwóch blaszkach ( z wyposażenia piekarnika ) wyłożonych papierem do pieczenia na grubość 1 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  200 °C

Piekarnik elektryczny:  200 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 10 min.

Po upieczeniu natychmiast zdejmij z blachy, ściągnij papier i zostaw do ostygnięcia. Z ciasta wycinaj krążki o śr. 7 cm. Do wody dodaj sok z cytryny i cukier, wymieszaj. Krążki ciasta nasącz ponczem.

3

Krem

Do wysokiego naczynia wlej 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzyj miękkie masło, a następnie dodaj je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksuj przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.

4

Dekorowanie

Dwa krążki ciasta sklej kremem, posmaruj boki i górę torcika. Boki obsyp płatkami czekoladowymi. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj śmietan – fix wymieszany z cukrem pudrem. Następnie za pomocą szprycy wyciskaj śmietanę na wierzch torcików. Posyp perełkami cukrowymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Torciki urodzinowe

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1076kJ
257kcal
1055kJ
252kcal
Tłuszcz 15.02g 14.72g
Węglowodany 26.41g 25.89g
Białko 4.61g 4.52g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!