PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tartaletki z truskawkami Tartaletki z truskawkami

Tartaletki z truskawkami z Cukrem wanilinowym Premium Dr. Oetkera

4 sztuk

średni 100 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tartaletki z truskawkami Tartaletki z truskawkami

Ciasto kruche:

150 g mąki
50 g cukru pudru
100 g masła zimnego, pokrojonego na małe kawałki
2 szt. żółtek
1 łyżka wody

Bita śmietana:

20 g cukru pudru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 szt. żółtek
80 g masła roztopionego
1 łyżeczka Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
4 łyżki wody gorącej

Do dekoracji:

350 g truskawek

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka i wodę. Szybko zagnieć, uformuj w kulę i zawiń w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na lekko oprószonym mąką blacie. Tartaletki nakłuj widelcem i włóż do zamrażarki na 20 minut. 

2

Pieczenie

Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C i piecz zmrożone tartaletki do zrumienienia ciasta. 

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Upieczone tartaletki pozostaw do wystudzenia.

3

Bita śmietana

Cukier puder wymieszaj z cukrem wanilinowym i ze śmietan fixem. Śmietankę przełóż do miski i ubij krótko mikserem. Następnie dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan fixem i ubijaj do uzyskania pożądanej konsystencji. Przełóż śmietanę do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i wyciśnij krem na spód tartaletek. Na środku wyciśnij większą ilość kremu, dookoła której ułożysz truskawki.

4

Dekorowanie

Truskawki umyj i usuń szypułki. Zetnij część od szypułki  na prosto, żeby ułożyć truskawki na kremie. Ułóż truskawki dookoła kremu. Jeżeli  masz duże truskawki, możesz przeciąć je wzdłuż. 

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tartaletki z truskawkami Tartaletki z truskawkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 3429 kJ
819 kcal
1239 kJ
296 kcal
Tłuszcz 65.68 g 23.71 g
Węglowodany 57.55 g 20.78 g
Białko 15.99 g 5.77 g