PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Torcik tiramisu na Dzień Babci i Dziadka

Z okazji nadchodzącego Dnia Babci i Dziadka torcik tiramisu. Jest pyszny, aromatyczny i delikatny, a przy tym prosty do wykonania.

18 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Torcik tiramisu na Dzień Babci i Dziadka

Biszkopt:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody

Poncz:

200 ml wody
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
60 ml likieru amaretto

Krem:

600 ml mleka
2 opak. Kremu do tortów i ciast smak tiramisu Dr. Oetkera

Do dekoracji:

2 łyżki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
1 opak. Literek i cyferek z czekolady deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Różyczek opłatków kolorowych Dr. Oetkera
1 opak. Różyczek opłatków brązowych Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Foremkę w kształcie serca o śr. 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Zawartość opakowania biszkoptu wsyp do miski, dodaj jajka i wodę, a następnie miksuj wszystko na najwyższych obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przelej do foremki.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Czas pieczenia: o 45 min.

Po upieczeniu odczekaj 10 minut, a nastepnie wyjmij gotowy biszkopt z formy, aby całkowicie się wystudził.

3

Poncz

Z gorącej wody, kawy i amaretto przygotuj poncz. Kiedy biszkopt całkowicie wystygnie, przekrój go poziomo na dwa blaty. Dolny blat ułóż na paterze i nasącz przygotowanym ponczem.

4

Krem

Zimne mleko wlej do wysokiego naczynia, wsyp zawartość torebek z kremem tiramisu i całość miksuj chwilę na najniższych, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Na nasączony biszkoptowy spód nałóż warstwę kremu, a następnie przykryj drugim blatem. Górną warstwę biszkoptu nasącz ponczem. Cały torcik dokładnie pokryj pozostałą częścią kremu. Odstaw do schłodzenia.

5

Dekorowanie

Przed podaniem tort opósz kakao i udekoruj literkami z czekolady tworząc napis KOCHANYM DZIADKOM oraz dekoracjami z opłatka i perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Torcik tiramisu na Dzień Babci i Dziadka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 996kJ
238kcal
917kJ
219kcal
Tłuszcz 6.70g 6.15g
Węglowodany 38.12g 34.97g
Białko 5.11g 4.69g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!