Thermomix®: Makowiec z bezą

Makowiec z bezą i ekstraktami naturalnymi w Thermomix®

20 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Thermomix®: Makowiec z bezą

Składniki:

6 szt. jajek

Kruchy spód:

200 g mąki pszennej
130 g masła (zimnego, pokrojonego na kawałki)
20 g wody zimnej
30 g cukru pudru
1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera

Masa makowa:

50 g migdałów blanszowanych
150 g orzechów włoskich łuskanych
400 g maku
350 g mleka
80 g masła pokrojonego na kawałki
1 szt. jajka
30 g cukru
100 g miodu płynnego
20 g kaszy manny
100 g rodzynek
50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
1 szczypta soli
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Beza:

230 g cukru pudru

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Rozbij 6 jajek, oddziel żółtka od białek, 1 żółtko odłóż do przygotowania kruchego spodu, odstaw.

2

Kruchy spód

Do naczynia miksującego wsyp mąkę, dodaj masło, 1 żółtko, wodę, cukier puder, ekstrakt z wanilii i proszek do pieczenia, wymieszaj 30 s/obr. 4. Ciasto przełóż na blat, uformuj w kulę, owiń w folię spożywczą, odstaw do lodówki na 1 godz. W tym czasie przygotuj masę makową. Umyj i osusz naczynie miksujące.

3

Masa makowa

Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż migdały, rozdrobnij 2 s/obr. 6.

4

Dodaj orzechy, rozdrobnij 1 s/obr. 5. Przesyp do innego naczynia, odstaw.

5

Do naczynia miksującego wsyp 200 g maku, zmiel 15 s/obr. 10 (patrz wskazówka). Przesyp do innego naczynia, odstaw.

6

Do naczynia miksującego wsyp pozostałe 200 g maku, zmiel 15 s/obr. 10 (patrz wskazówka).

7

Dodaj zmieloną wcześniej porcję maku, mleko i masło, podgrzewaj 7 min/90°C/obr. 3. Masę makową przełóż do innego naczynia, odstaw do lekkiego ostudzenia na ok. 15 min.

8

Do naczynia miksującego włóż pozostałe 5 żółtek, jajko, cukier i miód, ubijaj 1 min/obr. 4. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

9

Dodaj masę makową, rozdrobnione wcześniej orzechy, kaszę mannę, rodzynki, skórkę z pomarańczy i ekstrakt migdałowy, wymieszaj przy pomocy kopystki 20 s//obr. 3. Przełóż do innego naczynia, odstaw. Nagrzej piekarnik do temp. 180°C. Prostokątną formę (30 x 24 x 6 cm) wyłóż papierem do pieczenia, odstaw.

10

Schłodzone ciasto przełóż na oprószony mąką blat, rozwałkuj na prostokąt (30 x 24 cm) i wyłóż nim przygotowaną wcześniej blachę. Piecz 20 min (180°C). W tym czasie przygotuj bezę. Umyj i osusz naczynie miksujące.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: 20 min.

11

Załóż motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlej 6 białek, dodaj sól, ubijaj 2 min/37°C/obr. 3.5. Zdejmij miarkę, ubijaj 5 min/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawaj odważony wcześniej cukier puder, a na końcu skrobię. Zdejmij motylek.

12

Beza

Na pokrywie naczynia miksującego postaw miskę, odważ do niej cukier puder, odstaw. 

13

Na podpieczony kruchy spód przełóż masę makową, następnie równomiernie rozłóż bezę. Makowiec włóż do piekarnika i od razu obniż temp. do temp. 140°C. Piecz 60 min (140°C) lub do momentu, aż wierzch bezy będzie lekko popękany. Ostudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Makowiec z bezą podawaj jako deser.

Piekarnik elektryczny: 140 °C

Piekarnik gazowy: 140 °C

Czas pieczenia: 60 min.

·   Przepis „Cukier puder” znajduje się na platformie Cookidoo®.
·   W zależności od własnych upodobań, w punkcie 5. i 6. można wydłużyć czas mielenia o kolejne 15 s.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Thermomix®: Makowiec z bezą

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1704 kJ
407 kcal
1432 kJ
342 kcal
Tłuszcz 25.96 g 21.81 g
Węglowodany 38.94 g 32.72 g
Białko 10.33 g 8.68 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Wyrażenie zgody na stosowanie plików cookies obejmuje również możliwość przekazania danych do Stanów Zjednoczonych na podstawie art.49 RODO. Aby uzyskać szczegółowe informacje, zapoznaj się z naszą polityce prywatności, tutaj możesz również znaleźć więcej informacji na temat przesyłania danych do dostawców technologii i partnerów w Stanach Zjednoczonych. W każdej chwili możesz zmienić zdanie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

Korzystamy również z dostawców technologii, którzy mogą przetwarzać Twoje dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez uprzedzenia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.

 

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

Współpracujemy również z partnerami, którzy mogą przetwarzać Państwa dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez wcześniejszego powiadomienia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.