do przepisu Torcik makowy z kremem budyniowym i migdałami
5 szt. | jajek |
150 g | cukru |
150 g | mąki |
2 łyżki | mleka |
1 łyżeczka | Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera |
50 g | maku |
1 szt. | cytryny |
50 ml | wody |
600 ml | mleka |
2 opak. | Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera |
30 g | cukru |
100 g | czekolady białej |
200 g | masła (miękkiego) |
280 g | dżemu z czarnych porzeczek |
100 g | płatków migdałowych (uprażonych) |
Spód tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Jajka i cukier umieść w misie miksera i ubijaj przez 10 minut. Przesiej mąkę. Dodaj dwie łyżki mleka, proszek do pieczenia i mąkę. Całość delikatnie wymieszaj. Na koniec krótko wmieszaj mak i przełóż ciasto do tortownicy.
Biszkopt wstaw do piekarnika i piecz do suchego patyczka.
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Piekarnik gazowy: 180 °C
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Po upieczeniu biszkopt odstaw do wystudzenia, a następnie przekrój go na 3 części.
Cytrynę umyj, przekrój na pół i wyciśnij sok. Sok z cytryny i wodę wymieszaj.
400 ml mleka przelej do garnka. W pozostałych 200 ml mleka rozpuść budynie z cukrem. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek i zagotuj ciągle mieszając. Ugotowany budyń szczelnie przykryj folią spożywczą, tak aby stykała się z budyniem.
Białą czekoladę pokrój na kawałki i przełóż ją do miseczki nad garnkiem z gotującą się wodą. Podgrzewaj ją do rozpuszczenia, a następnie ciągle miksując, dodawaj cienkim strumieniem do budyniu. Masło utrzyj za pomocą miksera do puszystej konsystencji, a następnie dodawaj do niego partiami budyń, za każdym razem krótko miksując.
Blaty nasącz ponczem. ½ słoika dżemu z czarnych porzeczek rozsmaruj na pierwszym blacie, a następnie posmaruj warstwą kremu budyniowego. Przykryj drugim blatem, rozsmaruj resztę dżemu z czarnych porzeczek i nałóż warstwę kremu budyniowego. Przykryj ostatnim blatem. Pozostały krem rozprowadź na wierzchu i bokach ciasta.
Tort obsyp uprażonymi płatkami migdałów. Ciasto wstaw do lodówki co najmniej na 3 h.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
1972
kJ
471 kcal |
1038
kJ
248 kcal |
Tłuszcz | 27.05 g | 14.24 g |
Węglowodany | 48.57 g | 25.56 g |
Białko | 10.32 g | 5.43 g |
Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.
Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Wyrażenie zgody na stosowanie plików cookies obejmuje również możliwość przekazania danych do Stanów Zjednoczonych na podstawie art.49 RODO. Aby uzyskać szczegółowe informacje, zapoznaj się z naszą polityce prywatności, tutaj możesz również znaleźć więcej informacji na temat przesyłania danych do dostawców technologii i partnerów w Stanach Zjednoczonych. W każdej chwili możesz zmienić zdanie.
Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.
Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.
Korzystamy również z dostawców technologii, którzy mogą przetwarzać Twoje dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez uprzedzenia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.
Współpracujemy również z partnerami, którzy mogą przetwarzać Państwa dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez wcześniejszego powiadomienia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.
Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.
Thank you for your message.