Flag

Torcik na zimno z makiem, mascarpone i bitą śmietaną

ok. 14 - 16 porcji
Średni
60 min
Taki deser urozmaici każde przyjęcie
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Masa makowa
150 gmaku
100 gcukru
25 gmiodu
15 gmasła
Składniki
250 gserka mascarpone
500 mlśmietanki 30% tł.
1 opak.Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
2 łyżkicukru pudru
4 łyżkirumu
50 gorzechów włoskich
1 opak.biszkoptów podłużnych
Do dekoracji
100 gmigdałów (płatków)

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć biszkoptami i skropić je jedną łyżką rumu. Przygotować masę makową. Mak zalać wrzątkiem, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Odcedzić i zemleć 3 razy. W garnku rozpuścić cukier, miód i masło, dodać mak i smażyć przez kilka minut aż składniki dobrze się połączą. Odstawić do ostygnięcia.


Do miski włożyć serek mascarpone, dodać ostudzoną masę makową, cukier puder, 3 łyżki rumu, posiekane drobno orzechy. Całość zmiksować. Do drugiej miski wlać mocno schłodzoną śmietankę i ubić ją na sztywno. Do wysokiego naczynia wlać 100 ml wrzącej wody i 50 ml zimnej. Wsypać Żelatynę – fix deserową, krótko ją miksować, następnie przelać ją do ubitej śmietanki i razem wymieszać na wolnych obrotach miksera. Następnie dodać ją do masy serkowo-makowej i krótko miksować na małych obrotach. Na biszkopty wyłożyć masę i wyrównać.

2

Dekorowanie

Wierzch udekorować uprażonymi płatkami migdałowymi.