do przepisu Tiramisu-deser w pucharku
1 opak. | Kremu do tortów i ciast smak tiramisu Dr. Oetkera |
250 ml | śmietanki 30% tł. |
250 ml | wody gorącej, przegotowanej |
2 łyżki | kawy rozpuszczalnej |
75 ml | likieru amaretto |
200 g | biszkoptów |
1 opak. | Ażurków z czekolady deserowej Dr. Oetkera |
2 łyżeczki | kakao do posypania |
4 - 5 listków | melisy |
Przygotować poncz z wody, kawy i amaretto. Krem Tiramisu połączyć ze śmietanką i miksować przez ok. 3 minuty na najwyższych obrotach. Biszkopty namoczyć w ponczu i ułożyć na dnie pucharków (o śr. 10 cm). Następnie nałożyć przygotowany krem. Czynność powtórzyć, aby powstały warstwy: biszkopty, krem, biszkopty, krem. Wierzch deseru posypać kakao i udekorować ażurkami z czekolady oraz listkami melisy.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
2554kJ 610kcal |
1072kJ 256kcal |
Tłuszcz | 31.98g | 13.44g |
Węglowodany | 67.81g | 28.49g |
Białko | 8.01g | 3.37g |