PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Torcik tiramisu na Dzień Babci i Dziadka

Z okazji nadchodzącego Dnia Babci i Dziadka torcik tiramisu. Jest pyszny, aromatyczny i delikatny, a przy tym prosty do wykonania.

18 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Torcik tiramisu na Dzień Babci i Dziadka

Biszkopt:

1 opak. Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt. jajek
3 łyżki wody

Poncz:

200 ml wody
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
60 ml likieru amaretto

Krem:

600 ml mleka
2 opak. Kremu do tortów i ciast smak tiramisu Dr. Oetkera

Do dekoracji:

2 łyżki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
1 opak. Literek i cyferek z czekolady deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Różyczek opłatków kolorowych Dr. Oetkera
1 opak. Różyczek opłatków brązowych Dr. Oetkera
1 opak. Blasku pereł Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Foremkę w kształcie serca o śr. 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Zawartość opakowania biszkoptu wsyp do miski, dodaj jajka i wodę, a następnie miksuj wszystko na najwyższych obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przelej do foremki.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Po upieczeniu odczekaj 10 minut, a nastepnie wyjmij gotowy biszkopt z formy, aby całkowicie się wystudził.

3

Poncz

Z gorącej wody, kawy i amaretto przygotuj poncz. Kiedy biszkopt całkowicie wystygnie, przekrój go poziomo na dwa blaty. Dolny blat ułóż na paterze i nasącz przygotowanym ponczem.

4

Krem

Zimne mleko wlej do wysokiego naczynia, wsyp zawartość torebek z kremem tiramisu i całość miksuj chwilę na najniższych, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty. Na nasączony biszkoptowy spód nałóż warstwę kremu, a następnie przykryj drugim blatem. Górną warstwę biszkoptu nasącz ponczem. Cały torcik dokładnie pokryj pozostałą częścią kremu. Odstaw do schłodzenia.

5

Dekorowanie

Przed podaniem tort opósz kakao i udekoruj literkami z czekolady tworząc napis KOCHANYM DZIADKOM oraz dekoracjami z opłatka i perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Torcik tiramisu na Dzień Babci i Dziadka

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 996 kJ
238 kcal
917 kJ
219 kcal
Tłuszcz 6.70 g 6.15 g
Węglowodany 38.12 g 34.97 g
Białko 5.11 g 4.69 g