PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Torcik makowy z kremem budyniowym i migdałami

Świąteczny tort makowy z budyniem i migdałami

12 porcji

trudny 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Torcik makowy z kremem budyniowym i migdałami

Biszkopt:

5 szt. jajek
150 g cukru
150 g mąki
2 łyżki mleka
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
50 g maku

Poncz:

1 szt. cytryny
50 ml wody

Krem budyniowy:

600 ml mleka
2 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
30 g cukru
100 g czekolady białej
200 g masła (miękkiego)
280 g dżemu z czarnych porzeczek

Do dekoracji:

100 g płatków migdałowych (uprażonych)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Jajka i cukier umieść w misie miksera i ubijaj przez 10 minut. Przesiej mąkę. Dodaj dwie łyżki mleka, proszek do pieczenia i mąkę. Całość delikatnie wymieszaj. Na koniec krótko wmieszaj mak i przełóż ciasto do tortownicy.

2

Pieczenie

Biszkopt wstaw do piekarnika i piecz do suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

Po upieczeniu biszkopt odstaw do wystudzenia, a następnie przekrój go na 3 części.

3

Poncz

Cytrynę umyj, przekrój na pół i wyciśnij sok. Sok z cytryny i wodę wymieszaj.

4

Krem budyniowy

400 ml mleka przelej do garnka. W pozostałych 200 ml mleka rozpuść budynie z cukrem. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek i zagotuj ciągle mieszając. Ugotowany budyń szczelnie przykryj folią spożywczą, tak aby stykała się z budyniem.

Białą czekoladę pokrój na kawałki i przełóż ją do miseczki nad garnkiem z gotującą się wodą. Podgrzewaj ją do rozpuszczenia, a następnie ciągle miksując, dodawaj cienkim strumieniem do budyniu. Masło utrzyj za pomocą miksera do puszystej konsystencji, a następnie dodawaj do niego partiami budyń, za każdym razem krótko miksując.

5

Przełożenie

Blaty nasącz ponczem. ½ słoika dżemu z czarnych porzeczek rozsmaruj na pierwszym blacie, a następnie posmaruj warstwą kremu budyniowego. Przykryj drugim blatem, rozsmaruj resztę dżemu z czarnych porzeczek i nałóż warstwę kremu budyniowego. Przykryj ostatnim blatem. Pozostały krem rozprowadź na wierzchu i bokach ciasta.

6

Dekorowanie

Tort obsyp uprażonymi płatkami migdałów. Ciasto wstaw do lodówki co najmniej na 3 h.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Torcik makowy z kremem budyniowym i migdałami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1972kJ
471kcal
1038kJ
248kcal
Tłuszcz 27.05g 14.24g
Węglowodany 48.57g 25.56g
Białko 10.32g 5.43g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej