PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Torcik na zimno z makiem, mascarpone i bitą śmietaną

Taki deser urozmaici każde przyjęcie

ok. 14 - 16 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Torcik na zimno z makiem, mascarpone i bitą śmietaną

Masa makowa:

150 g maku
100 g cukru
25 g miodu
15 g masła

Składniki:

250 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 30% tł.
1 opak. Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki rumu
50 g orzechów włoskich
1 opak. biszkoptów podłużnych

Do dekoracji:

100 g migdałów (płatków)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć biszkoptami i skropić je jedną łyżką rumu. Przygotować masę makową. Mak zalać wrzątkiem, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Odcedzić i zemleć 3 razy. W garnku rozpuścić cukier, miód i masło, dodać mak i smażyć przez kilka minut aż składniki dobrze się połączą. Odstawić do ostygnięcia.

Do miski włożyć serek mascarpone, dodać ostudzoną masę makową, cukier puder, 3 łyżki rumu, posiekane drobno orzechy. Całość zmiksować. Do drugiej miski wlać mocno schłodzoną śmietankę i ubić ją na sztywno. Do wysokiego naczynia wlać 100 ml wrzącej wody i 50 ml zimnej. Wsypać Żelatynę – fix deserową, krótko ją miksować, następnie przelać ją do ubitej śmietanki i razem wymieszać na wolnych obrotach miksera. Następnie dodać ją do masy serkowo-makowej i krótko miksować na małych obrotach. Na biszkopty wyłożyć masę i wyrównać.

2

Dekorowanie

Wierzch udekorować uprażonymi płatkami migdałowymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Torcik na zimno z makiem, mascarpone i bitą śmietaną

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1511 kJ
361 kcal
1624 kJ
388 kcal
Tłuszcz 27.69 g 29.77 g
Węglowodany 24.79 g 26.66 g
Białko 6.55 g 7.04 g