PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tęczowy sernik na zimno

Kolorowy sernik na zimno, idealny na dziecięce przyjęcia.

ok. 12 - 14 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tęczowy sernik na zimno

Masa serowa:

2 opak. Sernika na zimno Dr. Oetkera
1200 ml mleka
1 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

250 ml śmietanki 36% tł.
1 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
2 łyżki cukru pudru
40 g wiśni kandyzowanych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Przygotować okrągłą formę o ø 20 cm, cienko posmarować ją masłem.

2

Masa serowa

2 opakowania sernika na zimno podzielić na 4 równe części po około 100 g każda. Pierwszą część wymieszać z 300ml mleka i pół łyżeczki niebieskiego barwnika, ubić krótko mikserem i gdy tylko masy się połączą wylać pierwszą warstwę do wcześniej przygotowanej foremki. Uwaga - nie ubijać, aż sernik zacznie gęstnieć! Wylaną masę wstawić do lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotować kolejną warstwę ze 100 g mieszanki do sernika na zimno oraz 300 ml mleka oraz pół łyżeczki barwnika zielonego, krótko ubić i gdy tylko masy się połączą wylać drugą warstwę do wcześniej przygotowanej foremki i wstawić ją do lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotować trzecią warstwę ze 100 g sernika na zimno oraz 300 ml mleka oraz pół łyżeczki barwnika żółtego i 2 kropel barwnika czerwonego, krótko ubić i gdy tylko masy się połączą wylać trzecią warstwę do wcześniej przygotowanej foremki. Ponownie wstawić do lodówki na 15 minut. Następnie zmiksować ostatnią warstwę z połową łyżeczki barwnika żółtego, krótko ubić i gdy tylko masy się połączą, wylać ostatnią warstwę do wcześniej przygotowanej foremki, wstawić do lodówki. Po około godzinie chłodzenia można zdjąć obręcz tortownicy.

3

Dekorowanie

Ubić śmietankę z cukrem i Śmietan-fixem, przed podaniem wierzch sernika ozdobić bitą śmietaną, nakładając dekoracyjne rozetki za pomocą szprycy oraz wiśniami kandyzowanymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tęczowy sernik na zimno

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1139 kJ
272 kcal
758 kJ
181 kcal
Tłuszcz 12.00 g 8.00 g
Węglowodany 33.27 g 22.18 g
Białko 7.26 g 4.84 g