PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Tarta ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Tarta z cukrem trzcinowym z cynamonem Dr. Oetkera

12 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Tarta ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Ciasto kruche:

200 g mąki
50 g cukru
140 g masła
2 szt. żółtek
1 łyżka kwaśnej śmietany 18% tł.
1 szczypta soli

Nadzienie:

800 - 1000 g śliwek węgierek
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody
3 łyżki cukru
3 łyżki migdałów zmielonych
3 łyżki mąki

Kruszonka:

130 g mąki
50 g masła zimnego
80 g cukru
1,5 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Nagrzej piekarnik do temp. 180°C. Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj pokrojone w kostkę masło, żółtka i łyżeczkę kwaśnej śmietany. Całość szybko i dokładnie zagnieć. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyklej nim formę do tarty o śr. 23 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, przykryj je papierem do pieczenia, na który wysyp suchą fasolę, w celu obciążenia ciasta.

2

Pieczenie

Ciasto piecz przez 15 minut w temp. 180°C. Następnie wyciągnij je z piekarnika, usuń papier i fasolę. Ponownie wstaw ciasto do piekarnika na 10 minut i piecz do zrumienienia ciasta.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: 25 min.

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

3

Nadzienie

Śliwki umyj, przekrój na pół i wydrąż pestki. Owoce przełóż do garnka. Wodę z mąką ziemniaczaną rozmieszaj. Dolej do śliwek. Całość gotuj na małym ogniu ok. 3-4 minuty.

Cukier, mielone migdały i mąkę wymieszaj. Mieszankę wysyp na ciasto kruche. Śliwki przełóż na ciasto, odsączając je z płynu.

4

Kruszonka

Mąkę, masło, cukier i cynamon zagnieć na kruszonkę. Posyp nią ciasto.

5

Pieczenie

Tartę wstaw do piekarnika i piecz do momentu zarumienienia się kruszonki.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 30 - 35 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tarta ze śliwkami i cynamonową kruszonką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1411 kJ
337 kcal
988 kJ
236 kcal
Tłuszcz 15.87 g 11.10 g
Węglowodany 45.86 g 32.07 g
Białko 4.65 g 3.25 g