PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tęczowy sernik na zimno

Kolorowy sernik na zimno, idealny na dziecięce przyjęcia.

o 12 - 14 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tęczowy sernik na zimno

Masa serowa:

2 opak. Sernika na zimno Dr. Oetkera
1200 ml mleka
1 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

250 ml śmietanki 36% tł.
1 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
2 łyżki cukru pudru
40 g wiśni kandyzowanych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Przygotować okrągłą formę o ø 20 cm, cienko posmarować ją masłem.

2

Masa serowa

2 opakowania sernika na zimno podzielić na 4 równe części po około 100 g każda. Pierwszą część wymieszać z 300ml mleka i pół łyżeczki niebieskiego barwnika, ubić krótko mikserem i gdy tylko masy się połączą wylać pierwszą warstwę do wcześniej przygotowanej foremki. Uwaga - nie ubijać, aż sernik zacznie gęstnieć! Wylaną masę wstawić do lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotować kolejną warstwę ze 100 g mieszanki do sernika na zimno oraz 300 ml mleka oraz pół łyżeczki barwnika zielonego, krótko ubić i gdy tylko masy się połączą wylać drugą warstwę do wcześniej przygotowanej foremki i wstawić ją do lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotować trzecią warstwę ze 100 g sernika na zimno oraz 300 ml mleka oraz pół łyżeczki barwnika żółtego i 2 kropel barwnika czerwonego, krótko ubić i gdy tylko masy się połączą wylać trzecią warstwę do wcześniej przygotowanej foremki. Ponownie wstawić do lodówki na 15 minut. Następnie zmiksować ostatnią warstwę z połową łyżeczki barwnika żółtego, krótko ubić i gdy tylko masy się połączą, wylać ostatnią warstwę do wcześniej przygotowanej foremki, wstawić do lodówki. Po około godzinie chłodzenia można zdjąć obręcz tortownicy.

3

Dekorowanie

Ubić śmietankę z cukrem i Śmietan-fixem, przed podaniem wierzch sernika ozdobić bitą śmietaną, nakładając dekoracyjne rozetki za pomocą szprycy oraz wiśniami kandyzowanymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tęczowy sernik na zimno

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1139kJ
272kcal
758kJ
181kcal
Tłuszcz 12.00g 8.00g
Węglowodany 33.27g 22.18g
Białko 7.26g 4.84g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej