Thermomix®: Pierniczki alpejskie

Pierniczki alpejskie w Thermomix®

ok. 80 sztuk

średni 80 min

Składniki

Składniki

do przepisu Thermomix®: Pierniczki alpejskie

Ciasteczka:

150 g masła (pokrojonego na kawałki)
280 g miodu
2 opak. Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
130 g śmietany 18% tł. (kwaśnej)
2 łyżeczki Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
60 g cukru trzcinowego (nierafinowanego)
3 szt. jajek
2 szt. żółtek
660 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
20 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do naczynia miksującego włóż masło, dodaj miód i przyprawę korzenną, podgrzewaj 5 min/70°C/obr. 3. Przelej do innego naczynia, odstaw do lekkiego ostudzenia na ok. 15 min. W tym czasie kontynuuj przygotowanie przepisu. Umyj i osusz naczynie miksujące.

2

Na pokrywie naczynia miksującego postaw miseczkę, odważ do niej śmietanę, dodaj sodę oczyszczoną, wymieszaj, odstaw. Na pokrywie naczynia miksującego postaw drugą miseczkę, odważ do niej cukier, odstaw. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek, jedno białko wlej do trzeciej miseczki i odstaw do posmarowania pierniczków.

3

Załóż motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlej 2 białka, ubijaj 1 min 30 s/obr. 3.5. Zdejmij miarkę, ubijaj 3 min/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawaj odważony wcześniej cukier i 5 żółtek. Zdejmij motylek.

4

Dodaj miód z masłem i przyprawą korzenną, śmietanę z sodą, mąkę i kakao, wymieszaj przy pomocy kopystki 40 s/obr. 3. W razie potrzeby przemieszaj kopystką (patrz wskazówka). Ciasto przełóż do innego naczynia, przykryj folią spożywczą, odstaw do lodówki na 24 godz.

5

Nagrzej piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, odstaw.

6

Schłodzone ciasto przełóż na oprószony mąką blat, podziel na 4 części. Każdą część rozwałkuj na grubość 4-5 mm (patrz wskazówka), następnie foremkami wykrój pierniczki i kładź je na przygotowanej wcześniej blasze, zachowując 2-3 cm odstępy. Za pomocą pędzelka posmaruj pierniczki odłożonym wcześniej 1 białkiem. Piecz partiami 10 min (180°C). Upieczone pierniczki ostrożnie odkładaj na kratkę i odstaw do całkowitego ostudzenia. Pierniczki alpejskie podawaj jako deser.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: 10 min.

·   W punkcie 4. ciasto ma dość rzadką konsystencję. Nie należy dodawać większej ilości mąki, ponieważ pierniczki wyjdą twarde. Ciasto tężeje podczas schładzania.
·   Schłodzone ciasto ma kleistą konsystencję i podczas wałkowania w punkcie 6. wymaga obfitego podsypywania mąką. Warunkiem uzyskania puszystych, miękkich pierniczków jest odpowiednio grube rozwałkowanie ciasta (4-5 mm). Zbyt cienko rozwałkowane pierniczki pozostaną płaskie.
·   Świeżo upieczone pierniczki są miękkie, z tego powodu należy zachować ostrożność, przekładając je na blachę. Pierniczki nieco twardnieją podczas stygnięcia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Thermomix®: Pierniczki alpejskie

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 285 kJ
68 kcal
1432 kJ
342 kcal
Tłuszcz 2.37 g 11.84 g
Węglowodany 10.50 g 52.48 g
Białko 1.35 g 6.74 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.