Thermomix®: Ciastka imbirowe z białą czekoladą

Ciastka imbirowe z białą czekoladą w Thermomix®

15 sztuk

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Thermomix®: Ciastka imbirowe z białą czekoladą

Ciastka imbirowe:

260 g mąki pszennej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 - 2 łyżeczki imbiru suszonego, mielonego
1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
0,25 łyżeczki goździków mielonych
1 szczypta gałki muszkatołowej mielonej
1 szczypta soli
200 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
30 g miodu lub 30 g melasy
30 g cukru trzcinowego nierafinowanego (patrz wskazówka), plus dodatkowo 70 g do obtoczenia
1 szt. jajka w temp. pokojowej

Dekoracja (patrz wariant):

100 g czekolady białej pokrojonej na kawałki
30 g śmietanki 30% tł.
20 g masła
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Ciastka imbirowe

Do naczynia miksującego wsyp mąkę, proszek do pieczenia, imbir, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową i sól, wymieszaj 10 s/obr. 4. Przesyp do innego naczynia, odstaw.

2

Załóż motylek. Do naczynia miksującego włóż masło, dodaj miód i 30 g cukru, ubijaj 2 min/obr. 3. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

3

Dodaj jajko, ubijaj 2 min/obr. 3. Zdejmij motylek. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

4

Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami, wymieszaj 30 s/obr. 4. W razie potrzeby przemieszaj kopystką. Ciasto przełóż do innego naczynia, przykryj folią spożywczą, odstaw do lodówki na 1 godz. Na ok. 10 min przed końcem schładzania nagrzej piekarnik do temp. 180°C. 2 blachy wyłóż papierem do pieczenia, odstaw.

5

Na pokrywie naczynia miksującego postaw miseczkę, odważ do niej pozostałe 70 g cukru, odstaw. Za pomocą łyżki nabieraj porcje ciasta, dłońmi formuj kulki (Ø 5 cm), obtaczać je w odważonym wcześniej cukrze i kładź na przygotowanej wcześniej blasze, zachowując 5-7 cm odstępy. Każdą kulkę ciasta lekko spłaszcz dłonią. Piecz partiami 12-15 min (180°C), jedna blacha po drugiej. Upieczone ciastka ostrożnie przełóż na kratkę i odstaw do ostudzenia (ok. 30 min, patrz wskazówka). Umyj i osusz naczynie miksujące.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: 12 - 15 min.

6

Dekoracja (patrz wariant)

Do czystego i suchego naczynia miksującego włóż czekoladę, dodaj śmietanę i masło, rozdrobnij 5 s/obr. 8. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztop 3 min/50°C/obr. 2. Polewę przelej do innego naczynia, odstaw.

7

Przygotować 2 arkusze papieru do pieczenia i ułóż na nich ciastka. Za pomocą łyżeczki rozsmaruj polewę na połowie każdego ciastka. Odstaw do całkowitego stężenia polewy (ok. 3 godz.).

8

Pisakami cukrowymi narysuj na każdym ciastku wzór ostrokrzewu. Ciastka imbirowe z białą czekoladą podawaj jako deser.

·   W punkcie 3. można pominąć dodawanie cukru, jeśli do przepisu używany jest miód. Melasa nadaje ciastkom głębszego, bardziej intensywnego smaku, ale jest mniej słodka.
·   W punkcie 5. upieczone ciastka są miękkie. Odpowiedniej konsystencji nabierają po ostudzeniu.
Wariant

·   Aby uzyskać śnieżnobiałą polewę, można zamiast białej czekolady w tabliczce użyć białej polewy w pastylkach o smaku białej czekolady, dostępnej w internetowych sklepach z wyposażeniem dla cukierników. Taką polewę należy przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Nie trzeba do niej dodawać masła i śmietany.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Thermomix®: Ciastka imbirowe z białą czekoladą

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1059 kJ
253 kcal
1926 kJ
460 kcal
Tłuszcz 16.26 g 29.56 g
Węglowodany 24.28 g 44.14 g
Białko 3.02 g 5.49 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.