PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Torciki urodzinowe

Najlepsze na urodzinowe przyjęcie

o 20 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Torciki urodzinowe

Ciasto:

5 szt. jajek
120 g cukru
150 g mąki
1 łyżka kakao
50 g orzechów włoskich (drobno posiekanych)
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Poncz:

1 szkl. wody (przegotowanej)
1 szt. cytryny
2 łyżki cukru

Krem:

1 opak. Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
300 ml mleka
150 g masła

Do dekoracji:

250 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1 łyżka cukru pudru
1 opak. posypki cukrowej
1 opak. Perełek cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier, kolejno żółtka cały czas ubijając. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito. Do mieszanki dodaj orzechy. Do masy jajecznej dodawaj po trochu mąkę z dodatkami delikatnie mieszając łyżką. Ciasto podziel na dwie części. Rozsmaruj cienko na dwóch blaszkach ( z wyposażenia piekarnika ) wyłożonych papierem do pieczenia na grubość 1 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  200 °C

Piekarnik elektryczny:  200 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 10 min.

Po upieczeniu natychmiast zdejmij z blachy, ściągnij papier i zostaw do ostygnięcia. Z ciasta wycinaj krążki o śr. 7 cm. Do wody dodaj sok z cytryny i cukier, wymieszaj. Krążki ciasta nasącz ponczem.

3

Krem

Do wysokiego naczynia wlej 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzyj miękkie masło, a następnie dodaj je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksuj przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.

4

Dekorowanie

Dwa krążki ciasta sklej kremem, posmaruj boki i górę torcika. Boki obsyp płatkami czekoladowymi. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj śmietan – fix wymieszany z cukrem pudrem. Następnie za pomocą szprycy wyciskaj śmietanę na wierzch torcików. Posyp perełkami cukrowymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Torciki urodzinowe

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1076kJ
257kcal
1055kJ
252kcal
Tłuszcz 15.02g 14.72g
Węglowodany 26.41g 25.89g
Białko 4.61g 4.52g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt