Flag

Tartaletki z kremem cytrynowym

ok. 12 sztuk
Średni
40 min
Kruche ciastka z orzeźwiającym kremem limonkowo-cytrynowym
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
250 gmąki
100 gmasła zimnego, pokrojonego na małe kawałki
100 gcukru pudru
1 szczyptasoli
2 szt.jajek
Krem
1 szt.cytryny (otarta skórka + wyciśnięty sok)
2 szt.limonek
2 szt.jajek
2 szt.żółtek
170 - 180 gcukru
80 gmasła roztopionego
1 łyżeczkaŻelatyny 50 g Dr. Oetkera
4 łyżkiwody gorącej
Do dekoracji
50 gczekolady białej

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny 50 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko razem zagnieć na jednolitą masę. Następnie owiń je folią i włóż do lodówki do schłodzenia na ok. 1h. Foremki do tartaletek o śr. 6 cm wysmaruj masłem. Po tym czasie rozwałkuj cienko ciasto (w czasie wałkowania podsyp lekko mąką, aby ciasto się nie przyklejało). Z ciasta wycinaj kołka nieco większe, niż średnica foremek i dokładnie wylepiaj nim foremki. Gdy wszystkie foremki z ciastem są gotowe wstaw je jeszcze na ok. 10-15 min do lodówki.

2

Pieczenie

Nagrzej piekarnik do 180C. Schłodzone tartaletki wstaw do piekarnika i piecz do lekkiego zezłocenia.

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Polewa

Sok z limonki i cytryny, skórkę z cytryny, cukier, roztrzepane jajka i żółtka oraz roztopione masło umieść w misce (metalowej lub żaroodpornej) i ustaw nad parą wodną na średniej mocy palnika. Stale mieszając doprowadź całość do zgęstnienia (nie gotuj zbyt długo, gdyż krem zacznie się ścinać / ważne, aby miał żelową konsystencję). Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, wymieszaj z 2-3 łyżkami ciepłego kremu cytrynowego, a następnie dodaj do pozostałej części kremu i dokładnie wymieszaj. Wypełnij kremem tartaletki i wstaw do lodówki do stężenia.

4

Dekorowanie

Przed podaniem udekoruj posiekanką na drobne kawałki białą czekoladą.